ליצמן יסייע לחולי הצליאק? "אלה שטויות"
משרד הבריאות אימץ המלצות להקלה על חולי צליאק, אבל בארגון לזכויות הצליאק זועמים: "הצעדים לא יוזילו את המחירים, ורוב ההמלצות לא אומצו בידי השר. חילקו לנו פירורים"
משרד הבריאות פרסם היום (א') מספר צעדים שיינקטו לשם סיוע לחולי צליאק, מחלה הנובעת מרגישות לחלבון שמרכיב את הגלוטן, המצוי בדגנים מסוימים. בין היתר התחייב המשרד לתמוך במפעלים שייצרו מזון ללא גלוטן, וכן להקל על ייצור ויבוא מזון ללא גלוטן.את ההמלצות להקלות קיבל משרד הבריאות מהוועדה הבין-משרדית בראשות המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו. הוועדה בחנה ואפיינה את הסיבות למחירו הגבוה של המזון ללא גלוטן, ולאחר בחינת ההיבטים גיבשה שורה של פעולות שנועדו להוזיל את המחיר.

ליצמן: ''כבר כעת ניתן לראות את הניצנים הראשונים של ירידה במחיר, ונפעל להמשך מגמה זו''. רגישות לגלוטן, אילוסטרציה
אבישג שאר ישוב
מבין המלצות הוועדה, החליט שר הבריאות יעקב ליצמן לאמץ מספר צעדים שנועדו להוריד את מחירי המזון ללא גלוטן. כך למשל, הוחלט על תמיכה במפעלים שייצרו מזון ללא גלוטן, בהיקף של תשעה מיליון שקלים. פעולה זו צפויה להגביר את היצע ואת התחרות בשוק המזון נטול הגלוטן ולהביא לירידה משמעותית במחירו.
עוד הוחלט על הקלות רגולטוריות על ייצור מזון ללא גלוטן בישראל, וכן הקלות רגולטוריות על היבוא של מזון ללא גלוטן, באופן שיאפשר ליבואנים להגדיל את מגוון המוצרים ולהוזיל את מחירם.
השר ליצמן אמר היום כי "מדובר במהלך חברתי חשוב, מתוך מחויבות והכרה בזכויות אלו הסובלים ושנדרשים למזון ללא גלוטן. כבר כעת ניתן לראות את הניצנים הראשונים של ירידה במחיר, ונפעל להמשך מגמה זו לטובת אוכלוסיית החולים. תודתי לשרי האוצר והכלכלה על שיתוף הפעולה המיוחד לטובת המהלך".
אך למרות שביעות הרצון שהפגינו במשרד הבריאות, בארגון זכויות הצליאק הביעו מורת רוח וטענו כי מדובר בסכומים זעומים. "אלה שטויות, הצעדים שיינקטו הם לא מה שיוזיל את המחירים, מה גם שרוב ההמלצות לא אומצו בידי השר. חילקו לנו פירורים".

''חרף המלצות הועדה, שר הבריאות בחר שלא ליישם המלצה ברורה ומתחייבת של הטבה חודשית לחולים''. ליצמן
צילום :קוקו
המלצה שלא אומצה בידי השר ליצמן למשל, היא הוצאת כרטיס חבר לכל חולה צליאק, שיקנה לו הטבה חודשית בסך 240 שקלים לרכישת מוצרי מזון מתאימים. בארגון זכויות הצליאק אמרו כי עלות לחם ומוצרי פסטה נטולי גלוטן היא בין 500-600 שקלים לחודש, זאת, לא כולל קמח. הם הסבירו כי משפחה של חולה צליאק לא יכולה להכניס קמח רגיל לביתה, כי שאיפה של קמח כזה עלולה לגרום לנזק במעיים של החולה. לדברי הארגון, קילו קמח ללא גלוטן עולה בין בין 20 ל-60 שקלים.
יו"ר הארגון, דן סולומון, מסר כי "חרף המלצות הועדה, שר הבריאות בחר שלא ליישם המלצה ברורה ומתחייבת זו. פתרון התמיכה באמצעות תשעה מיליון שקל שאומץ בידי שר הבריאות, וטרם יצא אל הפועל במלואו, מגיע דרך מרכז השקעות במכרז ליצרני לחם, ולא ברור אילו מהחברות שניגשו למכרז קיבלו תמיכה מתוך סכום זה".
עוד לדברי סולומון, "אין בתכנית הזו כדי להוזיל את הרכיבים של המוצרים. במקרה הטוב אולי ישתנה מגוון המוצרים, אך המחיר לא יירד ויוקר המחייה של חולי הצליאק לא ישתנה. התמיכה המוצעת על ידי שר הבריאות לא מגיעה ישירות לחולי הצליאק, אלא כאמור למרכז ההשקעות, והם לא ירגישו אותה כלל.

''עלות לחם ומוצרי פסטה נטולי גלוטן היא בין 500-600 ש''ח לחודש''. הספר ''לא חייבים גלוטן''
צילום: ראובן קסטרו
"שר האוצר מתגאה בהורדת המחירים של מוצרים ללא גלוטן, אך עובדתית המחירים הוזלו עוד טרם כניסתו לתפקיד - כתוצאה מפעולה של ארגון זכויות הצליאק. התמיכה בחולי הצליאק כבר מזמן עברה את הצד החברתי והפכה להיות פוליטית. שר האוצר מצא יותר מ-250 מיליון שקל לחלק לחברי הכנסת, וכדי להעביר תקציב לעמונה נמצא תקציב בין לילה", הוסיף יו"ר ארגון זכויות הצליאק.
"אני קורא לשר הבריאות למצוא את התקציבים, כפי שעשה בהסכמים הקואליציוניים, כשקיבל עשרות מיליוני שקלים. הפעם", אמר סולומון, "זה יהיה במסגרת מילוי תפקידו כשר הבריאות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg