מח"ש: אובדן עשתונות של שוטר - לא בהכרח עבירה
לפי נתוני המחלקה לחקירות שוטרים, אחת מעשר תלונות נגד שוטרים, מביאה להעמדה לדין. ראש מח"ש: "אירועי 'אינתיפאדת הסכינים' חייבו אותנו על האיזון בין החוק ובין החובה לאפשר ללוחמי המשטרה להגן באופן אפקטיבי וללא מורא על חיי הציבור"
המחלקה לחקירות שוטרים נאבקת בשחיתות ובהטרדות המיניות, אולם נזהר מלפתוח בחקירה פלילית נגד שוטרים שפעלו בלהט הרגע, כמו במקרים של פיגועים והפרות סדר, כך עולה מהסקירה השנתית של מח"ש שפורסמה היום (ב').עוד כותרות ב-nrg:
"ישראל מסרה צילומי מנהרות למצרים, שהשמידה אותן"
פרסום ראשון: אישה ראשונה הגישה תלונה במשטרה נגד איבגי
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מדיניות מח"ש, כפי שהיא באה לידי ביטוי בדו"ח, גורסת כי יש להיזהר לפני פתיחה בחקירה פלילית נגד שוטרים. זאת, כך מוסבר, לאור החשש מפגיעה בשמם הטוב ובשל החיכוך הפיזי שלהם עם אוכלוסייה אזרחית. "נקל לשער את עוצמת אפקט הצינון וההרתעה הגלום בזימונו של שוטר שביצע את עבודתו כדין, ובשל הבל פיו של אזרח בו נתקל אגב עבודתו, הוא נדרש להתמודד עם חקירה פלילית שנפתחה נגדו".

המחלקה לחקירות שוטרים
פלאש 90
אורי כרמל, ראש המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, התייחס בדו"ח גם לבדיקות שנגעו לשימוש שעשו שוטרים בנשק קטלני במהלך גל הטרור האחרון. "אירועי 'אינתיפאדת הסכינים' חייבו את המחלקה לשמור בקפידה על האיזון העדין והדק בין דרישות החוק והצורך החיוני להגן על חיי אדם באשר הוא אדם ובין החובה לאפשר ללוחמי המשטרה להגן באופן אפקטיבי, ללא מורא, על חיי הציבור מפני גורמים עוינים, מתוך הכרה בכך שהשוטר הנקלע לאירוע פיגוע, מפעיל שיקול דעת ומקבל החלטות בשניות, מתוך תחושת חירום ולעיתים גם פחד".
לפי הנתונים, מרבית התלונות והפניות שמגיעות למח"ש אינן מובילות לפתיחה בחקירה פלילית נגד שוטרים. הנתונים שפרסמה מח"ש מלמדים כי במהלך שנת 2015 הוגשו 1,483 תלונות נגד שוטרים שנבדקו במח"ש, כשב-640 מקרים מתוכן נחקר לפחות שוטר אחד באזהרה.
המקרים שבהם לא נפתחה חקירה פלילית מתפלגים למספר סיבות כמו העדרו של אישור שפיטה, העדר צורך בעקבות בדיקה ראשונית, חוסר שיתוף פעולה ועוד. בין היתר, מציינים במח"ש את המדיניות לפיה, "אין להדביק לכל חריגה שמקורה בחוסר מקצועיות או אובדן עשתונות תווית פלילית". בנוסף, מציינים את הצורך לנצל בצורה אפקטיבית "את המשאב החקירתי המוגבל".
במרבית התיקים שבהם כן נחקרו שוטרים באזהרה (70%) לא הוגש כתב אישום ולא נפתח הליך משמעתי. במהלך השנה הוגשו 102 כתבי אישום פליליים נגד שוטרים, כשבחלק גדול מהמקרים מדובר ביותר משוטר אחד. ב-85 תיקים נוספים הוחלט להעמיד שוטרים לדין משמעתי ולא פלילי. במח"ש ציינו כי 66% מהתיקים פוצחו – עלייה של 2% ביחס לשנה הקודמת.
במח"ש הוסיפו כי כמות העררים המוגשים נגד החלטות סגירת תיקים גבוהה במיוחד: בשלוש השנים האחרונות הוגשו כ-1,180 עררים על החלטות המחלקה – כמחצית מכלל העררים שהוגשו על כלל יחידות הפרקליטות. רק אחוז אחד מסך כל העררים נמצא מוצדק.
יחד עם זאת, בכל הנוגע לפרשות שחיתות בתוך שורות המשטרה ולפרשות המין הרבות שנחשפו בשנה האחרונה, התגאתה מח"ש בכך שהניעה תהליך "שיצר רעידת אדמה בציבוריות הישראלית ובמשטרה". בין היתר בשל חקירת פרשת פישר-מלכה, שכללה גם את מעורבותה של פרקליטות מחוז תל אביב לשעבר רות דוד.
במח"ש ציינו את העובדה שבשל חקירה נגד מספר קצינים בכירים בחשד לעבירות מין, הם שוחררו או פוטרו מתפקידם. "מדובר במהלך אכיפה חסר תקדים, בעל חשיבות ורגישות ציבורית וארגונית מן המעלה הראשונה, שיש בכוחו להעניק למשטרה הזדמנות פז לכונן שינוי ערכי ותרבותי", אמר כרמל.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg