לאחר עמונה: בג"ץ הורה להרוס 17 מבנים בתפוח
פחות משבוע לאחר פינוי עמונה ויממה לאחר אישור חוק ההסדרה בכנסת, הורה בג"ץ לפנות מבנים בתפוח מערב. "נקודת המוצא היא חובתה של המדינה לאכוף את דיני התכנון והבנייה על הבנייה במאחז", כתבה הנשיאה נאור בפסק הדין
בג"ץ הורה להרוס 17 מבנים ביישוב תפוח עד יוני 2018. בפסק הדין של נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, נכתב כי "לפי המידע שלפנינו, במאחז מצויים כיום 39 מרכיבי בינוי שנבנו כולם שלא על פי תוכנית המאפשרת זאת ובלא היתרי בנייה. מכאן שמדובר בבנייה בלתי חוקית. זו הייתה גם עמדת המדינה ואף יתר המשיבים לא טענו במפורש אחרת. לאור זאת, נקודת המוצא היא חובתה של המדינה לאכוף את דיני התכנון והבנייה על הבנייה במאחז".
בתפוח קיימים שלושה סוגים של מבנים להם הוצא צו הריסה. תפוח.
צילום: TPS
בפסק הדין מסבירה נאור כי בתפוח קיימים שלושה סוגים של מבנים להם הוצא צו הריסה: סוג אחד הוא בנייה בלתי חוקית על אדמות מדינה - בנייה שהמדינה הביע רצון להסדיר; סוג שני הם מבנים על אדמות שלא ברור מה הסטטוס שלהם והם נמצאים בבדיקה - לגביהם כותבת נאור כי לאחר תום הבדיקה יוכלו העותרים לשוב ולדרוש לפנותם; הסוג השלישי הם מבנים על אדמות הנטען לגביהם שהן פרטיות והוצא להם צו הריסה. נאור הורתה לקיים את הצו.
דרישת העותרים הייתה הריסת כל המאחז תפוח אולם בשל הבעת עמדתה של המדינה להסדיר חלק מהמבנים הורתה נאור על הריסת 17 מבנים מתוך ה-39.

המאבק הבא. תפוח.
צילום: מירי צחי
בפסק הדין פורט כי "לצורך ההכרעה בעתירה שלפנינו די לנו בכך שהמדינה רואה בקרקעות האמורות אדמות פרטיות ואין כל הכרח כי נכריע האם זהו מצב הדברים לאשורו. אף אין צורך לפסוק במחלוקת שהתגלעה בין הצדדים בשאלה אם לעותרים יש זכויות קנייניות במקרקעין מושא העתירה. שהרי מקום שמדובר בבנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית, האכיפה אינה מותנית בקיומו של עותר קונקרטי שלו זכויות במקרקעין. בהתאם, איני מביעה כל עמדה בשאלה אם למי מהעותרים יש זכויות קנייניות כלשהן בקרקעות מושא העתירה. ממילא אין זו המסגרת המתאימה לבירור טענות בדבר בעלות במקרקעין, שמקומן בהליכים אחרים בערכאות הדיוניות.
"המדינה התחייבה, כאמור, לטפל בעדיפות גבוהה בבנייה במאחז המצויה על האדמות הפרטיות ולהסירה עד ליום 22.6.2018 וגם המועצה האזורית הצהירה כי תשתף פעולה בנושא. אכיפת דיני התכנון והבניה לגבי בנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית היא מהלך מתבקש לא רק משיקולים של הבטחת שלטון החוק והסדר הציבורי, אלא גם לנוכח פגיעתה בזכויות הקניין של התושבים המוגנים.

''לא יתקבלו כל ניסיונות לדחיית הקץ''. נאור
צילום: אורן בן חקון
הנשיאה נאור הבהירה בפסק הדין כי לא תאשר דחייה של הפינוי. "עם זאת, יש להדגיש, כי מציאת חלופות למגורי התושבים אינה מהווה תנאי לפינוי במועד שנקבע. ייאמר כבר עתה כי לא יתקבלו כל ניסיונות לדחיית הקץ ולהארכת התקופה שנקבעה, אשר לצערנו הפכו לנוהג בתיקים מסוג זה, השווה לעניין עפרה", כתבה.
מארגון זכויות האדם "יש דין" נמסר כי "בג"ץ הורה להרוס מבנים במאחז הבלתי מורשה תפוח מערב, בעקבות עתירה שהגישו תושבי הכפר יאסוף. עם זאת, בית המשפט דחה את הדרישה לפנות את כל המאחז בעקבות הודעת המדינה כי בכוונתה לנסות ולהכשיר אותו. כמייצגים של בעלי האדמות, צר לנו שבג"ץ מאפשר את המשך קיומו של המאחז, שמוביל לפגיעה בזכויות האדם של התושבים הפלסטינים מיאסוף. ההחלטה מוכיחה שמדיניות הממשלה היא גזל".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg