ארה"ב: גינוי חריף להקמת מאות יחידות דיור ביו"ש
מחלקת המדינה האמריקאית פרסמה הצהרה שבה תקפה בחריפות את ההחלטה להקים שכונה חדשה סמוך ליישוב שבות רחל, שאמורה לשמש כחלופה לתושבי עמונה. "החלטה מטרידה לאור הסכם הסיוע הביטחוני חסר התקדים"
מחלקת המדינה של ארה"ב גינתה הערב (ד') בחריפות את התוכנית הישראלית לקדם את בנייתם של 300 יחידות דיור חדשות סמוך ליישוב שבות רחל שבגוש שילה. בהודעה שפרסמה נכתב כי החלטת הממשלה תפגע בסיכויים להגיע לפתרון שתי המדינות. בשבוע שעבר דן המנהל האזרחי בהקמת השכונה החדשה, זאת במטרה להעתיק למקום את תושבי עמונה, למרות שבמטה המאבק של היישוב דחו את ההצעה על הסף.עוד כותרות:
- אחרי ארבעה עשורים: פעילותה של יחידת שלדג נחשפת
- צה"ל השתלט על משט המחאה לרצועת עזה
- "השריף" מגוש קטיף שנלחם בשוברים שתיקה
"זה מטריד מאוד שאחרי החתימה על הסכם הסיוע הביטחוני חסר התקדים שיבטיח את המשך חיזוק ביטחונה של ישראל, היא תקדם החלטה שכל כך נוגדת את האינטרס הביטחוני ארוך הטווח שלה לפתרון הסכסוך עם הפלסטינים בדרכי שלום", כתב דובר מחלקת המדינה, מייק טונר, בהצהרה.

גינוי אמריקאי חריף לחלופה שהוצעה. עמונה
צילום: יוסי אלוני
"האישור הרטרואקטיבי של מאחזים בלתי חוקיים סמוכים או התווית גבולות היישובים מחדש, אינה משנה את העובדה כי האישור נוגד הצהרות פומביות שנתנה ממשלת ישראל בעבר, לפיהן אין לה כוונה להקים התנחלויות חדשות", הוסיף טונר.
הוא ציין כי מצער אותו מאוד לדעת שבשעה שבכירים אמריקאים הגיעו להשתתף בהלווייתו של שמעון פרס, ישראל בחרה לקדם תכניות שנוגדות את חזונו של מי שהיה "אלוף של שלום", כהגדרתו. "בסופו של יום, ישראל חייבת לבחור בין הרחבת ההתנחלויות לבין פתרון שקט של שתי מדינות", כתב טונר.
ח"כ ציפי לבני מהמחנה הציוני התייחסה לגינוי האמריקאי, ואמרה כי "מי שלא מוכן לעשות הבחנה בין הגושים לבין התנחלויות מבודדות - פוגע קודם כל בגושים, פוגע במדינת ישראל, פוגע ביחסים בין ארה״ב וישראל - ומכאן פוגע בביטחון".

''מי שלא מבחין בין הגושים להתנחלויות מבודדות - פוגע קודם כל בגושים''. לבני
צילום: דודי ועקנין
לבני הוסיפה כי "בהתנהלות נכונה, שרון ואני ידענו להשיג מארה"ב התחייבויות - הגבול יצרף את הגושים למדינת ישראל, ושלא תהיה זכות שיבה לישראל. את כל זה נתניהו הורס עכשיו תוך כניעה למיעוט מתנחלים ובגלל לחצים פוליטיים".
כאמור, בשבועות האחרונים קידמה ועדת ההסדרה בחסות היועץ המשפטי לממשלה פתרון מוסכם להעתקת עמונה לנקודה סמוכה ליישוב, אלא שתכנית ההעתקה נתקלה בקשיים לאחר שפלסטינים הגישו התנגדויות להקמת היישוב על רוב הקרקעות המיועדות.
לאור הקשיים המשפטיים הוחלט במשרד הביטחון ובמועצה האזורית בנימין להמשיך בקידום תכנית שבות רחל, כחלופה אפשרית להעתקת תושבים שיחפצו בכך. התכנית כוללת 300 יחידות דיור, אך בשלב הראשון, אם תאושר, תכלול כ-100 יחידות דיור בלבד.
ח''כ מיכל רוזין ממרצ התייחסה להודעתו של טונר, ואמרה כי "מר ביטחון וממשלתו מחבלים בביטחון של מדינת ישראל. לא די בכך שמדיניות הסיפוח הזוחל של ממשלת ישראל, ונתניהו בראשה, מסכנת את ביטחוננו, אלא גם מעמידה בספק את היחסים האסטרטגיים עם ארה''ב. במשך שנים הממשל האמריקאי מתריע שהמשך הבנייה בשטחים הכבושים יחריב את חזון שתי המדינות. הם מגלים סובלנות להפרות ההבטחות החוזרות ונישנות של נתניהו - אך הפעם גדשה הסאה.
"הקישור בין מפעל ההתנחלויות לבין הסכם הסיוע הביטחוני מהווה אות אזהרה בפני מציאות עתידית מסוכנת. אל לנו ליפול ברשת של נתניהו - היחסים האסטרטגיים עם ארה''ב אינם מובנים מאליהם ואם הממשלה תמשיך לירוק בפניהם - כנראה שנתמודד עם סכנה ביטחונית ממשית שטרם נראתה במדינתנו".

''עוד בנייה תקדם יציבות וביטחון באזור''. יוגב
צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
מנגד, ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי התייחס לדברים בחשבון הטוויטר שלו, שם כתב: "בזמן שהממשל בארה"ב מנסה לעצור את חזרת עם ישראל לארצו, אנחנו יושבים בניסיון לקדם עוד תכניות בנייה ביו"ש. רק זה יקדם את הביטחון והיציבות באזור".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי התייחס גם הוא להודעת הגינוי וכתב בטוויטר: "מדאיג שהממשל האמריקאי עושה שימוש בוטה כל כך בסיוע הביטחוני על מנת לנסות ולכפות מדיניות הפוגעת בביטחון ישראל".
משרד החוץ: "ישראל מחויבת לפתרון שתי המדינות"
גם במשרד החוץ הגיבו על דברי הגינוי מצד ארה"ב. בהודעה שפרסם המשרד נכתב: "98 יחידות הדיור המאושרות בשילה אינן מהוות 'התנחלות חדשה'". דיור זה ייבנה על קרקע של המדינה ביישוב הקיים של שילה, שגבולו המוניציפאלי או טביעת הרגל הגיאוגרפית שלו לא ישתנו. היחידות מיועדות לספק פתרון דיור עבור תושבי עמונה אשר חייבים לעזוב את בתיהם בהתאם לצו ההריסה שהוציא בית המשפט העליון בישראל".
עוד צוין כי "ישראל נשארת מחויבת לפתרון של שתי מדינות לשני עמים, שבו מדינה פלסטינית מפורזת מכירה במדינה היהודית ישראל. המכשול האמיתי לשלום אינו ההתנחלויות - סוגיית קבע שאפשר וצריך לפתור במשא ומתן בין הצדדים - אלא הדחייה הפלסטינית המתמשכת של מדינה יהודית בארץ בכל גבולות שהם".