יום מדיני דרמטי ברומא: נתניהו ייפגש עם קרי
ראש הממשלה מנסה לבלום את היוזמה הצרפתית ואת דו"ח הקוורטט. במקביל צוותי המו"מ הישראלים והטורקים ייפגשו גם הם בבירת איטליה בניסיון לסגור את הפרטים האחרונים בהסכם הפיוס בין אנקרה לירושלים שצפוי להיחתם השבוע
ראש הממשלה בנימין נתניהו יֵצא היום (א') לרומא לביקור שיימשך יממה וחצי. נתניהו ישוחח עם ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי, אך עיקר זמנו יופנה לשתי פגישות, בערב ובבוקר, עם מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי. במקביל לביקורו של נתניהו ברומא יגיעו לעיר גם צוותי המשא ומתן הישראלים והטורקים לסגירת הפרטים האחרונים בהסכם הפיוס בין המדינות שצפוי להיחתם בהמשך השבוע.עוד כותרות ב-nrg:
• ארגונים יהודיים באירופה: חוששים מעליית הימין הקיצוני
• בנו של אידי אמין מסביר למה לא תקף את הכוחות
• כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
בתום שנים של משא ומתן רווי עליות ומורדות, ירושלים ואנקרה צפויות להצהיר השבוע על השגת הסכם הפיוס ביניהן. ההצהרה אמורה להתפרסם בתום פגישה מכרעת בין ראש המטה לביטחון לאומי בפועל יעקב נגל והאחראי לסוגיה יוסף צ'חנובר ובין תת־שר החוץ הטורקי פרידון סינירלול. אם לא יהיה משבר ברגע האחרון, ההסכם ישים סוף למתח החריף בין המדינות מאז פרשת משט המרמרה ב־2010.

ההסכם כולל את חידוש הקשרים המדיניים, מתן פיצויים מטעם ישראל למשפחות נפגעי המרמרה, התחייבות טורקית לא לתבוע את החיילים הישראלים שפעלו על הספינה והפסקת הפעילות הטרוריסטית של חמאס באדמת טורקיה. לפי דיווחים שלא אושרו סופית, ישראל תאפשר לטורקים להכניס סחורות ותרופות לעזה ואולי אף תאפשר לטורקיה לבנות ברצועה בית חולים. נוסף לכך, ייתכן שטורקיה וגרמניה יבנו תחנת חשמל חדשה לפלסטינים ברצועה.
בישראל משוכנעים שנשיא טורקיה טאיפ ארדואן זקוק להסכם, ולכן גדולים הסיכויים שיחתום עליו. עם זאת, ארדואן ידוע כבעל גחמות ולכן ימתינו לראות אם ההסכם אכן יבשיל.
ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ האמריקאי ג'ון קרי ידונו בפגישתם ברומא בקידום התהליך המדיני במזרח התיכון, כשברקע הדברים נמצאות שתי התפתחויות שישראל מוטרדת מהן: דו"ח הקוורטט, שצפוי להתפרסם בקרוב, והיוזמה הצרפתית לכנס ועידה בינלאומית בסוף 2016.
כחלופה ליוזמה הצרפתית, שנתניהו דוחה אותה על הסף, ובניסיון למתן את ההשפעות השליליות של דו"ח הקוורטט, יבקש ראש הממשלה לשכנע את קרי לפנות לאפיק שונה: משא ומתן על בסיס עדכונים ביוזמה הערבית.
נתניהו סבור שיש לתת עדיפות לתהליך שיובילו מדינות האזור, שאחדות מהן שבו והצהירו באחרונה על מחויבותן ליוזמה הערבית, ולא ליוזמות כגון זו של צרפת, שנכפות מבחוץ. עם זאת, בסביבתו של נתניהו הדגישו כי יש לעדכן את היוזמה הערבית, שנולדה לפני 13 שנה ומתכונתה המקורית לא רלוונטית לתקופתנו. בישיבה של שרי הליכוד שנערכה באחרונה אמר נתניהו לשר אופיר אקוניס כי אם תונח בפניו הברירה לאמץ כלשונה את היוזמה הערבית או לוותר עליה, הוא יוותר, שכן לדעת נתניהו העדכונים הכרחיים.
בישראל מוטרדים גם מדו"ח הקוורטט, ופועלים לצמצם את נזקיו. אף שכתיבתו הושלמה לפני כחודש, אתמול נדחה פרסומו פעם נוספת. תאריך היעד החדש הוא יום חמישי הבא, עת תתכנס מועצת הביטחון לדיון הקבוע על המזרח התיכון.
הדחייה תאפשר לנתניהו לבקש מקצי שיפורים בנוסח הדו"ח, כך שיהיה חמור פחות מבחינתה של ישראל. בירושלים כבר ידוע כי הדו"ח צפוי לכלול ביקורת חריפה על ההסתה ברשות הפלסטינית, וכן על העימות המתמשך בין חמאס לפת"ח כמרכיבים שמעכבים השגת שלום. בנוסף, הדו"ח צפוי לתקוף את ישראל על הבנייה בהתנחלויות, ועל הריסת מבנים ערביים ואירופיים בשטחי C.
הדו"ח ישקף עמדה אחידה של הקהילה הבינלאומית, שכן פרסומו ייעשה לאחר הגעה להסכמות על ניסוחו בין ארה"ב, רוסיה, האו"ם והאיחוד האירופי – ארבע החברות בגוף הבינלאומי. כבר חודש ימים שבין נציגי הממשל האמריקני לבין הנציגים האחרים מתנהלים ויכוחים על הנוסח המדויק של הדו"ח, וכן על השאלה מה ייעשה בדו"ח ביום שלאחר הפרסום. אחת האפשרויות היא שמועצת הביטחון תאמץ אותו, או לכל הפחות תברך עליו. על פי המידע הקיים בישראל, ארה"ב היא זו שעיכבה עד כה את הפרסום, וגם פעלה למתן את הקביעות החמורות מבחינת ישראל.
לפני כשבוע התקיימה בז'נבה פגישה מכרעת בין ארבעת השליחים שגיבשו את הדו"ח. הארבעה - ניקולאי מדבדב נציג האו"ם, פרננדו ג'נטליני נציג האיחוד האירופי, פרנק לוינשטיין מארה"ב וסרגיי ורשינין מרוסיה, גיבשו את הנוסח הסופי המוסכם עליהם. מאז מתנהל הדיון על הנוסח בין מנהיגי המדינות.