נחשף מפקד יחידת העילית של דוד המלך

כתובת עתיקה שנחשפה לפני כארבע שנים בחורבת קיאפה, ונחקרה לאחרונה, חושפת כנראה את זהותו של קצין בכיר בצבא דוד המלך: מפקד מצודת שעריים, אשבעל בן בדע

מקור ראשון
דליה מזורי | 7/8/2016 0:01
תגיות: דוד המלך,מקרא,ארכיאולוגיה
הסתכל בקנקן ובמה שבתוכו: כתובת עתיקה שנחשפה לפני כארבע שנים בחורבת קיאפה, ונחקרה לאחרונה, חושפת כנראה את זהותו של קצין בכיר בצבא דוד המלך: מפקד מצודת שעריים, אשבעל בן בדע.

עוד כותרות ב-nrg:
מורה נבוכים: איך יסתיים קרב נתניהו-בנט?
מדינות המפתח של קלינטון וטראמפ
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

פרופ' יוסי גרפינקל מהמכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית וסער גנור מרשות העתיקות הם הארכיאולוגים שחופרים בקיאפה שבעמק האלה, המזוהה עם שעריים. במהלך החפירות הם חשפו בה קנקן חרס שבור לרסיסים. בעבודת שחזור מאומצת במיוחד הודבקו מאות הרסיסים לקנקן שלם, ואז התברר שהכתובת נושאת את השם "אשבעל בן בדע".
 
צילום: אריק סולטן
הכד שנחשף בקיאפה נשלח כנראה ממתיישב בסביבה. חורבת קיאפה בשפלת יהודה. צילום: אריק סולטן

פרופ' משה גרסיאל מהמחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר-אילן, שהתמחה בעבר בחקר יחידות הגיבורים המיוחדות של דוד ועמד בראש המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטה, בדק ומצא שאשבעל אינו אלא מפקד מצודת שעריים בתקופת דוד וממייסדי היחידה. זו הוקמה עוד לפני הכתרתו של דוד למלך, כשברח במדבר מפני המלך שאול. לרשות דוד עמד בתחילה גדוד של 400 לוחמים, שגדל לאחר מכן ל-600, ובנוסף עמדה לרשותו המחלקה של 30 הגיבורים על מפקדיה. נראה שאשבעל נלווה לדוד בכל מסכת בריחותיו.

בפרק כ"א בספר שמואל ב', ובמקבילה בדברי הימים, מסופר על דוד וקצת מגיבוריו שהכו בקרבות ארבעה ענקים בני הרפה וילידי גת. בפרק כ"ג ובמקבילה בדברי הימים מתוארות יחידת הגיבורים אשר לדוד בשלביה הראשונים, ועלילות גבורה של מפקדיה. מפקד המחלקה הראשונה, "ראש השלושים", היה גיבור שספר שמואל ב' מתאר כ"יושב בשבת תחכמוני", או בנוסח דברי הימים "ישבעם בן חכמוני". ואולם, בנוסחי תרגום השבעים, וכן בכמה כתבי יד קדומים לשמואל, השתמר השם המקורי: "אישבעל".

מדוע יש כמה גרסאות לשם הזה? לגרסיאל יש הסבר: מעתיקי המקרא עשו לו מה שעשו לבנו של שאול, איש בושת: "גם לאיש בושת קראו קודם 'איש בעל', ומכיוון שלא יכלו לשאת את היסוד האלילי 'בעל' – פשוט שינו אותו. נראה שהשם המקורי היה 'אשבעל' או 'אישבעל', או אולי 'ישבעל".

הקנקן שנחשף:
 


גרסיאל מעריך שאחד מהסופרים שהעתיק את ספר שמואל שינה בשל כך את שמו של הקצין הבכיר מ"אשבעל" ל"איש  בושת", ולימים סבר מעתיק אחר שלא יאה לכנות את הקצין "איש בושת" כמו שנעשה לבנו של שאול, והוא הפך את השם ל"יושב בשבת תחכמוני". כלומר, שם הגנאי שהוצמד בתחילה למפקד הנערץ של דוד הפך לשם תואר מכובד של חכם היושב בשער העיר.

"מה שמדהים אותי, ואת זה גיליתי רק לאחרונה, ששני נוסחים של תרגום ה-70 (תרגום התנ"ך ליוונית) לספר דברי הימים כתבו שהשם של המפקד הזה הוא "אשבדע". שם הורידו את היסוד האלילי "בעל", השאירו את השם הראשון, ובחלק השני הוסיפו את השם "בדע" שהוא קיצור של "בן דע". וזה אישר מאד את המסקנה שלי, שאנחנו מדברים כאן על מפקד הגיבורים - יחידת העלית של דוד המלך".
 
צילום: אונ' בר אילן
פרופסור משה גרסיאל צילום: אונ' בר אילן

אבל בכך לא תמה הסאגה. "נוסח המסורה של ספר דברי הימים הפך שלוש פעמים את השם 'איש בעל' ל'ישבעם'. הסופר לקח את השם האלילי המקוצר 'ישבעל', הסיר ממנו את האות האחרונה - למ"ד - והציב תחתיה את האות הבאה אחריה בסדר הא"ב - מ"ם. כך הפך 'ישבעל' ל'ישבעם'. מחבר דברי הימים רשם את שמו של המפקד לפי הנוסחה של בן ואב, וכך התקבל השם 'ישבעם בן חכמוני'".

הכד שנחשף בקיאפה נשלח כנראה מאת מתיישב בסביבה, לאות תמיכה וכחלק מהאספקה ליחידה שהגנה על מתיישבי הארץ מפני פשיטות הפלישתים. גת הפלישתית נמצאת במרחק 11 ק"מ מהמצודה, ודוד נזקק למפקד אזורי לשפלה ולעמק האלה שיגן על העיר שעריים - מפקד שמכיר את האזור, בעל ניסיון קרבי ופיקודי. לשם כך הוא שלח מחברון, שבה ישב באותה עת, את אשבעל, וזה קבע את מושבו עם חבורת גיבוריו במצודת קיאפה, היא שעריים. אשבעל שב אפוא לאזור שלמד היטב בעת תקופת המרדף של שאול אחר דוד, והפעם בתור קצין בצבא ישראל.

בשנים הבאות, כשהפלישתים הוכנעו והפכו לווסאלים של דוד ושירתו בצבאו, הוצבה יחידת הגיבורים בירושלים ושימשה כמשמר הארמון והבירה. אשבעל בן בדע פיקד אז על 24 אלף איש, עוצבה של ממש. תפקידיה לא היו מלחמתיים אלא בעיקר בניית דרכים וטיפול ברכוש המלך, "לכל דבר המלך ומלאכתו". בירושלים נמשכה הקריירה של הגיבור מימי דוד המלך, שדרישת שלום ממנו נחשפה בחפירות בשעריים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך