זעם במגזר הדרוזי על הריסת ביתו של חייל בן למשפחה שכולה

בית המגורים של איש הקבע נהרס לאחר שנבנה שלא כחוק. המהלך חשף בעיה קשה בכפרי המגזר - תכניות מתאר ישנות שלא עונות על צרכי התושבים. הם מצדם דורשים: "דין חורפיש כדין עמונה"

יאיר קראוס | 21/11/2016 21:07
תגיות: חורפיש,הריסת בית,תכנית מתאר עירונית,דרוזים
יממה לאחר שהרסה המדינה בהוראת מנהל התכנון בית מגורים שהיה מיועד לאיש קבע, לוחם בחברון ובן למשפחה שכולה בכפר חורפיש, הושבתו במהלך היום (ב') כל השירותים הציבוריים ביישוב.

צמרת העדה הדרוזית, ובהם השייח מואפק טאריף, נשיא העדה וראשי הרשויות בכפרים הדרוזים, קיימו מפגש בהול עם שר האוצר משה כחלון הממונה על מנהל התכנון, במטרה לעצור את התקדים. לדבריהם, הדבר עלול להביא להרס מאות בתים בכפרים הדרוזים שנבנו על אדמות פרטיות שרשומות בטאבו, אך ללא אישורן של רשויות התכנון המחוזיות.
 
צילום: נזיה קבלאן
''כואב ומצמרר מאוד שזה מה שאנחנו מקבלים''. הריסות הבית בחורפיש צילום: נזיה קבלאן

התקדים בהחלטת בית המשפט להורות על הרס בית מגורים בן שתי קומות שבנייתו הושלמה לפני כשנה בכפר חורפיש, היה בחלקת האדמה הפרטית של משפחת סרחאן. ראיק, ראש המשפחה הוא נכה צה"ל שאיבד את אחיו שנהרג בהגנה על המולדת ברמת הגולן בשנת 1997. הוא אב לשישה ילדים שכולם שירתו בצבא, ולפני כשנה נתן לבנו חלק מהשדה שלו כדי להקים בו את ביתו.

"הבן שלי משרת בקבע ושומר על המתנחלים בחברון ועל הבתים שלהם, ועכשיו הוא הגיע אל הבית שלו ומצא אותו הרוס. שכל המדינה תדע שאנחנו אנשים ששומרים על ביטחון המדינה וככה המדינה הורסת לנו את הבתים. זה כואב ומצמרר מאוד שזה מה שאנחנו מקבלים", אמר ראיק.

ראיק הסביר בשיחה עם nrg כי תכנית המתאר לבתי הכפר חורפיש אושרה רק בשנת 1985, אחרי שנכתבה עוד בשנת 1976. כיום, אין בתכנית כדי לעמוד מול הדרישות הבסיסיות של התושבים במקום לשטח אדמה להקים בו בית ומשפחה.
 
צילום: נזיה קבלאן
''יום עצוב לעדה הדרוזית ולמדינת ישראל''. הריסת הבית בחורפיש צילום: נזיה קבלאן

"יש לנו בעיית דיור ואין לנו מתאר. אין שכונות לחיילים משוחררים ולא תוכנית מתאר, ואנחנו נאלצים להיות פורעי חוק. המדינה אלצה אותנו לבנות על האדמה הפרטית שלנו כי לא היינו יכולים לבנות במקום אחר מסודר. בנינו בית של שתי קומות ואתמול באו והרסו לו אותו", הוא קונן בתסכול.

ראיק זועם על כך שביהודה ושומרון "המדינה הופכת עולמות" כדי להכשיר את הבתים שנבנו על אדמות פלסטיניות, ואילו על אדמות פרטיות שבהן בנו הדרוזים בתים אף אחד לא מוכן לסייע, ובטח שלא לשנות חוקים.

נזיה קבאלן, עיתונאי בן העדה הדרוזית סיפר על תחושות קשות בעדה, שלה ברית דמים ונאמנות בת עשרות שנים עם היהודים. "זה יום עצוב לעדה הדרוזית ולמדינת ישראל, בשעה שכל המערכות כשלו ויצרו תקדים מסוכן מאוד. לקחו את ראיק סרחאן והפכו אותו לשעיר לעזאזל". 
  
''יש לנו בעיית דיור ואין לנו מתאר''. הבית לפני ההריסה

קבלאן מסביר את הקונפליקט שאיתו מתמודדים בני העדה. "הבעיה היא בחוסר התכנון הממשלתי והסחבת של ועדות התכנון ובנייה שמביא את אנשי העדה לבנות על השטחים הפרטיים שלהם ללא אישורים. 99 אחוזים מהחבר'ה שנולדו בכפר מסוים נשארים לגור בו. הם מקימים את ביתם על אדמה פרטית ששייכת מזה דורות למשפחות שלהם, ולא נותנים להם לבנות על האדמות כי אין לכפרים הדרוזים תוכנית מתאר.
  

"קחו לדוגמה את הכפר בית ג'אן. הפעם האחרונה שהוכנה תכנית מתאר לכפר הייתה בשנת 1977, כשמספר התושבים היה שם 4,000 תושבים. התכנית הזו אושרה רק עשרים שנה לאחר מכן, ב-1997. אין לאנשים היכן לבנות והמדינה הופכת אנשים שומרי חוק לעבריינים", אמר קבלאן.

לדבריו, "דין חורפיש כדין עמונה, דין בית ג'אן כדין אלון מורה ודין ירכא כדין קדומים. כמו שידעה ממשלת ישראל לחוקק חוק חדש למען עמונה, שהמדינה תמצא כאן פתרון".
ההודעה לתושבי חורפיש על המשך קיום השביתה

סגן השר ח"כ איוב קרא הודה היום כי ההחלטה על הרס הבית שהוקם שלא כחוק לאחר שנים של עצימת עיניים מכוונת מצד הרשויות היא תמרור אדום, אך האשמה היא על ראשי היישובים הדרוזים שלא ביצעו את תפקידם ודאגו לתכניות מתאר חדשות ועדכניות.
 


"עם כל הכבוד, יש ראש רשות שנבחר והוא הריבון להוביל תכנית ביישוב שלו. אנחנו בממשלה יכולים להביא תקציבים ולתמוך בדברים סביב הנושא הזה, אבל לא יכולים להחליף את ראשי הרשויות שחלקם הגישו תכניות מתאר ליישובים שלהם רק אחרי חמישים שנה", הסביר קרא.

לדבריו, "לאורך שנים המדינה עצמה עיניים מול הבנייה הלא חוקית במגזר הדרוזי, וכעת לבוא ולהרוס בית זה אות קין על מי שהחליט או חתם על הצו מכיוון שזה לא קרה אף פעם. הציבור הזה נאמן למדינת ישראל והוא שומר חוק, אבל בעצימת העיניים אפשרו לשלטון המקומי לא לתכנן תכניות בינוי מסודרות אלא לאפשר לבנות באופן חופשי כי לא הייתה להם אלטרנטיבה אחרת".
 
צילום: נזיה קבלאן
''אות קין על מי שהחליט או חתם על הצו''. כוח משטרה בדרכו להריסת הבית הבחורפיש צילום: נזיה קבלאן

קרא הבהיר כי האזרחים שבנו את בתיהם שלא בהתאם להוראות התכנון והבנייה וביקשו להקים משפחה ובית בישראל אינם אשמים, אלא החטא הוא על המדינה ועל ראשי הרשויות.

נזיה קבאלן תולה מנגד את האשמה במנהל התכנון, שבראשו עומד כיום שר האוצר משה כחלון. "אין לראשי הרשויות תקציבים כדי לצאת לתוכניות בנייה. ועדות התכנון והבנייה במנהל התכנון הן האשמות, בכך שהן לא מסייעות ולא נותנות לבנות ביישובים. מאות בתים נבנו ללא היתר וזו סכנה מאוד חמורה כעת. הממשלה נכשלה והנציגים שלנו בכנסת נכשלו".

סגן השר קרא הבהיר כי לא ייתן לתקדים שנעשה אתמול בהרס בית משפחת סרחאן להפוך לנורמה. "אם חס וחלילה יחזור התקדים הזה של הרס בתים של אנשים שלא אשמים במצב שאליו הגיעו, אני לא אהיה בממשלה שתהרוס בית בישראל", אמר קרא.
קורא לחברי הכנסת הדרוזים להתפטר. סלאח סעיד

בעקבות הריסת הבית בחורפיש, קרא סלאח סעיד, קצין צה"ל במילואים ואחד ממנהיגי העדה הדרוזית, לחברי חברי הכנסת הדרוזים להודיע מידית על התפטרותם מהקואליציה, עד לאישור תכניות המתאר בכפרים הדרוזים "אשר תקועים בגלל הבירוקרטיה". 

סעיד הוסיף כי "יש לעצור כל הליך משפטי נגד הבנים שלנו אשר משלמים היום בצווי הריסה וקנסות של מאות אלפי שקלים. זה צעד אפשרי ומחייב אתכם (חברי הכנסת הדרוזים – י"ק) לעשות אותו באופן מידי כאמצעי לחץ על הממשלה והקואליציה. חציית הקו האדום נעשתה כבר, זו חבית חומר נפץ שתתפוצץ בפנים של כולנו".

בעקבות המקרה הורה השר כחלון על הקמת ועדה שתפעל להרחבת תכניות המתאר ואישורן בכפרים הדרוזים. עם זאת, ראש מועצת חורפיש הודיע כי הם ימשיכו את המחאה שלהם גם מחר, וביום שישי צפויים כל ראשי הרשויות ומנהיגי העדה לקיים כנס בנושא בקבר "נבי סבלאן" שבחורפיש.

גולשים בפייסבוק מוחים על הריסת הבית:
   
סיפור הריסת הבית עורר זעם גם בקרב גולשים בפייסבוק. אחד מהם, דניאל סאל כתב: "חבל שאת השטחים בפזורה הבדואית בדרום ממהרים להסדיר, וחבל שאין אותה נחישות קרה בהתמודדות מול בניה לא חוקית של בתי מחבלים עם דם על הידיים, ואת הכפרים הדרוזים בצפון מפקירים ושוכחים".

הוא הוסיף כי "בינתיים בית של משפחה דרוזית שכולה נהרס כי כרגיל, אין למי ממקבלי ההחלטות רצון והבנה למי שנתן את הנשמה למדינה. בדיוק כמו אצל יהודה הישראלי. יום עצוב".


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך