1,320 פצועים סורים טופלו בישראל מאז 2011
בדיון בוועדה לזכויות הילד נחשפו פרטים על הטיפול שמעניקה ישראל לפליטי מלחמת האזרחים בסוריה. 150 מהפצועים שטופלו הם ילדים. "למדנו לדבר בשפה שהיא רלוונטית לילדים, נוצרים קשרים מאוד עמוקים", אמרה נציגת המרכז הרפואי לגליל
נתוני הסיוע ההומניטרי הישראלי נחשפים: במהלך דיון בוועדה לזכויות הילד התגלה היום (ב') כי מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה טופלו בישראל 1,320 אזרחים סורים, 150 מתוכם ילדים. בנוסף, בשנת 2015 ניתנו לפלסטינים כ-103 אלף היתרי כניסה לישראל לשם קבלת טיפול רפואי.
פינוי פצועים סורים סמוך לגבול
צילום: AFP
הדיון בוועדה נערך בנושא 'חינוך ובריאות ללא גבולות', ובמרכזו עמד נושא החינוך לילדים המאושפזים בבתי החולים. בפתח הדיון הוצג כי בישראל מאושפזים כ-120,000 ילדים בשנה, כשחלקם הגדול מקבל שירותי חינוך ב-150 מרכזים חינוכיים בתוך בתי החולים - המהווים מודל ייחודי בעולם. המרכזים הינם חלק מהאגף לחינוך מיוחד במשרד החינוך.
ד"ר עידית סגל ממשרד הבריאות הציגה נתונים לגבי מספר המטופלים הסורים בישראל. "טופלו בסביבות 1,320 תושבי סוריה, מתוכם 150 ילדים", אמרה. "חלקם מטופלים במרכז הארץ ומוחזרים לבתי החולים בצפון, שם מרוכזת עיקר הפעילות. עוד 90 ילדים טופלו במרפאות לצרכי ביקורות ומקרים דומים שאינם דחופים".
אריאלה דר, סגנית מנהלת בית הספר במרכז הרפואי לגליל, הציגה את דרך הטיפול בילדים הסורים. "ראינו לנכון ללמוד גם את השפה הערבית ביחד עם עובדי בית החולים", סיפרה. "למדנו לדבר בשפה שהיא רלוונטית לילדים, המגיעים בהלם. המענה שלנו בחלקו תעסוקתי ובחלקו לאפשר להם יכולת להבין מה הם חווים. יש לנו גם צוות שדובר השפה הערבית. נוצרים קשרים מאוד עמוקים, יש מערכות יחסים שקשה להתנתק מהם".

ביקור ראש הממשלה בבית חולים שדה של צה''ל לטיפול בפצועים מסוריה
צלם: קובי גדעון לע''מ
אסנת קורח לב ציון, מנהלת הדסה הר הצופים, אמרה כי "הסיפורים שמגיעים הם מאוד מרגשים, ילדים שמאבדים הכרה בסוריה ומוצאים עצמם בבית חולים בישראל - כשכל מה שהם שמעו על ישראלים הוא דברים שליליים. נוצרים קשרים וחברויות, זו פעילות אדירה. הפרויקט הוא הרבה מעבר לשעשוע של הילדים והשלמת החסר בבית הספר".
יו"ר הועדה, ח"כ שאשא ביטון, הגיבה כי היא "גאה במקרה הזה להיות חלק ממדינת ישראל שנותנת שירות לא רק לילדים שלנו אלא גם לילדים שמגיעים ממדינות אחרות, לעיתים מדינות אויב, ושולחת משלחות רפואיות לסייע בכל העולם".
"לצד כך נדרוש מהממשלה לא רק להיות הומנית ולתת את השירות - אלא גם לשפות את בתי החולים על השירות שהם נותנים", הוסיפה שאשא ביטון. "שמענו הרבה על הפעילות המבורכת הזו, אבל מישהו צריך לשאת בהוצאות האלה. יש התחייבות של מדינת ישראל לבתי החולים, לפחות לגבי המטופלים הסורים, אך היא לא עומדת בה. חשוב שיהיה לזה כיסוי. אבקש שהמשרדים יישבו ויגיעו לפתרון בנוגע לסוגיה הסורית".
בדיון עלה כי משרד ראש הממשלה יכנס השבוע צוות בין משרדי לפתרון משבר אשפוז המטופלים מסוריה.

חאלב, סוריה
צילום: AP
בנושא אחר, אוריאנה אלמסי ממרכז המחקר והמידע של הכנסת הציגה דו"ח בנוגע למתן טיפול רפואי לפלסטינים בבתי חולים בישראל. לפי הדו"ח, שהוכן לבקשת ח"כ אחמד טיבי, בשנת 2015 ניתנו כ-103 אלף היתרי כניסה לטובת טיפול רפואי, 81 אחוזים מהם לטיפול במזרח ירושלים. בין השנים 2013 ל-2015 ניתנו לפלסטינים בסך הכול 322,391 היתרי כניסה לישראל לצורך קבלת טיפול רפואי בבתי חולים בישראל, מהם כ-93 אחוזים לתושבי יו"ש ומיעוטם לתושבי עזה. חצי אחוז מהבקשות נדחו מסיבות ביטחוניות.
"ישנן בעיות שחלקן קשורות בביטחון, חלקן בתיאום, ולפעמים יש בעיה במלווה", אמרה דליה בסה, מתאמת בריאות לאזור עזה במשרד הביטחון. "בצד הפלסטיני לעיתים הטופס לא מוגש בזמן, ואז החולה מאחר לקבלת הטיפול. ביהודה ושומרון אנחנו עובדים באופן רציף ואין מקרה שילד לא יגיע לבית החולים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg