המאומצים לח"כים: "תקנו את החוק, שחררו מהבושה"

שנה לאחר שהובילו מחאה בפייסבוק והסתכנו במאסר, יגיעו חברי קהילת האימוץ למליאת הכנסת במטרה לראות את אישורו של תיקון "סעיף ההשתקה" שאסר עליהם להיחשף. "יום היסטורי ל-80 אלף אזרחים שנאלצו להסתתר"

שירית אביטן כהן | 12/2/2017 16:30
תגיות: בארץ,אימוץ,חוק האימוץ,כנסת
יום חג למאומצים:­­שנה אחרי שהובילו מחאה בפייסבוק, יגיעו מחר (ב') חברי קהילת האימוץ למליאת הכנסת לראות כיצד חברי הכנסת משחררים אותם מהסעיף בחוק האימוץ שכפה עליהם שתיקה. הסעיף, שכונה מאז פרוץ המחאה "סעיף ההשתקה", עבר בשנה האחרונה שינויים במטרה לאפשר לראשונה למאומצים, מאמצים והורים ביולוגיים להזדהות ולספר את סיפורם בלי להסתכן במאסר ומחר הוא מגיע לישורת האחרונה – הצבעה שנייה ושלישית של חברי הכנסת.
חברי קהילת האימוץ יגיעו למליאת הכנסת לראות כיצד חברי הכנסת משחררים אותם מהסעיף בחוק האימוץ שכפה עליהם שתיקה. הדיון בוועדה

המחאה, שכללה את סיפורם של עשרות מאומצים שבחרו להיחשף, הגיעה אל חברי הכנסת יפעת שאשא ביטון, יעל גרמן, אלי אלאלוף ואורן חזן, והם התגייסו למאבק ופעלו לתיקון החוק. ב-360 ליווינו את התהליך מהסרטונים ברשת, דרך הדיון הראשון בוועדה לזכויות הילד, דרך הגשת הצעות חוק בנושא, אישור במליאה בהצבעה טרומית ועד לדיונים על תיקון הסעיף בוועדת חוקה.

חוק האימוץ: עדן יוצאת לאור (מתוך פייסבוק) 
קטעים נוספים

על פי סעיף 34 בחוק האימוץ, "המגלה או המפרסם שלא כדין, בלי רשות בית משפט, שמם של מאמץ או של מאומץ או של הורהו... דינו – מאסר שישה חדשים". כעת, אם התיקון לחוק אכן יעבור בהצבעה במליאה, יוכלו סוף סוף המאומצים לצאת ממעגל ההסתרה שכפה עליהם החוק ולחיות חיים מלאים.

"אין ספק שמחר זה יום היסטורי עבור כל קהילת האימוץ, ובמיוחד למאומצים שעד היום נאלצו לשמור את זהותם בסוד ונכפתה עליהם בושה", אמרה עורכת הדין שירן עוזרי, ממובילי המחאה, שקיבלה אישור מיוחד מבית המשפט לחשוף את עצם היותה מאומצת בשל האיסור החוקי.

במטרה לוודא שהחוק אכן יעבור שלחה התנועה לזכויות מאומצים מכתבים לכל חברי הכנסת ובהם ביקשו את תמיכתם. "הרגע החשוב הזה הוא תוצאה של מחאת המאומצים בפייסבוק, אשר חשפו את זהותם קבל עם ועדה, במטרה לעורר מודעות לכך שסעיף 34 לחוק האימוץ סותם פיות לציבור שלם", כתבו ראשי התנועה, ובהם עוזרי, אל חברי הכנסת.
המחאה כללה את סיפורם של עשרות מאומצים שבחרו להיחשף. מחאת המאומצים
 
"הצבעה זו היא לא פחות מרגע היסטורי עבור כל קהילת האימוץ בישראל המונה רק במעגל הראשון כ-80 אלף אזרחים שנאסר עליהם לחשוף ברבים את זהותם ללא אישור בית משפט, וכך גם על בני משפחותיהם. חבר כנסת יקר אנו פונים אליך ומבקשים ממך לקחת חלק ברגע זה, להגיע להצבעה ולהצביע בעד התיקון לחוק, בעד חופש ביטוי לקהילת האימוץ, בעד הוצאת האימוץ ממחוזות הבושה והסודיות הכפויה".

בנוסף, מתארגנים להגיע מחר למליאה עשרות חברי קהילת האימוץ במטרה לראות בעיניהם את החלום שלהם מתגשם. "לא חשבתי שזה יקרה בכזאת מהירות", אמרה עוזרי והוסיפה כי "זה בזכות חברי הכנסת שהתגייסו וכל מי שתמך בנו עד שהגענו לרגע הזה".

חברת הכנסת שאשא-ביטון, המלווה את המאבק מהרגע הראשון, אמרה היום ל-360 כי "סעיף ההשתקה הינו סעיף מיושן שמתאים לימים אחרים ולכן מחובתנו היה להביא לתיקונו. אני שמחה שבחודשים ספורים הצלחנו לעשות זאת ומתרגשת עבור כל אותם מאומצים שפעלו יחד איתי, ועם שותפים נוספים כדי להסיר את השתיקה שנכפתה עליהם. עכשיו הם יוכלו לראשונה לנהל חיים שלמים ונטולי סוד".
אייל מרגולין-ג'יני
''סעיף ההשתקה הינו סעיף מיושן שמתאים לימים אחרים''. חה''כ יפעת שאשא-ביטון אייל מרגולין-ג'יני
 
בינתיים, בתקווה שהחוק מחר אכן יעבור בהצבעה, מתכוננים המאומצים כבר למאבק הבא – שינוי הקריטריונים לפתיחת תיק האימוץ שנפתח באישור ההורה הביולוגי בלבד. "מבחינתנו תיקון סעיף ההשתקה היה יריית הפתיחה, אחרי שעלינו לסדר היום הציבורי, יש לנו עוד הרבה מה להגיד ולעשות כדי לתקן את מצב המאומצים בחוק", הכריזה עוזרי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך