המשבר נמשך: לא צורפו חברים חדשים, המל"ג משותקת
10 ימים לאחר התפטרות שישה מחברי המל"ג טרם נמצאו להם מחליפים, ובוועד ראשי האוניברסיטאות לא ממהרים לסייע. יו"ר אגודת הסטודנטים דרש את התערבות הוועד והוסיף: "מוחה בתוקף את הדה לגיטימציה שנעשית לסגנית המל"ג החדשה"
המועצה להשכלה גבוהה משותקת עשרה ימים לאחר התפטרותם של שישה מחבריה, והיעדר מועמדים להחליף את הפורשים. ב-21 בפברואר הודיעו על התפטרותם שישה מחברי המועצה, בשל מה שהגדירו "פגיעה ברמה מדעית נאותה ובחופש הפעולה של המל"ג", וכן במחאה על מינוי סגן יו"ר במל"ג שאיננה פרופסור. למעלה משבוע לאחר ההתפטרות, נראה כי הפרשה רחוקה מסיום.עוד כותרות ב-nrg:
אלו הטעויות שהביאו לתקרית שכמעט הסתיימה בלינץ'
הטריד עובדת? מני נפתלי נחקר בלהב 433
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בימים האחרונים היה אמור ועד ראשי האוניברסיטאות להגיש לשר החינוך ויו"ר המל"ג רשימת מועמדים חלופיים שיוכלו לאייש את מקומם של ששת המתפטרים ולהשיב למועצה את יכולת התפקוד. אולם נראה כי נציגי ור"ה לא ממהרים לעזור. כעת פונה יו"ר אגודת הסטודנטים, גלעד ארדיטי, ליו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' פרץ לביא, בבקשה שיציע מועמדים בלתי תלויים לאיוש המקומות.

פרופ' חגית מסר ירון
צילום: גדעון מרקוביץ
במכתב ששלח היום ללביא, הדגיש ארדיטי בפתיח את הפגיעה בסגנית יו"ר המועצה הנוכחית ד"ר רבקה ודמני ובעצם מינויה. ארדיטי כתב כי "אני מבקש בתוך העליהום הלא מידתי שעובר על מערכת ההשכלה הגבוהה בימים אלו, להזכיר כי שר החינוך הוא יו"ר המל"ג ושהמועצה להשכלה גבוהה רשאית לבחור מבין חבריה סגן ורשאית גם לא לעשות כך. אני מבקש למחות בתוקף על מסע הדה לגיטימציה שנעשה בימים אלו לסיו"ר המל"ג הנכנסת".
ארדיטי התייחס לסוגיית המועמדים שור"ה עתידה להציע לבנט, וכתב כי "אני מפציר בך לנהוג בכוח הרב (ואולי אף הרב מדי) שקיבלתם בענווה ובתבונה, אנא מכם, ראו את המערכת ממבט כולל ולא דרך האינטרס הצר, הביאו רשימה של אישים עצמאיים, שעשו בחייהם דברים משמעותיים ופורצי גבולות ובעיקר אישים שאינם מחויבים לכם. זאת על מנת שיהיו מסוגלים לשנות את התוואי בו הולכת מערכת ההשכלה הגבוהה".
בתוך כך, מחר יתכנס הסגל באוניברסיטה העברית לאסיפת חירום, במהלכה תעלה הצעת החלטה המבקשת להכריז על השבתת הלימודים באוניברסיטה, בשלב ראשון למשך שעתיים, לאות מחאה "נגד הפגיעה בעצמאות מל"ג". לדברי המארגנים "זוהי קריאה לשר החינוך לחזור בו מכל מהלכיו אשר פוגעים ומורידים את רמתה של ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל, ובקשה לדיון דחוף בכל הנוגע לעתידה".
פרופ' דוד לוי פאור ממובילי המאבק נגד שר החינוך נפתלי בנט בתפקידו כיו"ר המל"ג, שקרא לחתום על עצומה לפיזורה, אמר בשבוע שעבר: "שר החינוך מנסה למנות כרגע שלושה חברים חדשים וראויים למל"ג, כדי להגיע למלא את מכסת החברים המינמליים שנקבעה בחוק. אנחנו חושבים שגם אם יגיע שר החינוך לרוב הנדרש המועצה לא תכלול מספיק כוחות שיעמדו במשימה ובפרץ של התערבות פוליטית גסה ושרירותית כדוגמת זו שראינו עד כה".
עוד ציין לוי פאור כי "החריפות של המסר והעצומה שאני מקווה שתחתמו עליה נובעת גם מתחושת תסכול מהאופן הפיסני שבו נוהג ועד ראשי האוניברסיטאות. שיתוף הפעולה הזה עם השר אינו הולם לא את מעמד ההשכלה הגבוהה, ולא את עוצמת הפגיעה של השר בעצמאות ההשכלה הגבוהה".
לפני עשרה ימים הודיעו על התפטרותם מהמועצה: פרופ' משה מאור, פרופ' יהודית גל עזר, פרופ' אלי זלדוב, פרופ' חגית מסר-ירון, פרופ' פאדיה נאסר אבו אלהיג'א ופרופ' חיה קלכהיים. השישה כתבו במכתבם כי "המהלכים והצעדים שננקטו פוגעים במהות עבודת המל"ג, בעצמאותה וברוח פעולתה. צעדים אלו מערערים את אמון הקהילה האקדמית בהמשך פעילות המל"ג ה-12. לפיכך, לא ראינו ברירה אחרת אלא להגיש בזאת את התפטרותנו".
מדובר בצעד חריג המביע אי אמון בהתנהלותו של שר החינוך המכהן גם כיו"ר המל"ג. מאז פיטוריה של מסר-ירון מסגנות המל"ג מונתה לתפקיד ברוב של שני שליש ד"ר רבקה ודמני-שאומן, שמועמדותה הומלצה על ידי בנט. אולם החברים המתפטרים טוענים כעת כי המינוי אינו ראוי אקדמית ובעייתי בשל ניגוד אינטרסים, ולכן הם אינם מסוגלים או מעוניינים לעבוד תחתיה. בעוד שהמחאות נגד פיטורי מסר-ירון נעשו בעיקר על ידי חברי אוניברסיטאות, טענו לאורך הדרך מרצים בכירים במכללות כי היה מדובר בהליך הוגן.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg