יום

לזכר ששת המיליונים: סיפורם של היחידים בשואה

הבריחה מסלוניקי לישראל, שואת יהודי טריפולי ורצח יהודי העיירה סוחובולה באושוויץ. סיפורי הניצולים בטקס "לכל איש יש שם" בכנסת

nrg חדשות | 24/4/2017 9:55
תגיות: יום הזיכרון לשואה ולגבורה,לכל איש יש שם,כנסת
לכל איש יש שם: בטרקלין שאגאל הבוקר (יום ב') תקיים הכנסת זו השנה ה-28, את הטקס הממלכתי ליום הזיכרון לשואה ולגבורה "לכל איש יש שם" בסימן "לחלץ תווי פניהם – סיפורו של היחיד בשואה". במהלך הטקס יוקראו שמות של יהודים שנספו בשואה על ידי ראשי המדינה: יו"ר הכנסת יולי יואל אדלשטיין, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, המשנה לנשיאת בית- המשפט העליון השופט אליקים רובינשטיין, הראשון לציון הרב יצחק יוסף והרב הראשי לישראל הרב דוד לאו, שרים וחברי כנסת רבים וראש העיר ירושלים ניר ברקת.

שישה נציגים ידליקו 6 נרות זיכרון במנורת "השישה" לפני טקס הקראת השמות, לזכר ששת מיליון היהודים שנרצחו בשואה: מר יעקב נחמיאס ידליק נר עם אחייניתו ח"כ איילת נחמיאס ורבין. נחמיאס, נולד בסלוניקי ב- 1932. שנה לאחר מכן, ב- 1933, אחרי שהאב חווה אנטישמיות קשה, ברחו ההורים עם בנם התינוק יעקב והגיעו לארץ ישראל. 

קטעים נוספים


גלויה ששלחו בני הזוג לבני המשפחה שנותרו בסלוניקי בשנת -1939, דרך תחנת הרכבת "הברון הירש" בסלוניקי, חזרה אליהם שנתיים לאחר מכן ועליה חותמת הנשר הנאצי. כך הבינו שהנורא מכל קרה. יעקב הוא אביה של השחקנית חני נחמיאס ואחיו של אליעזר ז"ל – אביה של חברת הכנסת נחמיאס ורבין.

הבריחה מטריפולי לטוניס

גב' אתי בן ארי תדליק נר יחד עם בתה ח"כ מירב בן ארי. בן ארי, ילידת טריפולי שבני משפחתה נספו בשואה. לאחר שאביה ובני משפחתה נלקחו מביתם בטריפולי עברה משפחתה של אתי מסע קשה, של ימים ולילות, בהסתתרות מפני הנאצים שהסתובבו ברחובות והגיעה לטוניס.

קטעים נוספים




מסע רגלי מפרך בשלג של סוחובולה

המדליק השלישי הוא חבר הכנסת לשעבר יאיר צבן, יליד הארץ. הוריו, שרה לבית רובינשטיין ויוסף, עלו לארץ בשנות העשרים של המאה הקודמת. משפחתה של אמו עלתה כולה לארץ בשנות השלושים. הוריו של אביו, יאנקל יעקב ושיינה-רחל, בנם שמואל, אשתו נחמה לבית טיקוצקי ובתם צילה, נותרו בעיירתם סוחובולה שבחבל ביאליסטוק גרודנו. סבו היה מראשוני המורים לעברית, לתנ"ך ולתלמוד בעיירה והעמיד דורות של תלמידים. ב- 1 בנובמבר 1942 הוצאו יהודי העיירה סוחובולה למסע רגלי מפרך, ביום שלג וכפור, למחנה קולבסין שליד גרודנו. בראשית 1943 הובלו משם לאושוויץ ושם נרצחו בידי הנאצים.

קטעים נוספים


הגויים הלשינו, ומקום המסתור בהולנד נחשף

את הנר הרביעי תדליק גב' חיה אדלמן. ב-1940, בעת כיבוש הולנד, עברו בני משפחת סלחטר רבקה, לאון וילדיהם לאמסטרדם. מחתרת הילדים ההולנדית אספה את ילדי המשפחה, ובהם את הילדה חיה, והם נמסרו למשפחות של גויים בכפרים בדרום הולנד. גויים הלשינו על מקום המסתור שלהם והם נשלחו לברגן בלזן. שם גם נפטרה האם רבקה בזרועות בעלה, ממחלה קשה, חודשים ספורים לפני שחרור המחנה ב- 1945. לאחר השחרור הגיע האב אל המשפחות שטיפלו בילדיו, אך הן ובמיוחד המשפחה ש"אימצה" את חיה סירבו להחזיר את הילדים. אחרי מאמצים רבים הוא הצליח לאחד את מה שנותר ממשפחתו והגיע עם הילדים ארצה.

קטעים נוספים


הוסתרה במנזר ושמרה על קשר במכתבים עם הוריה

גב' ברט בדיחי תדליק את הנר החמישי. בדיחי, נולדה בצרפת, אז בת יחידה להוריה יצחק וסבינה אלזון. סבתה אלנה, האם של אמה, היא שטיפלה בה בינקותה, מפני שההורים היו חברים בארגון ההתנגדות הקומוניסטי. ב- 1941, כשהגרמנים החלו לעצור יהודים בפריז, מצאו חברי הארגון מקומות מסתור לילדים, וברט הגיעה אל משפחה נוצרית. שלוש שנים ברט חיה עם המשפחה כנוצרייה לכל דבר, והלכה לבית-הספר של הקהילה ולכנסייה.

קטעים נוספים


בתקופה זו היה לה קשר מכתבים עם הוריה. כעבור שלוש שנים הגיע אביה לקחתה. בתום המלחמה התברר כי שתי אחיותיו של האב ואחותה של האם נרצחו בפריז, וכי כל בני המשפחה בפולין נרצחו. בשנת 1952 נישאה ברט לבן ציון בדיחי ונולדו להם שני בנים; בשנת 1956 הם עלו ארצה. נכדה הבכור של ברט, סגן גיל בדיחי, נהרג ב-2002 ברמאללה, בקרב מול מחבלים.


שרד את עבודת הכפייה ואת צעדת המוות

את הנר השישי לזכר הניספים ידליק מר אליאס פיינזילברג. פיינזילברג, היה בן 22 כשפלשו הנאצים לפולין. בשנת 1940 הוא נשלח מגטו לודז' לעבודת כפייה. הוא שרד לבדו בתשעה מחנות השמדה, ובהם אושוויץ בירקנאו, בוכנוולד ודכאו, ואף השתתף בצעדת המוות. כשחזר לביתו גילה כי כל בני משפחתו נרצחו במחנה ההשמדה הוריו, חמש אחיותיו ואחיו. בשנת 1946 נישא לאסתר מבית שפיגנר ז"ל אף היא ניצולת שואה, במחנה הפליטים האמריקני שבפלדפינק. משם נסעו לגואטמלה, ובשנת 1969 עלו לישראל. אליאס מתגורר כיום בירושלים. הוא פעיל בעמותת "עמך" ומרצה לפני סטודנטים ובני נוער. השנה ימלאו לו 100 שנים.

קטעים נוספים


טקס "לכל איש יש שם" הנערך זו השנה ה-28 (משנת 1989), הינו פרוייקט שנועד להנצחת ולשימור זכר קורבנות השואה. הטקס מאורגן על ידי הכנסת בשיתוף "יד ושם" ומרכז ההסברה במשרד התרבות והספורט.

במסגרת הטקס המסורתי "לכל איש יש שם", הכנסת נותנת במה לאמנים ניצולי השואה הנושאים עמם כל העת את הזיכרון ומחיים אותו ביצירותיהם. השנה תוצג בטרקלין בסמוך לבמת האירוע, תערוכה מעבודותיהם של האמנים ניצולי השואה יצחק בלפר מתל-אביב וחוה פרסבורגר מעומר.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך