אחרי כיבוש חאלב: אסד כבר פוזל ליעד הבא

מחוז אידליב, שבו מתרכזים עשרות אלפי לוחמי אופוזיציה שגורשו לשם ממקומות אחרים, צפוי להיות המטרה הבאה של הרודן הסורי ושל בעלי בריתו ממוסקבה. המערב, כנראה, לא יעשה דבר

באסם מור, AP | 18/12/2016 14:07
תגיות: המזרח התיכון, סוריה, אידליב, בשאר-אלסד,מורדים
הקרב על חאלב לכד את תשומת הלב העולמית, אבל כלל אין זו החזית הפעילה היחידה בסוריה שסועת המלחמה. אחת המטרות הבאות של כוחות הנשיא בשאר אל-אסד תהיה כנראה לב השטח שבו שולטים המורדים, המחוז השכן אידליב.

 
צילום: AFP
חיילים סורים באזור חאלב צילום: AFP


המחוז הזה, השוכן ממערב לחאלב, הוא מעוז של ענף "אל-קאעידה" בסוריה, ומרוכזים בו כיום עשרות אלפי מורדים, שרבים מהם התפנו מחלקים אחרים של המדינה – מה שיהפוך את האזור אולי לזירה עקובת דם אף יותר מחאלב.

לאידליב יש קשר ישיר לגבול הטורקי, והיא ממוקמת קילומטרים ספורים מצפון לחאמה, מחוז מרכזי ונקודת מפתח בהגנה על אזורי החוף שבשליט אסד ועל בסיסי הצבא הרוסיים שם.

הנשיא עצמו, שנשאל להיכן יפנה בהמשך, רמז כי העדיפות הראשונה שלו אחרי ביצור עמדתו מסביב לחאלב תהיה אידליב. "הבחירה איזו עיר תהיה הבאה תלויה בשאלה איזו עיר מכילה את המספר הגדול ביותר של טרוריסטים ואיזו עיר מספקת לארצות אחרות הזדמנויות לתמוך בפעילי הטרור מבחינה לוגיסטית", אמר אסד לכלי התקשורת הרוסיים בריאיון שנערך בדמשק השבוע.

"נכון לעכשיו יש קשרים ישירים בין חאלב ואידליב, בגלל הנוכחות של ג'בהת אל-נוסרה בתוך חאלב ובפרבריה, וכן באידליב", אמר הנשיא על הארגון שמסונף ל"אלקאעידה", שידוע כיום בשם "חזית פת"ח אל-שאם". הוא הוסיף כי ההחלטה על צעדו הבא תעשה בתום דיונים עם בעלי בריתו מרוסיה ומאיראן.

אובדנה של ג'יסר אל-שוגור בקיץ 2015, בפינה המערבית ביותר של המחוז, ויחד עמה נפילת המחוז כולו – אלה המהלכים שעודדו את מוסקבה להתערב במלחמה כדי לתגבר את כוחותיו של אסד, ולבסוף מה שהניע את המומנטום בחזרה לטובתו.
קנדהר של סוריה

במשך השנתיים האחרונות, כשאסד דבק במדיניות של מצור ושביתות נשק מקומיות כדי לכפות כניעה על המתנגדים לו, אלפי מורדים ותומכים של האופוזיציה גורשו לאידליב – גלות כפויה שרבים תפסו כניסיון מחושב לאסוף את הלוחמים במקום אחד שבו ניתן יהיה לחסל אותם בהמשך.

 

צילום: AP
מדיניות מכוונת. באשר אל-אסד צילום: AP


המחוז קיבל בברכה את אלפי החמושים האסלאמיסטים – כשהאידיאולוגיה שבהם דבקים משתנה בקיצוניותה – שהתאחדו עם בני משפחותיהם מהעיר חומס ומפרברי דמשק לאחד שנכנעו לכוחות הממשל.

המחזה הזה הפך נפוץ: גברים שמקבלים קבלת פנים של גיבורים בזמן שהם נכנסים לאוטובוסים הירוקים באידליב עם רובים התלויים על כתפיהם, לאחר שאולצו לעזוב ערים ועיירות שהופגזו והיו נתונים תחת מצור.

"הממשלה רוצה להכין את האנשים פסיכולוגית לרעיון שאידליב היא קנדהר של סוריה", אמר איברהים חמידי, עיתונאי שמכסה את ענייני סוריה לעיתון "אלחיאת" שבבעלות סעודיה.

חמידי התייחס למחוז קנדהר באפגניסטן, מקום מושבה של ממשלת טאליבן בשנים 1996-2001. הוא אמר כי הנוכחות של חמושים אסלאמיסטים כה רבים שם תהפוך את ניסיונן של הממשלה הסורית ובעלות בריתה להצדיק מאוחר יותר מתקפת ענק לקלה יותר.

 
צילום: AFP
מורדים מדמשק מתחבקים עם בואם לאידליב צילום: AFP


ואכן, ריכוז המורדים הגדול ביותר נמצא במחוז זה. לפי "המכון למחקר מלחמה", אידליב מתגאה בלמעלה מ-50 אלף לוחמים שהתאגדו מחדש תחת ארגון-הגג "ג'יש אל-פת"ח", או "צבא הכיבוש", שמוביל הענף של "אל-קאעידה" בסוריה. הארגון הזה, שהשתמש כאידליב כנקודת שיגור, שבר למשך זמן קצר את המצור של הממשלה על מזרח חאלב באוגוסט האחרון.

טורקיה תחליט

אידליב היא אחד האזורים המעטים בסוריה שבו אין נוכחות לארגון "המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה הגדולה" ("דאעש") או לממשלה, וזאת מלבד שני כפרים קטנים ובהם רוב שיעי שבשליטת הממשלה. המחוז גובל בטורקיה, התומכת העיקרית של המורדים הסורים, וכן במחוז החוף לטקיה, מעוז של הממשלה.

הגישה לגבול הטורקי, משמעותה שכמעט כל דבר זמין באידליב – כולל כלי נשק ואספקה מסוג אחר. יזיד סייג, עמית בכיר ב"מרכז קרנגי למזרח התיכון" שבביירות, ציין כי נקודה משמעותית בקרב על אידליב תהיה התפקיד שטורקיה תשחק, מכיוון שהאופוזיציה משגשגת על האספקה מחדש של הציוד שלה מטורקיה.

הוא הוסיף כי אם טורקיה תחליט ממגוון סיבות – אולי כחלק מהבנה עם רוסיה – להפחית את הסיוע שלה למורדים, או אז ידמה הגבול עם אידליב לגבול הירדני עם דרעא, שבו לאופוזיציה החמושה יש מעט מאוד יכולת לנקוט פעולות עצמאיות או לשרוד כלל בטווח הארוך.

אנשי האופוזיציה חוששים שמטוסי הממשלה וכלי הטיס הרוסיים ישתמשו באידליב בשיטת "הפצצות שטיח" בתואנה שהיא מעוז של קיצונים מ"אל-קאעידה". הנהגת ארגון "חזית פת"ח אל-שאם" ממוקמת שם, ואולי זה מה שגורם למעצמות המערב נכונות גדולה יותר להפנות עורף למערכה צבאית ענקית שתשים לה את המחוז למטרה.

מאז יולי 2015 הרגו המטוסים האמריקאים כמה מהדמויות הבולטות יותר של הארגון בהפגזות באידליב, כולל את מוחסן אל-פדלי יליד כוויית, את סנאפי אל-נאסר מערב הסעודית ואת אחמד סלמה מברוק ממצרים, שחוסל בתחילת אוקטובר. הם השתייכו למה שבכירים אמריקאים הגדירו כ"ארגון חורסן", שוושינגטון תיארה אותו כענף פנימי של "אל-קאעידה" המתכנן מתקפות נגד מטרות מערביות.

"המשטר מעוניין שאידליב תהפוך לראקה חדשה", הסביר חסן אל-דוגיים, מטיף סורי המתגורר בטורקיה וחוקר מאידליב, שהתגורר שם במשך מרבית חייו ועד השנה שעברה. העיר הסורית ראקה היא הבירה בפועל של "דאעש", בעוד שאידליב מתפקדת באופן דומה מבחינת "אל-קאעידה".

אל-דוגיים ציין כי הממשלה הסורית מקווה שהנוכחות של חמושים כה רבים מקבוצות שונות תוביל ללחימה פנימית. אבל למרות הזרם היציב של לוחמים, עימותים כאלה היו נדירים עד כה.

פייסל איטני, חוקר עמית ב"מועצה האטלנטית", מסכים עם דברי אל-דוגיים. "כשאתה כולל את האוכלוסייה העוינת והעקורה יחד עם הקיצונים, אתה בעצם מתחם את הבעיה למקום אחד", הוא אמר, "ברגע שזה ייגמר, המשטר יפנה בחוזקה לעברם ואיש לא יוכל לעורר מהומה בינלאומית".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך