"רופאי הדסה שברו את הכלים, לא נשמע כדבר הזה"

אחרי שבג"ץ הורה לבית החולים, לרופאים ולהורי הילדים שטופלו במחלקה ההמטו-אונקולוגית לגשת לגישור, מנכ"לים לשעבר של משרד הבריאות מבקרים בחריפות את הרופאים המתפטרים על ניסיון המעבר לשערי צדק. אולם גם הצד השני לא יוצא נקי מדבריהם ל-360

אסף גולן | 27/6/2017 23:31
תגיות: בארץ,רפואה,הדסה עין כרם,מחלקה אונקולוגית
המשבר סביב המחלקה האונקולוגית לילדים בבית החולים הדסה עין כרם הגיע היום לשיאו, כשבג"ץ כפה על הצדדים ללכת לגישור אצל שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין. ההחלטה התקבלה בקורת רוח על ידי הנהלת הדסה ומשרד הבריאות, בעוד הורי הילדים הגיבו אליה בכעס רב.
צילום: אריק סולטן
הכניסה למחלקת ילדים בהדסה צילום: אריק סולטן

רופאי המחלקה הסכימו לגישור, אך התנו אותו מלכתחילה בכך שבג"ץ ישמע את טענותיהם. על רקע מה שמסתמן כאפשרות לסיום הפרשה הכאובה, פנינו לאנשי ניהול ורפואה בכירים במערכת כדי לשמוע את דעתם על המשבר. המומחים כולם הסכימו כי זוהי טרגדיה שבה יש צדק בדברי כל הצדדים, אך ביקרו במיוחד את התנהלות הרופאים וקבעו כי הפתרון צריך להיות במסגרת בית חולים הדסה בלבד.

מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופסור יורם לס, חושב שהפתרון הנכון הוא להחזיר את המצב לקדמותו. "המקרה כאן הוא טרגדיה קלאסית. טרגדיה היא מצב כזה שבו כולם צודקים. עם זאת גם כאן אפשר לתת ציונים לצדדים, ואני חושב שבמסגרת שלושת הצדדים כאן - ההורים, הרופאים ומנכ"ל בית החולים - הרופאים יוצאים הכי רע. אמנם זכותם המקצועית של רופאים לעבור לבית חולים אחר ולשפר את תנאיהם, אבל לא נשמע כדבר הזה שצוות שלם ינסה לעקור מחלקה מבית חולים אחד לבית חולים אחר".

למרות התנגדות ההורים - השופטים כפו גישור


"אני גם מבקר את בית החולים שערי צדק, שבהתחלה ניהל על כך מו"מ ונתן לזה יד", הוסיף בשיחה עם 360. "מדובר במעשה ללא תקדים במערכת הבריאות הישראלית, לעקור יחידה שלמה על רקע סכסוך מקצועי. בנוגע להורים - הם מצויים במצב נורא, יש להם ילדים חולים וילד שחולה בסרטן זו טרגדיה נוראית. תפקיד מנהל בית החולים הוא לנהל גם כשלא כולם מסכימים איתו.  
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
עצרת ההורים בגן סאקר צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"בכל מקרה, לדעתי הפתרון הנכון הוא לאפס את השעון ולהחזיר את הכול אחורה, למצב שהיה לפני המשבר. אמנם לכל הצדדים יש אגו, אבל מדובר בנושא כל כך חשוב ובאנשים מבוגרים שיכולים למחול על האגו שלהם. אני מעריך שכשתהיה הסכמה, גם המדינה וגם משרד הבריאות יתנו תקציב נוסף כדי לשדרג את המחלקה וייענו לבקשות הרופאים, כמו שהם כבר אומרים עכשיו. אני גם שמח שמערכת המשפט, שבדרך כלל נוהגת למרוח זמן הרבה יותר ממערכת הבריאות, הבינה שכאן צריך לפעול מהר ולא חיכתה, אלא חתכה את הנושא. אני מכיר שנים רבות את אליקים רובינשטיין והוא בהחלט האדם הנכון לפתור סכסוך מורכב מהסוג הזה, ואני מאחל לו הצלחה רבה".
כל הצדדים יוצאים רע מהפרשה

פרופ' גבי ברבש, ששימש בעבר כמנכ"ל משרד הבריאות וכמנכ"ל בית החולים איכילוב בתל אביב, ציין כי בראייתו, שני הצדדים במשבר הנוכחי בהדסה ראויים לביקורת על התנהלותם. "לדעתי צריך לבקר את כל הגורמים שמצויים בשבר הזה. עם זאת, לדעתי הביקורת שלי יותר קשה על הרופאים. מעבר לכך איני רוצה להתבטא כרגע, מכיוון שלהערכתי השופט בדימוס אליקים רובינשטיין הוא אדם חכם וראוי, ואני מעריך שהוא ידע לרדת לשורש הבעיה ולהבין אותה", אמר.

צילום: הדס פרוש, פלאש 90
הנהלת הדסה עין כרם צילום: הדס פרוש, פלאש 90

פרופ' רפי ביאר, מנהל המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, אומר כי למרות שנעשו טעויות - כעת על השופט רובינשטיין להכניס את האנשים לחדר אחד ולא לתת להם לצאת בלי הסכם. "המקרה כאן הוא מהסוג שבו כל הצדדים עשו טעויות, זה ברור לכל מי שמסתכל על זה. רק שצריך להניח מאחור את כל משקעי העבר ולשים מול העיניים את הילדים שצריכים טיפול. לכן השופט אליקים רובינשטיין צריך מחר להכניס את כל הצדדים לחדר אחד, ולהגיד להם שלא יוצאים בלי הסכם. מה שהיה היה. ההסכם הזה צריך להיות במסגרת הדסה כשכל הצדדים חושבים על הילדים. זה לדעתי הפתרון היחידי לפרשה הכאובה הזו".

פעולת הרופאים אינה אתית

מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר ומנכ"ל בית החולים וולפסון לשעבר, ד"ר יצחק ברלוביץ', סבור כי הסמכות הסופית היא של מנהל בית החולים ושהרופאים התנהלו בסכסוך בצורה לא נכונה. "קודם כל, לצערי גם ההחלטה היום לא מסיימת את הפרשה הכואבת הזו עדיין, כי ההורים והרופאים לא באמת קיבלו את ההצעה לגישור. לכן ייתכן שזה עוד יימשך.

"אבל אם נסקור את הסיפור בצורה המערכתית שלו כדי להפיק ממנו לקחים, אז הציבור צריך לזכור שבארגון כל כך גדול ומורכב כמו בית חולים השאלה האחרונה היא מי לוקח את האחריות. מי בעל הסמכות להחליט בנושאים אנושיים וכלכליים, כשברור לגמרי שגם שיקול כלכלי הוא לא דבר רע. הרי בית חולים הוא מוסד ללא כוונות רווח, שפועל לטובת הציבור ולא לטובת רווחים אחרים. לכן ברור שצריך מנהל שיפעל וינווט בין כל השיקולים השונים", אמר ל-360.

"אני מאוד מאוד מצר על הפגיעות האישיות הקשות והטענות כנגד פרופ' זאב רוטשטיין, ולא הייתי רוצה להיות בנעליו", הוסיף. "הוא זה שלוקח את האחריות, וצריך לעמוד מאחוריו ולא לתקוף אותו. לכן גם טעו הרופאים ששברו כאן את הכלים. ברור ששיקולים מקצועיים חשובים, אבל לשבור את הכלים ככה זו החלטה כבדה ולא אתית לדעתי", סיכם.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך