מפיקים לקחים: נסגרו מספר מעברים תת-קרקעיים בחיפה
פחות מיממה אחרי מותו הטרגי של יוסף קילינסקי, שנלכד ברכבו בהצפה במעבר בעיר, המשטרה הנחתה לסגור צירים ומנהרות מחשש להצפות. מזג האוויר מחר צפוי להיות סוער יותר, בחרמון יירד שלג כבד שעשוי להיערם גם בפסגות נוספות בצפון
לא לוקחים יותר סיכונים: לקראת לילה גשום וסוער, במשטרה הודיעו הערב על סגירת צירים, כבישים ומנהרות מחשש שיוצפו ויילכדו בהם כלי רכב. הנחייה זו הוצאה כיממה לאחר מותו הטרגי של יוסף קילינסקי ז"ל (74) מקריית אתא, שנלכד ברכבו בהצפה במעבר תת קרקעי במפרץ חיפה.הצפות בחיפה (דוברות כבאות והצלה חיפה)
קילינסקי יצא הבוקר במכוניתו ונכנס למנהרה בחיפה בשעה שזו הייתה מוצפת במים. הוא לא הצליח להיחלץ, וגם כשהגיעו כוחות הכיבוי וניסו לבדוק אם יש מישהו ברכב התקוע, לא הצליחו לראות אותו והוא חולץ מהמקום שעות לאחר מכן, כשמפלס המים ירד. החל מהשעה 18:00 נסגר הכביש חלוצי התעשייה, המעבר בו קלינסקי ככל הנראה טבע.

הרכב שנמצא בתוך המנהרה היום
צילום: שי לוי
בנוסף, שני מעברים תת-קרקעיים נוספים נסגרו בעיר: במעבר מתחת לכביש 75 באזור הצ'קפוסט ובמעבר בין כפר חסידים ליגור. גם רחוב קק"ל בקריית ביאליק, שמועד להצפות, נסגר לתנועת כלי רכב עד להערכת מצב שתקיים המשטרה בבוקר.
למרות שגשמים רבים שטפו היום את הארץ ובעיקר את צפונה, שיא הסערה עדיין לפנינו. מחר (ד') צפויה יממה של גשמים עזים ושלג בחרמון ואולי גם בפסגות הגבוהות של הרי הגולן והגליל.
החזאית התורנית בשירות המטאורולוגי, אנה פבלוב, מסרה כי "בלילה צפוי לרדת גשם חזק מצפון הארץ עד למרכזה. לפנות בוקר הם יתפשטו לדרום ויגיעו עד הנגב. הגשמים יהיו מלווים בסופות רעמים וצפויות רוחות עזות. קיים חשש מהצפות במקומות הנמוכים בצפון ובמרכז, ולשיטפונות בבקעת הירדן, הרי יהודה ואזור ים המלח".
לדבריה, "בחרמון ירד שלג כבד וייתכנו אף סופות שלגים. ישנה אפשרות לשלג בפסגות הגבוהות של רמת הגולן. בשעות הבוקר ייתכן גם שלג בהרי הגליל כמו בהר מירון, שלא ברור עד כמה הוא ייערם. גם בצפת יש מצב לשלג".

יוסף קילינסקי, שנהרג בהצפת רכבו בחיפה
צילום: באדיבות המשפחה
מחר יתחזקו הרוחות הדרום מערביות עד מערביות בכל הארץ. הן יגיעו למהירות של בין 70-50 קמ"ש, עם פרץ משבים של עד 100 קמ"ש. בשעות אחר הצהריים לקראת הערב הגשמים והרוחות ייחלשו. בימי חמישי ושישי יהיה מעונן וקר, וצפוי עדיין גשם מקומי. הקור לא יעזוב אותנו גם בתחילת השבוע הבא, למרות שלא צפויים גשמים.
מחר הוא היום הקר ביותר השבוע. בירושלים יהיו 10 מעלות, בצפת 7, בתל אביב 15, בטבריה 13, בבאר שבע 14 ובאילת - 18 מעלות. החזאית הסבירה כי לפנות בוקר יחדור אוויר קר יותר והוא שיגרום לירידה החדה בטמפרטורות.
אשר לגשמים שירדו עד כה מסרה, בחיפה ירדו 74 מילימטר, בעין השופט ובעין כרמל – 67, בזיכרון יעקב – 61, בדיר חנא – 51, בנצרת – 44, בכנרת – 34, בבית שאן - 18 ובתל אביב 5 מ"מ. מחר כאמור גם הרי המרכז - בהם ירושלים - יזכו לגשם, ואפילו לכמות יפה של משקעים. אשר לנגב, פבלוב מסרה כי שם ירד גשם קל בלבד.
נדב בהרב, חזאי חובב מהגולן אמר: "השעות הקרובות ועד הבוקר הן שעות השיא של המערכת. כמויות גשם גדולות צפויות. נראה שהמערכת הזו תכנס לפנתאון עבור אזור הצפון".
הנחיות למטיילים: להתרחק מהמצוקים בחוף ולהיזהר בציד שיטפונות
מטיילים רבים עשויים למצוא במזג האוויר הסוער הזדמנות להרפתקה, וברשויות השונות נערכים לכך ומזהירים מפני סכנות שונות. בשל תנאי מזג האוויר הקשים, קוראת החברה הממשלתית להגנת מצוקי הים התיכון לציבור להתרחק באופן מידי ולהימנע מביקור במצוקים שלאורך חופי ישראל. על פי התראת השירות המטאורולוגי, צפויים במהלך הימים הקרובים גלים גבוהים בים, אשר עלולים להגיע לגובה של שישה מטרים ואף למעלה מזה. לכן, במקומות המועדים, לאורך החופים אשקלון, תל אביב, בת ים הרצליה ונתניה, קיימת סכנה מעמידה בסביבות המצוקים.

שטפונות בנחל חילזון במדבר יהודה, החודש
צילום: מירי צחי
יש לציין כי גלי ים גבוהים במיוחד, עלולים להביא להתמוטטות מצוקים ובכך לסכן את הציבור הנמצא בסביבתם. מנכ"ל החברה יעקב בכר מדגיש כי "העניין כרוך בסכנת חיים. גם לאחר תום הסערה, אני קורא לציבור שלא להגיע למצוקים בעקבות הפריכות שנוצרה בהם כתוצאה מהגלים הגבוהים ועלולה לגרום למפולות של סלעים, אבנים וחול.
בתוך כך, רשות הטבע והגנים מזהירה גם את "ציידי השיטפונות", ומרעננת את כללי הבטיחות שחייבים להקפיד עליהם במרוץ אחריהם. "כדי להבטיח עד כמה שניתן שחווית הצפייה בשיטפונות תישאר חוויה חיובית חשוב להקפיד על מספר כללי ברזל: חל איסור מוחלט להיכנס לכל המסלולים באפיקי נחלים ובאגני הניקוז בהם קיים חשש לשיטפון. הדבר מהווה סכנת חיים ממשית וכבר נתקלנו בלא מעט מקרים בהם שיטפונות פתאומיים או צפויים גרמו לטביעה ומוות של מטיילים. בתוך כך אסורה כניסה וחציית של אפיקי הנחלים ברגל וברכב עד לירידה מוחלטת של מפלס המים.

לטייל - אך בזהירות
צילום: אייל מרגולין ג'יני
"אחד האזורים בו רבים באים לצפות בשיטפונות הוא בנחלים החוצים את כביש 90 באזור מדבר יהודה וערבה, ושם מומלץ לעצור ולצאת מהרכב רק במקום מרוחק ובטוח משפת הכביש. חד משמעית אסור להתקרב בזמן שיטפון לשפת הנחל מחשש להתמוטטות הגדות, שכן לזרם השיטפון כוח עצום והמים יכולים לסחוף את הגדה במהירות וללא כל סימנים מוקדמים לכך.
עוד לפני היציאה לאזור השיטפונות ובמהלך הנסיעה להיות בהאזנה שוטפת לדיווחי חדשות בנושא, כשניתן לקבל מידע על המקומות הבטוחים יחסית לצפייה בשיטפונות, ניתן גם לפנות למוקד המידע של רשות הטבע והגנים בטלפון 3639* ולהתעדכן במבזקים באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים.

סערה בנמל תל אביב, החודש
צילום: גדעון מרקוביץ
ברשות הטבע והגנים מחדדת את הוראות הבטיחות בפני המטיילים. בין היתר היא קראה להם לתכנן מראש ולהיות בקיאים בפרטי המסלול: אורך, משך ההליכה, דרגת קושי וכן מה יהיה מזג האוויר. יש להצטייד במים ולהקפיד לשתות גם אם לא מרגישים תחושת צימאון– לפחות 3 ליטרים לאדם לכל יום טיול. על מוביל הטיול להצטייד במפת סימון שבילים מעודכנת ובאמצעי איתות כמו פנס, נרות וגפרורים ובמכשיר טלפון סלולארי.
אם איבדתם את דרככם והלילה קרב, הישארו בקרבת הציר המקורי וצרו קשר טלפוני לסיוע. נקלעתם למצוקה בעת הטיול? חייגו 100 מהטלפון שברשותכם ומשטרת ישראל תפנה אליכם את גורם הסיוע המתאים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg