הצעת חוק: מאומצים יוכלו לחשוף את זהותם ללא חשש
לאחר מאבק מתוקשר שהוביל nrg, צפוי לעבור בוועדת השרים לחקיקה תיקון שיאפשר למאומצים לחשוף את זהותם המלאה מבלי לעבור על החוק. יוזמת ההצעה, ח"כ שאשא-ביטון: "מבקשים לשים במרכז את טובת הילד"
פרסום ראשון: ל-nrg נודע כי בעקבות המחאה, הצעת חוק חדשה תאפשר למאומצים לחשוף את זהותם ואת פרטי אימוצם בלי לעבור על החוק. ההצעה שיזמה ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), יו"ר הוועדה לזכויות הילד, דורשת שינוי בסעיף 34 א' לחוק האימוץ, תעלה היום (ראשון) לוועדת השרים לחקיקה וצפויה לעבור.עוד כותרות ב-nrg:
יחימוביץ': "אין לי ספק שחטפו ילדים בשיטתיות"
"החתימה על הסכם עם טורקיה - פרס לחמאס"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כיום, מאומץ או מאומצת הרוצים לחשוף את זהותם חייבים לעשות זאת באישור בית משפט ולשלם אגרה של 500 ש"ח. במידה ולא יעשו זאת, הם עוברים עבירה פלילית שהדין עליה הוא עד חצי שנת מאסר. הצעת החוק של ח"כ שאשא-ביטון באה לשנות מצב זה, וקובעת כי מאומצים שירצו לחשוף את זהותם, לא יהיו חייבים לפנות לבית המשפט לקבלת האישור וכן גם לא לשלם את האגרה. כך גם לגבי הורים מאמצים.

המאבק נשא פרי. מחאת המאומצים בחודש פברואר
הצעת החוק מגיעה בעקבות מאבק, שאותו ליווה nrg, בחודשים האחרונים. מחאת המאומצים החלה בחודש פברואר האחרון בפייסבוק, במחאה על סעיף 34 שכאמור כופה עליהם שתיקה בנושא האימוץ, ואף עשוי להוביל לעונש של חצי שנת מאסר לעובר עליו. מאומצים רבים החלו אז לשתף סרטונים שבהם חלקו ו"חשפו", בעצם לראשונה, את עצם היותם מאומצים, בניגוד לחוק. מאז עוקב nrg אחרי המחאה עד לתיקון החוק, שכאמור צפוי לקרות היום.
בסעיף 34 נכתב בין היתר כי "המגלה או המפרסם שלא כדין, בלי רשות בית משפט, שמם של מאמץ או של מאומץ או של הורהו, כולל שמם של אלה שביחס אליהם הוגשה בקשה לפי חוק זה לבית המשפט, או דבר אחר העשוי להביא לזיהוים, או תכנם של מסמכים שהוגשו לבית המשפט לצורך דיון לפי חוק זה, דינו – מאסר ששה חדשים". מחאת הפייסבוק קראה לביטולו המידי.
בדברי ההסבר להצעת החוק החדשה, שהגיעו לידי nrg, נכתב: "התיקון מבקש לשים במרכז את טובת הילד, את זכותו לדבר, ואת החירות להיות שלם עם זהותו. התקופה הנוכחית מאופיינת בפתיחות חברתית ובין אישית, נושאים רבים כבר אינם מושתקים עוד ועל מנת לשפר ולשנות את השיטה צריך להיחשף, לדבר ולהציף".

''צריך להיחשף, לדבר ולהציף''. ח''כ שאשא ביטון
צילום: דוברות הכנסת
"הצעת חוק זו מבקשת להתאים את עצמה לעידן הנוכחי ולתקן את העוול לפיו על הילדים המאומצים נגזרת שתיקה מדכאת בחסות החוק. הצעת חוק זו אינה באה לבטל את צנעת הפרט של ההורים הביולוגיים ושל ההורים המאמצים, לשם כך קיימים חוקים משלימים", נכתב בהצעת החוק.
במאבק בחודש פברואר אמרה ע' (שם מלא שמור במערכת), צעירה בת 24 מיישוב בדרום הארץ שחשפה לראשונה ברבים כי היא מאומצת: "אנחנו מוחים עכשיו במטרה לשנות את החוק – מותר לי להסתכל על המסמכים שלי לבד, להתראיין, מעניין אותי מתי נולדתי ולמי נולדתי. אני מקווה שהמחאה הזאת תצליח ונוכל סופסוף לדבר על עצמנו כמו כולם, כמוך, בלי לפחד".
לאחר פרסום המאבק, הצדיקו במשרד הרווחה את הסעיף הקיים, וטענו כי "מטרתו של סעיף 34 לחוק האימוץ, האוסר גילוי או פרסום שמם וכל פרט מזהה אחר של כל אחד משלושת צלעות האימוץ ללא אישור בית משפט: הוא להגן על החיסיון של מאומצים ועל פרטיות המשפחה הביולוגית והמשפחה המאמצת. הוראת החוק הינה גורפת וכוללת כאמור, את שלושת צלעות האימוץ, ואינה מבחינה בין קטינים לבוגרים".
עוד נמסר כי "חוק האימוץ נחקק בשנת 1981 וייתכן כי נוכח המציאות של המדיה ,התקשורת והשינויים החברתיים ובכלל זה הרצון לקיים שיח פתוח על האימוץ, יש מקום לבחון שינוי בנוסח הסעיף, שהוא כאמור הינו גורף. יחד עם זאת, יש לבחון שינוי כזה בזהירות, ומתוך תשומת לב, לכך: שהאימוץ נועד בראש ובראשונה להגן על קטינים הזקוקים לאימוץ, ואף סעיף 34 עניינו בהגנה עליהם (על הקטינים) ועל זכותו של ההורה הביולוגי אשר ילדו נמסר לאימוץ, לפרטיות ולחיסיון".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg