פנייה לפרקליט המדינה: התנגד לשחרורו של קצב

לקראת הדיון של ועדת השחרורים בעניינו של הנשיא לשעבר שהורשע באונס, פנה איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפת מינית לשי ניצן: "מי שהורשע בעבירות ולא לוקח אחריות, עלול להמשיך להיות מסוכן"

אמרי סדן | 20/3/2016 16:54
תגיות: משה קצב,שי ניצן,איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית
איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפת מינית פנה היום (יום א') לפרקליט המדינה שי ניצן וקרא לו להתנגד לשחרורו המוקדם של נשיא המדינה לשעבר משה קצב. זאת לקראת הדיון שתערוך ועדת השחרורים בעניינו ביום ראשון הבא. המכתב נשלח לניצן לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע כי הוא מנוע מלעסוק בעניינו של קצב בשל היכרות מוקדמת בין השניים.

עוד כותרות ב-nrg:
ארונות שלושת הנרצחים בטורקיה נחתו בישראל
השרים אישרו: עונש מוגדל על שריפת דגל המדינה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

באיגוד התייחסו לחוק השחרור על תנאי, הקובע קריטריונים לשחרור מוקדם של אסיר. החוק אינו מחייב במפורש שהאסיר יודה במעשיו ויביע חרטה. קצב, שהורשע בשתי עבירות אונס שביצע בעת ששימש שר התיירות, לא הודה בביצוע המעשה ואף חזר בו מעסקת טיעון לפני שהורשע. באיגוד מרכזי הסיוע טענו כי על אף שהחוק לא מציין זאת במפורש, על המדינה לשקול בעמדה שתציג בפני ועדת השחרורים את העובדה שקצב "איננו מצליח להבין כלל ועיקר את פליליות מעשיו".
 
צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
''קצב איננו מצליח להבין כלל ועיקר את פליליות מעשיו''. פרקליט המדינה שי ניצן. צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

"נכון להיום, הוראות חוק השחרור על תנאי אינן מתנות מפורשות שחרור מוקדם בלקיחת אחריות והבעת חרטה, ואולם לשיטתנו, פרשנות תכליתית של החוק, המעוגנת כיום גם בפסיקה, וכזו העולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי, מחייבת ליתן לשיקולים אלו מקום מרכזי במסגרת ההחלטה על היותו של האסיר ראוי לשחרור אם לאו", נכתב בפנייה לניצן.

באיגוד מרכזי הסיוע טענו כי העובדה שקצב לא הודה במעשיו מלמדת על כך שהוא עלול להיות מסוכן. "מי שלא מביע חרטה על מעשיו, ובמיוחד כאשר מדובר בעבריין סדרתי, כנראה לא יבין סיכון שעלול להיות כרוך בנסיבות דומות שייקרו בדרכו בעתיד. מי שהורשע בעבירות מין ולא מבין את משמעות הפגיעה ולוקח אחריות עליה, עשוי במידה רבה להמשיך ולהיות גם מסוכן".

בפנייה צוטטה גם פסיקת בג"ץ בתיק נגד עאטף זאהר, קצין צה"ל שדרגת אלוף-משנה שהורשע באונס חיילות שהיו כפופות אליו. בית המשפט העליון דחה את ההחלטה לשחרר את זאהר בשחרור מוקדם, וקבע כי "עבריין מין סדרתי, אשר איננו מפנים את פליליות מעשיו ואת חומרתם, איננו מבין את האסון שהמיט על קורבנו, איננו מביע חרטה, איננו סבור שהוא נזקק לשיקום דרכיו – איננו מסוג האסירים שככלל יש לשחררם שחרור מוקדם, אלא אם עומדים לזכותו טעמים נוגדים וכבדי משקל."
 
צילום: אדי ישראל
''שחרור מוקדם - פריבילגיה שניתנת בנסיבות מיוחדות''. קצב יוצא לחופשה ראשונה, בספטמבר 2013. צילום: אדי ישראל

נימוק נוסף בפנייה לניצן נוגע לקריטריון הקבוע בחוק שחרור על תנאי, שלפיו יש למנוע שחרור מוקדם במקרה שהדבר יפגע ב"אמון הציבור במערכת החוק והמשפט". נוסף על כך, נטען כי על הפרקליטות לשמוע בעצמה את נפגעות העבירה בעניינו של קצב, לפני שתתקבל ההחלטה בנוגע לעמדה שתוצג בפני ועדת השחרורים.

עורכת הדין ליאת קליין, שהגישה את העתירה מטעם האיגוד, אמרה ל-nrg: "הפנייה שלנו אל פרקליט המדינה להתנגד לשחרור היא חלק מתפיסה עקרונית שסבורה כי ככלל, עברייני מין סדרתיים שלא לוקחים אחריות על הפגיעה, לא מביעים חרטה וממשיכים להאשים את הקורבנות – לא ראויים למתן הטבה של שחרור מוקדם. אין סיבה לדעתנו לחרוג מהכלל העקרוני הזה במקרה של משה קצב, ואין כל סיבה במקרה הזה להנחות סלב מיותרות".

היא הוסיפה: "שחרור מוקדם היא פריבילגיה שניתנת רק בנסיבות מיוחדות שבהן הוכח כי יש הצדקה לשחרור, וככלל עברייני מין מכחישים לא זכאים לפריבילגיה זו. אנו מצפות ששיקול זה יילקח בחשבון גם בעניינו של קצב, שהורשע בשורה של עבירות מין וניצל את כוחו הציבורי לפגוע במי שהיו תחת מרותו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק