השייח' החייל והנסיך הצעיר: הצמד שמאחורי בידודה של קטאר
הנסיך מוחמד בן סלמן אל-סעוד ושייח' מוחמד בן זאיד אאל-נהיאן תכננו בקפדנות את מתקפת ההצהרות והעיצומים נגד הנסיכות במפרץ
איש לא חתם על ההצהרות המתוזמרות של ערב הסעודית ושלוש מבעלות בריתה בדבר בידוד קטאר, שהופצו זמן קצר לאחר השעה שש ב-5 ביוני בבוקר. עם זאת, אין לטעות בשאלה מי עמד מאחוריהן.היוזמה לעצירת התחבורה האווירית והימית ולחתימת הגבול היבשתי היחיד של מדינת המפרץ הזעירה נשאה את טביעות האצבע של שניים מהמנהיגים החזקים ביותר בעולם הערבי: סגן נסיך הכתר הצעיר של ערב הסעודית, מוחמד בן סלמן אל-סעוד, ושייח' מוחמד בן זאיד אאל-נהיאן, שליט המדינה בפועל באיחוד האמירויות.

שליט המדינה בפועל באיחוד האמירויות, שייח מוחמד בן זאיד
צילום: EPA
הפעולה המתואמת מדגישה את הסמכות הגדלה של השניים, שמדינותיהם שולטות על עושר נפט אגדי ורוכשות נשק מארה"ב. בשנים האחרונות השתמשו הממלכות במשאבים הללו כדי לעצב את המזרח התיכון באמצעות תמיכה בארגונים ומנהיגים שהם אוהבים והתנגדות לאלה שהם לא. כעת יש להם תמיכה מפורשת של הנשיא דונלד טראמפ, המנסה להקשיח את עמדתה של ארה"ב כלפי איראן.
מטרתו המוצהרת של הצעד הייתה לנקוט אמצעים חמורים נגד "טרור בחסות איראן", שלפי שתי המדינות זכה למימון בסיועה של קטאר. טראמפ ציין בטוויטר ביום שלישי שמנהיגי המזרח התיכון סיפרו לו על כך בביקורו בערב הסעודית בחודש שעבר.
הגברת הלחץ על המדינה העשירה ביותר בעולם במונחי תוצר לנפש, הודות למאגרי הגז הטבעי הגדושים שלה, מציבה את ערב הסעודית ואת האמירויות בעימות ישיר עם בעלת ברית מרכזית של ארה"ב, שמארחת את בסיס פיקוד המרכז האמריקאי. היא גם מאפשרת לבן סלמן ולבן זאיד לשלוח מסר ישיר למקבילם הקטארי בן ה-37, שייח' תמים בן חמאד אאל-ת'אני: בשכונה שלהם, הם מי שמנהלים את ההצגה.
"שם המשחק כאן הוא העלייה של הצמד כמעצבי המדיניות האזורית", אמר איהם כאמל, מנהל המזרח התיכון וצפון אפריקה בקבוצת 'אירו-אסיה'. "זה חסר תקדים. מדינות המזרח התיכון חסרו בעבר הליכים אסטרטגיים מפורטים, אבל הצעד הזה היה מתוכנן הרבה יותר".

נסיך הכתר מוחמד בן סלמן
צילום: AP
השאלה כעת היא מה צופן העתיד לאזור שמנסה להתמודד עם מחירי נפט נמוכים ולהגביל את הקרב הנצחי בין הסעודים ובעלי הברית הסונים שלהם ובין איראן. הכול חוזר ליריבות הזאת, ולמאמץ לערער את חוזקם של 'האחים המוסלמים', ארגון שערב הסעודית ואיחוד האמירויות התנגדו לו זה שנים רבות, בין השאר בגלל מטרתו המוצהרת לצבור עוצמה דרך בחירות. הברית נגד קטאר כוללת גם את מצרים, שהנהגתה הדיחה את 'האחים' ב-2013 בהפיכה שאיחוד האמירויות הובילה - היא גיבתה את מפקד הצבא עבד אל-פתאח א-סיסי – וכן את בחריין.
אבל הישגי העבר של המדיניות הנחושה החדשה הזאת אינם מזהירים. המלחמה שהנהיגו הסעודים בתימן נגד מורדים פרו-איראנים תקועה במבוי סתום ומדמם. בסוריה נמצאות בעלות הברית של הסעודים בנסיגה מול כוחות בתמיכת רוסיה ואיראן. מצרים הומה ורוגשת גם אחרי שאיחוד האמירויות וערב הסעודית שפכו בה מיליארדי דולרים כדי לתמוך בא-סיסי.
"למוחמד בן סלמן ולמוחמד בן זאיד יש אפס סובלנות כלפי כל מיזם פוליטי קיצוני באזור, מהזרם השיעי או מהזרם הסוני", הסביר מוכתר עאוד, חוקר בתוכנית הקיצוניות של אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. הסכנה היא ששני המנהיגים "יילכדו ללא קץ בקידום מדיניות שעל פניו נראה שאינה עובדת".
תמיכה מטראמפ
איחוד האמירויות, מדינה שידועה בבנקים שבה ובסגנון החיים הנוצץ בדובאי יותר מאשר במדיניות החוץ שלה, החלה לעסוק בסוגיות אזוריות לפני כמה שנים, כשדעתן של ארה"ב ומעצמות ערב האחרות הוסחה לעבר מקומות אחרים. באותה עת נעשו שינויים גם במשק הבית המלכותי בערב הסעודית, ולאחר מכן הסתיימה כהונתו של ברק אובמה, שהתקרבותו לאיראן בהסכם הגרעין התהפכה עם כניסתו של טראמפ לתפקיד.

''אחרי ביקור טראמפ, הסעודים חושבים שהם יכולים לעשות כרצונם''. טראמפ בסעודיה
צילום: AFP
מוחמד בן זאיד (56) מכונה בקרב דיפלומטים MBZ, והיה מהמנהיגים הראשונים באזור לקשור קשרים עם הנסיך מוחמד בן סלמן (31), שמונה לסגן נסיך הכתר בידי אביו, המלך סלמן, בשנת 2015. הנסיך השאפתן, המכונה MBS, משמש גם כשר ההגנה הסעודי. הוא הגיע ככוח עולה מאחורי תוכנית הרפורמה שנחשפה בשנה שעברה ושנועדה לקדם את המדינה לעבר כלכלה של המאה ה-21, אף שערב הסעודית כבולה בדת שעוצבה בהטפותיו הנוקשות של אימאם בן המאה ה-18.
המודל של הנסיך מוחמד היה דובאי, ולא אבו-דאבי השמרנית יותר של בן זאיד, אבל היחסים בן השניים נמשכו. שייח' מוחמד שומר על פרופיל נמוך. הוא חייל מקצועי, בוגר האקדמיה הצבאית הבריטית בסנדהרסט, ובמשך שנים רבות נחשב לאיש מפתח בוושינגטון.
"הגישה הנחושה של מדיניות החוץ באמירויות ובערב הסעודית מקודמת ברובה בגלל אישיותם", טען דיוויד אנדרו ויינברג, חוקר בכיר ב'קרן להגנת הדמוקרטיות'. עם זאת, מהלך כזה נושא בחובו סיכון - למשל, שאת המלך סלמן יירש שליט שאינו חולק את חזונו של הנסיך. כישלון אפשרי בתימן "יערער גם הוא את עמדתו של מוחמד בערב הסעודית", ציין החוקר.
בבידודה של קטאר, השניים מענישים מדינה שאינה מסכימה לשחק לפי הכללים. העושר העצמאי של הנסיכות משדות הגז שהיא חולקת עם איראן מאפשר לה לפתח מדיניות חוץ שסוטה מזו של שכנותיה. היא מימנה את 'האחים המוסלמים' במצרים, את חמאס ברצועת עזה, וכן ארגונים חמושים בלוב ובסוריה.

''ניסיון להדגים שקטאר מתאימה מחדש את דרכיה''. אמיר קטאר
צילום: AFP
תמים בן חמאד אאל-ת'אני, בוגר אחר של סנדהרסט, הפך לאמיר בשנת 2013 אחרי שאביו ויתר על כס המלוכה. המינוי נראה כניסיון להדגים שקטאר מתאימה מחדש את דרכיה ה"לקויות" – כך הסביר פטר סליסברי, חוקר בכיר בתוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה של 'צ'טהם האוס'.
האמיר, אוהד ספורט שאביו השיג את הזכות לארח את הגביע העולמי בכדורגל בשנת 2022, ביקש להיטיב את המוניטין הבינלאומי של קטאר בניסיון למתג מחדש את המדינה כמשכינת שלום אזורית. אבל כשערב הסעודית ואיחוד האמירויות חשו שנה אחר כך שקטאר עדיין לא יישרה קו, "ראינו את ניתוק היחסים הדיפלומטיים עמה", אומר סליסברי.
המצב הסלים השבוע. הממשלה בדוחא דחתה את הטענות שהיא מעניקה חסות לטרור, ואמרה שהסעודים רק מבקשים לשלוט באזור. לעת עתה שליט כוויית מנסה לפתור את המשבר בין חברותיו למועצת שיתוף הפעולה במפרץ הפרסי, אבל השלב הסופי במשחק עשוי להיות החלפתה של המנהיגות בקטאר.
"אחרי ביקורו של טראמפ הם חשו שזכו לתמיכתו, כי הוא השתמש בשיח אנטי-אסלאמי המתנגד לאיראן", טען זאיד סאיג, חוקר בכיר במרכז 'קרנגי' למזרח התיכון בביירות. "נראה שהם חושבים שמשמעות הדבר היא שהם יכולים לעשות כל מה שהם רוצים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg