שוחד, מרמה והפרת אמונים: היסטוריה של שחיתות בש"ס
מרפאל פנחסי ב-77', דרך אריה דרעי ושלמה בניזרי, ועד לח"כ לשעבר שנעצר בחשד שקיבל טובות הנאה מאיש עסקים. רשימת חברי המפלגה החרדית-ספרדית שנתפסו בקלקלתם
מה עובר על ש"ס? שבעה חברי כנסת שכיהנו מטעם המפלגה הורשעו בפלילים. שלושה מהם ישבו במאסר, על שלושה נוספים נגזר עונש מאסר על תנאי והשביעי נידון לעבודות שירות. רב בולט בש"ס, שכיום מכהן כחבר מועצת חכמי התורה, הורשע בתיווך לשוחד ובקשירת קשר לביצוע פשע. נגד חבר כנסת שמכהן כיום נכתבו דברי ביקורת בדו"ח מבקר המדינה. בהמשך הוא נעצר, אך התיק נסגר מחוסר ראיות.המורשע הבולט ביותר של ש"ס הוא יושב ראש המפלגה השר אריה דרעי. בשנת 1999 הורשע דרעי בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים. הוא נידון למאסר של שלוש שנים, שממנו השתחרר אחרי שנתיים בעקבות ניכוי שליש.
דרעי מגיב לחקירה נגדו. צילום: בני פלבן
על דרעי הוטל קלון, שבגינו נותר מחוץ למערכת הפוליטית במשך שנים, עד שהותר לו לשוב אליה בסוף 2012, אז חזר כמספר 2 במפלגה תחת אלי ישי, ובהמשך הפך בשנית ליושב ראש התנועה. משפטו היה אחד הבולטים בתולדות ישראל, והצית את המאבק העדתי שהגיע בזמנו לשיאים. מנהיגה הרוחני של המפלגה דאז, הרב עובדיה יוסף, העניק לו גיבוי מוחלט והכריז ש"רבי אריה זכאי".

המורשע הבולט ביותר. דרעי
צילום: מירי צחי
רבים האמינו אז ומאמינים עד היום, שהרשעתו של דרעי הייתה נקמת האליטות הוותיקות בחרדי-המזרחי שהגיע להישגים פוליטיים משמעותיים, והצליח לגעת בקהל גדול, ישראלי מסורתי שאינו חרדי, דבר שהיה לטובת המפלגה. במערכת הבחירות שהתקיימה לאחר ההרשעה הגיעה ש"ס ל-17 מנדטים, מספר שאליה לא הגיעה עד אז ועד היום.
מורשע נוסף הוא הרב שלמה בניזרי. ב-2008 הורשע בניזרי בקבלת שוחד, הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. נגזרו עליו ארבע שנות מאסר בפועל. בניזרי הוא אחד מהבולטים בתנועת התשובה בישראל, ובכהונתו כחבר כנסת שימש כנציגו של הרב ראובן אלבז, מנהיג נחשב מאוד בעולם התשובה.

לא חזר לכנסת אך מגיש תכנית רדיו. בניזרי בעת כניסתו לכלא מעשיהו
צילום: יהונתן שאול
אלבז עצמו, שמשמש כיום כאחד מחברי מועצת חכמי התורה של ש"ס - גוף העל הרבני של התנועה - הורשע אז בתיווך לשוחד ובקשירת קשר לביצוע פשע, אך לא נגזר עליו מאסר. מאז שהשתחרר מהכלא לא חזר בניזרי לכנסת, אך הוא בעל תכנית רדיו ומרצה, ואמירותיו בתקשורת זוכות להדים.
יאיר לוי הוא ממייסדי מערכת החינוך של ש"ס, "אל המעיין", שמשמשת כאחת מזרועות ההשפעה המרכזיות של המפלגה החרדית-מזרחית, וחוללה שינוי משמעותי בקהלים נרחבים בישראל. לוי, ששימש גם כמנהל המערכת, הורשע בגניבה בידי מנהל, זיוף מסמך בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד והפרת אמונים בתאגיד. הוא נידון לארבע שנות מאסר בפועל, שלוש שנות מאסר על תנאי וקנס בסך של 275 אלף שקלים.
רפאל פנחסי, ששימש כחבר כנסת, סגן שר ושר מטעם ש"ס, הורשע בשנת 1977 בגין העברת כספים שלא כדין, ונגזרו עליו 12 חודשי מאסר על תנאי - שלא מומשו - וקנס. לאחר פרישתו מהכנסת, שלא התרחשה לאחר ההרשעה, הוא מונה כמזכיר מועצת חכמי התורה, תפקיד נחשב בגוף העל הרוחני של התנועה.
שלמה דיין, ששימש כחבר כנסת מטעם ש"ס החל מהכנסת ה-12, הורשע ב-2008 בקבלת דבר במרמה ובזיוף, ונידון לארבעה חודשי עבודות שירות. יאיר פרץ כיהן כח"כ מטעם ש"ס בשתי קדנציות, בכנסת ה-15 וה-16. ב-2006 הוא הודה בקבלת דבר במרמה, במסגרת עסקת טיעון, ונידון ל-12 חודשי מאסר על תנאי. פרץ התפטר מהכנסת, ובהמשך שובץ שוב כמועמד במקום ה-14 לקראת הכנסת ה-17, אך לא הצליח להיכנס לכנסת.

ריצה שנתיים מאסר. חוגי בבית המשפט
צילום ארכיון: פלאש 90
עופר חוגי נבחר לכנסת ה-15. לכנסת ה-16 הוא לא נבחר, אך נכנס אליה לאחר שיאיר פרץ התפטר בעקבות הרשעתו בקבלת דבר במרמה. ב-2006 חוגי עצמו הורשע בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף, רישום כוזב במסמכי תאגיד וניסיון לקבל דבר במרמה.
על חוגי נגזרו שנתיים מאסר בפועל ושנה וחצי על תנאי. הוא ערער על הרשעתו לבית המשפט העליון, והפרקליטות מצדה ערערה אף היא וביקשה להחמיר את העונש. עונשו אכן הוחמר לשלוש שנות מאסר בפועל, והקנס שבתחילה הוטל עליו, בסך 12 אלף שקלים, הוגדל ל-200 אלף שקלים. לבסוף השתחרר חוגי לאחר שריצה שנתיים מאסר.
מלבד כל אלו, דו"ח מבקר המדינה משנת 2008 מתח ביקורת על יואב בן צור, שכיום משמש כחבר כנסת מטעם ש"ס. בזמנו כיהן בן צור כמנכ"ל חברת "המשקם", חברה בבעלות משותפת של משרד הרווחה והסוכנות היהודית שמפעילה מפעלים מוגנים עבור אנשים עם מוגבלות. ממצאי הדו"ח העידו על הפרת טוהר מידות, ניגוד עניינים, ניהול לא תקין, בזבוז כספים בהיקפים גדולים ותנאי שכר מתחת למינימום של חלק מהעובדים.

מתח ביקורת על יואב בן צור. מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס
צילום ארכיון: פלאש 90
שכרו של בן צור עמד על 57 אלף שקל בחודש, סכום שחורג מהשכר המרבי של מנכ"ל בחברה ממשלתית, ובנוסף לשכר הגבוה הוא גם קיבל הטבות חריגות. ממצאים נוספים הצביעו על כך שעובדים בכירים בחברה עזרו למקורביהם לזכות במכרזים. באחד המקרים אירוח הנופש של עובדי החברה שסובלים ממוגבלויות, נבחר על ידי בן צור על פי היכרותו האישית עם הספק.
בשנת 2007 נפתחה חקירה נגד ראש עיריית קריית אתא יעקב פרץ, בחשד לשוחד והעסקה פיקטיבית של אדם בחברת "המשקם", שבה שימש פרץ במשך כמה שנים כיו"ר הדירקטוריון. בן צור נעצר לכמה ימים, ובסיום החקירה המשטרה הודיעה כי יש בסיס להגשת כתב אישום נגדו. אולם, הפרקליטות החליטה לסגור את התיק מחוסר ראיות, ולבסוף, בעקבות דו"ח המבקר, פרש בן צור מניהול החברה.
סיבות פרישתו של בן צור לא הפריעו למפלגת ש"ס למנות אותו למנכ"ל רשת החינוך של ש"ס "מרכז מעיין החינוך התורני". בשנת 2013 פרסם משרד האוצר דו"ח חריף שחשף מחדלים בניהול הרשת שכללו הפעלת בתי ספר תחת צו סגירה, העסקת מקורבים ותשלומי שכר פיקטיביים. בעקבות הדו"ח פרש בן צור, לאחר כעשר שנים שעמד בראש הרשת, אך בהמשך שולב ברשימה לכנסת ונבחר לחבר בה.
פרשית השחיתות הטרייה ביותר הינה פרשיית מעצרו של חבר הכנסת לשעבר מסיעת ש"ס, בחשד לקבלת שוחד והטבות מיניות מאיש העסקים דניאל מולקנדוב בעת שכיהן בתפקידו. ההתפתחות התרחשה בעקבות עימות עם האישה עמה קיים יחסי מין לכאורה כשוחד, זאת לאחר שהגיעה לישראל מבלרוס.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg