חסר תקדים: הגבלות חמורות על ענף הדיג בארץ

לאחר שבמשך עשרות שנים התנהל הדיג בים התיכון כמערב פרוע, ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה תקנות להגנה על הסביבה הימית. משמעות ההחלטה היא הגנה על כ-2 מיליון דונם של ים

יאיר קראוס | 8/9/2016 16:56
תגיות: דיג,הים התיכון,החברה להגנת הטבע
ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום (יום ה') באופן חסר תקדים תקנות להגנה על הים והסביבה הימית. התקנות כוללות, בין היתר, איסור על דיג מכמורת מצפון לשמורת דור הבונים, הגבלות על דיג מכמורת בין דור הבונים ודרומה ואיסור על דיג בעונת הרבייה באתרים ימיים רגישים. להערכת החברה להגנת הטבע "משמעות ההחלטה היא הגנה על כשני מיליון דונם של ים", שליש מהשטח הימי של ישראל.

עוד כותרות:
מאובן נדיר: נחש שטרף לטאה שאכלה חיפושית
השירים משתנים: תחנות תרבות עם רונה קינן

עד היום ספינות המכמורת דגו באופן חופשי ופגעו אנושות במערכת האקולוגית בים ובמינים המוגנים בים, לרבות ציד צבים, טריגונים וכרישים. ההגבלות החדשות נועדו לסייע בשיקום ובאישוש האקולוגיה בים התיכון.
 
צילום: שאטרסטוק
במשך שנים רבות נעדר ניהול ממשי של הדיג בים התיכון. דגים לכודים ברשת דיג. צילום: שאטרסטוק

ההחלטה הגיעה בעקבות פנייה של שורה של מדענים ואנשי אקדמיה ביחד עם חבר הכנסת איתן כבל (העבודה) ליו"ר ועדת הכלכלה בבקשה לאשר את תקנות הדיג. בפנייתם, הסבירו הגורמים כי "מצב הדגה בים התיכון קשה בעקבות דיג יתר ודיג בשיטות פוגעניות, הגורם לנזקים ישירים ומערכתיים למערכת האקולוגית. הדבר פוגע, בראש ובראשונה, בדייגים עצמם, שסובלים מדגה מידלדלת".
 
צילום: החברה להגנת הטבע
ספינות המכמורת דגו באופן חופשי ופגעו במערכת האקולוגית הימית. מחבטן אפור, אסור לציד. צילום: החברה להגנת הטבע

מומחי האקולוגיה והסביבה אמרו כי "לאחר שנים רבות של היעדר ניהול ממשי של הדיג בים התיכון, הגיש שר החקלאות לאישור הכנסת תקנות דיג חדשות. על מנת להתמודד עם המשבר, יש לאשר בדחיפות ניהול בר קיימא של משאב הדגה, הכולל מספר עקרונות, כמו השבתת צי המכמורות למשך עונת הרבייה, מגבלות על דיג במים רדודים, השבתה של כל שיטות הדיג בשיא עונת הרבייה, למשך שלושה חודשים, מניעת דיג לוואי של חיות מוגנות ועוד".

בחברה להגנת הטבע שמרכזים את המאבק בשנים האחרונות בדרישה להסדרת ענף הדיג אומרים כי במשך עשרות שנים התנהל הדיג בים התיכון כ"מערב פרוע" וללא בקרה נאותה וכי הדייגים הנחשבים לחקלאים, שלא צריכים להשקיע כלל בגידול ובטיפוח "התוצרת החקלאית" שלהם, צדים את הדגים בכל עונות השנה וללא אבחנה, ובכך לא מאפשרים להם להתרבות והורסים את קרקעית הים בשל שיטות ציד הרסניות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך