ביהמ"ש למשטרה: לא ניתן לאסור תפילת יהודים ברובע המוסלמי

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים פסל את החלטת המשטרה להרחיק מהעיר העתיקה נערות יהודיות שהתפללו ברובע המוסלמי. השופט מתח ביקורת על ההחלטה ואמר: "הרחקה מכל אזור בתחומי מדינת ישראל הינה בעייתית"

נטעאל בנדל | 13/9/2016 11:18
תגיות: הר הבית,בית המשפט,משטרת ישראל
בית המשפט המחוזי ביטל היום (ג') את החלטת שופטת בית המשפט השלום להרחיק את הנערות שהתפללו ברובע המוסלמי וכן הטיח ביקורת לא רק בפסיקת בית משפט השלום אלא אף במשטרת ישראל. שופט המחוזי אלכסנדר רון ביטל את סמכות המשטרה לאכוף את מגבלות הר הבית לרובע המוסלמי: "לא כלאחר יד יקבע בית משפט בישראל שתפילה במרחב הציבורי מהווה עבירה לכאורה המצדיקה התערבות שיפוטית"

עוד כותרות:
סוריה: "הפלנו מטוס ישראלי", צה"ל: "לא נפל כלום"
מפציצים אמריקאים טסו בשמי דרום קוריאה
"נכלאו כמו חיות": בית המשפט של דאעש נחשף

לפני כשבוע פורסם ב-nrg כי במהלך דיון חשף נציג המשטרה כי ניתנה הוראה חדשה מדרג בכיר במשטרת ישראל, לפיה על שוטרי הבירה לאסור תפילה יהודית במרחב הציבורי ברובע המוסלמי בירושלים. השופט אלכסנדר רון קיבל את עמדת הנערות כי כוונתן להתפלל הייתה כנה ולא נועדה לשם הפרובוקציה. השופט הדגיש את ההבדל שבין האכיפה בהר הבית לרובע המוסלמי, "אין חולקין שהשאלה מה עשו מה עשו העוררות ובמקביל מה מותר היה להן לעשות ומה לא, אינה נוגעת להר הבית. על הפרק שכונה אחרת בעיר העתיקה".
צילום: רויטרס
סמטאות העיר העתיקה צילום: רויטרס

השופט ביקר את השוטרים ואמר כי "תנאי ראשון שהוא ללא ספק תנאי הכרחי גם אם לא תנאי מספיק לכל החלטה המגבילה תנועת אזרחים בתחומי ישראל היא, כי לפחות לכאורה, בוצעה עבירה רלוונטית". עוד המשיך השופט ואמר כי "תפילה במרחב הציבורי אינה מהווה עבירה", והוסיף אף לבקר את שופטת השלום ייטה שקיבלה את טענות המשטרה ואמר כי "לא כלאחר יד יקבע בית משפט בישראל שתפילה במרחב הציבורי מהווה עבירה לכאורה המצדיקה התערבות שיפוטית". שופט המחוזי חיכך את הביקורת ואמר כי שופטת השלום הייתה ערה לזכויות הנערות המתפללות אך הוסיף כי בית משפט השלום "התקשה הוא לאבחן עבירה של ממש שבוצעה על ידי העוררות".

על השוטרים כותב השופט כי "אין בליבי ולו גם מקצת ספק שכל שעושה המשיבה (משטרת ישראל- נ"ב), עושה היא בתום לב, מתוך רצון להגן על הסדר הציבורי. ולא חלילה בשל רצון לפגוע בעוררות או בחברותיהן. ואולם דומני, שהרחקה מאזור, כל אזור, בתחומי מדינת ישראל הינה בעייתית, בוודאי ובוודאי כשאין ברקע כל עבירה שניתן בכלל להצביע עליה ולאבחנה". שופט המחוזי המשיך לבקר את פסיקת השלום ואמר כי "גם את טעם ההרחקה לא הבנתי. בהינתן שיש בעיה בהתנהגות העוררות, ואיני משוכנע שכן כך, הרחקה ל-15 יום, מה תועיל היא? הפתרון אינו פיתרון כלל".

השר אריאל על איסור התפילה:
 
קטעים נוספים

"איסור גזעני". עו"ד בן גביר צילום: אבישג שאר ישוב
עו"ד בן גביר שייצג את הנערות: "המדיניות שהציגה המשטרה בעיר העתיקה היא מדיניות גזענית וטוב עשה בימש שביטל החלטה להרחיק בנות רק היות והתפללו.מדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית והתנהלות המשטרה פגעה בעקרונות היסוד של המדינה. המשטרה לעולם לא תאסור על מוסלמים להתפלל ויש להצטער שהיא הנהיגה איסור גזעני כלפי בנות יהודיות".

בדיון בשבוע שעבר טענה המשטרה כי תפילה יהודית בריכוז מוסלמי רגיש, כמו ברובע המוסלמי, נחשבת כפרובוקציה, והיא מפרה את הסטטוס קוו. על פי הידוע, בחודש האחרון נעצרו 27 יהודים באשמת תפילה ברובע המוסלמי.
 
צילום: AFP
תקיפת יהודים ברובע המוסלמי בחג הסוכות לפני שנה צילום: AFP

לפני כשבועיים נעצרו שתי צעירות יהודיות לאחר שנשאו תפילה בקרבת אחד משערי הר הבית. מדובר בפעילות הר הבית מוכרות למשטרה, שנוהגות להתפלל במקומות אלה מפעם לפעם. בדיון שהתקיים בבית משפט השלום בירושלים, חשף בחקירה הנגדית נציג המשטרה, פקד רואי אברהמי, כי ניתנה הוראה מדרג בכיר במשטרה לאסור ולאכוף תפילה יהודית ברובע המוסלמי. למעשה, בכך מרחיבה לראשונה משטרת ישראל את המגבלות על יהודים שהוטלו בהר הבית - לרובע המוסלמי.

בחקירה הנגדית שאל עו"ד דוד הלוי, מטעם ארגון "חוננו" את פקד אברהמי: "האם יש הנחיה אצלכם של הדרג הבכיר להעיף כל מי שנמצא בשערי הר הבית?".

פקד אברהמי: "אם הוא מתפלל - כן. אם מדובר בהתנהגות שהיא לא בסדר - כן".

עו"ד הלוי: "כשאדם מתפלל, האם הטענה שלך שהתפילה עצמה היא הפרת הסדר"?

פקד אברהמי: "אם הוא מתפלל במקום הספציפי הזה - כן".

עו"ד הלוי: "איפה יש איסור משפטי להתפלל"?

פקד אברהמי: "האיסור המשפטי לא גורף להתפלל, האיסור במקרה שהתפלה יכולה להוביל להפרת הסדר הציבורי, רשאי שוטר להגיד לה לא לעשות את זה".

השופטת יעל ייטב: "איפה אפשר להתפלל"?

פקד אברהמי: "ברובע היהודי הן יכולות להתפלל עם ליווי משטרתי. אי אפשר להתפלל ברובע המוסלמי, יש כללים שאסור לעשות. ברגע שמגיעים ללא סמכות ומתפללים ברובע המוסלמי זה גורם להפרת הסדר. בתוך הרובע המוסלמי ובמקום (הר הבית, נ.ב.) אסור להם להתפלל".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך