מכון מחקר אירופי: לחייב ארגונים לא ממשלתיים בשקיפות
מרכז וילפרד מארטנס' ממליץ להגביר את הפיקוח על הארגונים, מחשש שהם מופעלים ישירות או בעקיפין על ידי הממשל הרוסי
'מרכז וילפרד מארטנס', מכון מחקר מוערך המקורב לגוש המפלגות המרכזי בפרלמנט האירופי, ממליץ לנקוט צעדי מנע נגד ארגונים לא ממשלתיים הפועלים באיחוד האירופי. נייר העמדה, שכותרתו 'זאב בעור כבש', מתייחס לארגונים הנתונים להשפעה ולתמיכה של ממשלת רוסיה באופן ישיר או עקיף.עוד כותרות ב-nrg:
התקציב אושר: סל התרופות יגדל, בעלי דירות ישלמו מס
בג"ץ השעה את עבודות הקמת המטמנה ליד ראמון
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כותביו מסבירים כי "מספר הארגונים גדל ופעילותם התרחבה, אולם מקורות המימון סבוכים וסמויים מעין הציבור. בהתחשב בצעדיה של רוסיה בחצי האי קרים ובאוקראינה, ועל רקע האופי המיליטריסטי שהנשיא ולדימיר פוטין צובע בו את רוסיה, תמיכתו בארגונים היא מקור לדאגה לאיחוד האירופי".

הדו''ח של מרכז וילפרד מארטנס
כותבי המחקר מזהירים שהארגונים הלא ממשלתיים "משפיעים על הלכי הרוח באיחוד האירופי ועל מקבלי ההחלטות באופן הסותר את הערכים של האיחוד, כך שמהלכיה של רוסיה ייראו חיוביים יותר. זו מסגרת הפעלה של 'כוח רך'", מחדדים החוקרים. פרק אחר במחקר מתייחס למקורות המימון של הארגונים הפרו־רוסיים.
"כסף הוא גם ערוץ להקמת מכוני מחקר שישפיעו על הפוליטיקה והאליטה האינטלקטואלית", כותבים החוקרים, ומונים סדרת ארגונים ומוסדות הפועלים בבירות היבשת.
מסקנתם היא שנגד ההשפעה הרוסית "יש לטפח את הנרטיב העצמי של האיחוד האירופי, המבוסס על זכויות אדם, חירות ושוויון", וכן "לתמוך בארגוני חברה אזרחית כך שהאזרחים האירופים יגלו התנגדות רבה יותר לתעמולה הרוסית". מסקנה אחרת, הרלוונטית לוויכוחים סוערים שהיו לאחרונה בתוך ישראל ובין ישראל לאיחוד האירופי, קובעת כי "יש להגביר את דרישות השקיפות מהארגונים הלא ממשלתיים ומקבוצות השדולה, באמצעות הגדרת חובת הרישום שלהם באיחוד האירופי".

מפעיל 'כוח רך'? נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
צילום: Getty Images
יתרה מכך, החוקרים האירופים מציעים להפעיל את זרועות החוק והביון נגד אותם ארגונים לא ממשלתיים פרו־רוסיים. "יש לוודא שהמשטרה וסוכנויות המודיעין יתמקדו באופן חד יותר בארגונים הרוסיים החשאיים". עוד מציעים החוקרים לפעול לכך שהתקשורת האירופית וארגוני החברה האזרחית יהיו מודעים יותר לפעילות הארגונים הפרו־רוסיים, ואף יחשפו פוליטיקאים אירופים הנתונים להשפעתם.
כזכור, בישראל מתנהל זה שנים אחדות דיון ער בשאלת הלגיטימיות של ארגונים לא ממשלתיים הממומנים בכספי האיחוד האירופי וחברותיו, המשפיעים על דעת הקהל בארץ. צעדי חקיקה שיזמה הממשלה כדי להגביל את פעילותם ולחשוף את מקורות המימון שלהם עוררו ביקורת חריפה של השמאל, וגררו גינויים חריפים של האיחוד האירופי.

יהודה שאול מהארגון 'שוברים שתיקה', המקבל מימון זר
צילום: AFP
'מרכז וילפרד מארטנס' מקורב כאמור לגוש המרכזי והגדול של הפוליטיקה האירופית. להמלצותיו משקל רב בהחלטות שמקבלים הפרלמנט האירופי והאיחוד עצמו, ואין להוציא מכלל אפשרות שגם הדו"ח הזה יאומץ.
בפורום 'קהלת' אומרים כי "תיאור המצב במחקר שיוצא מהגוף האירופי המשמעותי הזה וההמלצות שבו הם תמונת ראי לפעילות בעלת אופי דומה שמבצעים מוסדות האיחוד האירופי עצמו והמדינות החברות באיחוד, במימון ובהטיית פעילות של ארגונים לא ממשלתיים העוסקים בנושאים הנוגעים לישראל".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg