יוזמה חדשה בישראל: להחזיר מהגרים לארצם
תכנית "מהגרים פגיעים": כך מכונה התכנית החדשה הפועלת לסיוע לשוהים בישראל לחזור מרצון למולדתם. תשעה מהגרים כבר חזרו ועשרה נוספים ממתינים, בדרך לקבלת מענקים כספיים, סיוע במעבר ובקליטה מחדש
תכנית ההגירה מרצון, שנמשכה כשנתיים והסתיימה ביולי 2015, הביאה לחזרתם של 186 מהגרים ששהו בישראל ל-20 הארצות השונות שמהם הגיעו. בינואר השנה נפתחה בישראל תכנית חלופית, עבור "מהגרים פגיעים": תכנית חדשה המסייעת למהגרים שנפגעו בנסיבות שונות, לחזור שוב למולדתם. מודל התכנית, המופעל בכל מדינות אירופה, מציע למהגרים המעוניינים בכך סיוע במעבר ובשילוב מחדש בארץ מוצאם.עוד כותרות ב-nrg:
מה מסתתר בטריילר החדש של פיקסאר?
סנגוריו של אלאור אזריה: להחזיר את גופת המחבל
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
לפי התכנית כל מהגר מרצון זכאי לקבל כרטיס טיסה למדינת היעד, מונית לשדה התעופה, 100 דולרים במזומן לפני הטיסה ועוד 750 דולרים בעת ההגעה למדינת המוצא. אף על פי שמדובר בסכום צנוע יחסית, חוזרים רבים מקימים עסק קטן, ולעתים גם הסיוע מוכוון לדיור, חינוך ילדים, הכשרה מקצועית או שירותים רפואיים.

הבקשה למעמד פליט נדחתה. פליטים מגיעים לגרמניה
צילום: EPA
התוכנית, המופעלת על ידי המרכז להגירה בינלאומית ולקליטה (CIMI), מיועדת לקבוצות מהגרים הכוללות משפחות עם ילדים, נשים בהריון, קורבנות סחר בבני אדם ומהגרים ללא מסמכי נסיעה מזוהים. אוכלוסיות היעד של התכנית כוללות בדרך כלל מבקשי מקלט שבקשתם למעמד פליט נדחתה.
על אף שמספר המהגרים שעזבו עד כה הוא מזערי לכאורה ביחס לכמות המהגרים שלא מתכוונים לצאת, פעילי העמותה, שנוסדה ב-1998 על ידי ג'וינט ישראל, דבקים במשימתם: לדברי יו"ר העמותה ומייסדה, ארנון מנטבר, בישראל שוהים כיום כ-77,000 עובדים זרים חוקיים וכ-16,200 עובדים זרים לא חוקיים. בנוסף להם, ישנו מספר משוער של 91,000 תיירים שנשארו בישראל לאחר שפגה אשרת שהייתם. מנטבר מציין כי במסגרת התוכנית החדשה, עד כה חזרו מרצון תשעה מהגרים שהגיעו מתאילנד, פיליפינים, גאנה והודו.

רובם נשארים בישראל. מפגינים בדרום תל אביב
צילום: יוסי אלוני
מנהל תכניות שירותי הגירה, ג'סי ברקוביץ', מציין כי הוא מטפל בשלב זה בעשר פניות נוספות. מדובר בבקשות המגיעות מצד המהגרים להצטרף לתוכנית על רקע בעיות בריאות או סיבות אחרות. כך לדוגמא חזרה לגאנה אם ושני ילדיה לאחר שאבי המשפחה, שנשאר במדינה, נפטר והיא העדיפה לחיות לצד משפחתה. בכספי המענק היא השתמשה לטובת תשלום עבור בית הספר לילדיה ופתיחת מכולה קטנה. מקרה נוסף התרחש בשבוע האחרון כאשר עובד חקלאות תאילנדי שב לארצו לאחר שנפצע במהלך עבודתו בארץ. שיקומו הצריך מנוחה ממושכת והוא בחר לחזור כדי לשהות בתקופה זו ליד משפחתו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg