"משוגעון": לימודי האזרחות שונו בפעם החמישית
לאור הביקורת משמאל, חומר הבחינה לבגרות באזרחות שונה שוב, התיקון המהותי ביותר נוגע לעקרון הכרעת הרוב. המורים אובדי עצות בכיתות: "הוויכוח על הוראת האזרחות הוא על אופייה של המדינה"
המפמ"רית לאזרחות, יעל גוראון, הוציאה מכתב עדכון למורים הבוקר (ד') ובו מופיעים תיקונים חדשים למושגון (רשימת המושגים המחייבים לבחינת הבגרות באזרחות). מדובר בפעם החמישית בתוך פחות משנה בה מוכנסים שינויים למושגון שנכתב לראשונה על ידי גוראון עצמה ובניגוד לעמדת חברי ועדת המקצוע. מורים שמתלוננים על התזזיתיות של הנהלת מקצוע האזרחות מכנים בינם לבין עצמם את חוברת המושגים של גוראון - "משוגעון".עוד כותרות ב-nrg:
- אחרי הכותרת ב-CBS: "נשלול תעודות עיתונאי"
- התשובה לדאעש: חומת בטון תיבנה סביב בגדד
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בין השינויים החדשים עליהם עודכנו הבוקר המורים לאזרחות - סוגי עבריינות בשלטון החוק, ביקורת שיפוטית וכן עקרון הכרעת הרוב. אם נבחן היטב את השינוי נראה כי הפעם עקרון הכרעת הרוב מקבל הגדרה מהצד השמאלי של המפה, ונראה כי במשרד החינוך יש מי ששינו את דעתם בעקבות הביקורת שנמתחת עליהם בשבועות האחרונים.

להיות אזרחים בישראל
על פי הגדרת עקרון הכרעת הרוב, ששונה כעת זו הפעם השלישית, "אסור לרוב לקבל החלטות שפוגעות באופן לא סביר/בלתי מוצדק בזכויות יסוד ובמיוחד בזכויות המיעוט". כאשר באופן דמוקרטי על פי ההגדרות בספרי הלימוד המאושרים לרוב מותר לקבל החלטות ואין אף איסור החל עליו, אלא בקשה להתחשב בזכויות המיעוט.
נראה כי במשרד החינוך הלכו כעת לקראת הגורמים בשמאל שמפעילים לחץ כבד למנוע את פרסום ספר האזרחות וביצעו שינוי במושג "הכרעת הרוב". נזכיר רק שבחודש אפריל האחרון בוצע שינוי אחר במושג ואז הכניסו לתוכו את "עריצות הרוב", באוקטובר - הוציאו את "עריצות הרוב" החוצה וצירפו אליו את האיסור לפגיעה במיעוטים וכעת בזיגזג האחרון של המשרד - אסור לרוב כלל לקבל החלטות.

מבולבלים? כך גם המורים שצריכים להשתמש במושגון כדי להורות את המקצוע לעשרות אלפי תלמידים ברחבי הארץ. המורים המתוסכלים מכנים את המושגון - "משוגעון" ומשתדלים להישאר מעודכנים בשינויים המוכנסים אליו כמעט מדי חודש. לטענת מורה לאזרחות עמו שוחחנו, "המחוון מתעלם מספרי הלימוד והמושגון הפך בעצם לזירת משיכת חבל בין ימין לשמאל. בכל פעם צד אחר הנהלת מקצוע האזרחות מכניס שינוי במושגים על פי האידיאולוגיה שלו".
ח"כ סתיו שפיר בירכה היום על השינויים, ואמרה כי "משרד החינוך ערך תיקונים בעקבות הלחץ הציבורי במושגים מעוותים המתבססים על ספר שנכתב מתוך השקפת עולם צרה של הימין הדתי הקיצוני, ולא מתוך ראיה כוללת של מכנה משותף לכלל הזרמים החינוכיים בישראל".
גם ד"ר ריקי טסלר, חברת הפורום האקדמי וחברת "הקואליציה לדמוקרטיה בחינוך" אמרה כי "אלה לא תיקונים קלים. אלה תיקונים מהותיים הנוגעים בטיעון לפיו: הוויכוח על הוראת האזרחות הוא ויכוח על אופייה של המדינה. הניסיון לנהל את הוויכוח הזה במערכת החינוך, במקום בכנסת, בהוראת האזרחות במקום בדיון על חוקה – הוא בלתי אפשרי ובעל פוטנציאל נזק עצום".
טסלר הוסיפה כי "הוא מערער את היציבות החברתית בכך שמשסה קבוצות בחברה, הוא 'משגע' את המורים, התלמידים וההורים והוא מטיל עול בלתי מתקבל על הדעת על הגורמים המקצועיים במשרד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg