האם הפרסומים על המגעים לעסקה הם הונאה פלסטינית?

נכון שמתקיימים מגעים בין ישראל לחמאס בנושא השבויים, אך תוכן הדיווחים ותזמונם - כשהארגון במשבר - מעלים שאלות בנוגע לנכונותם וחשד למניפולציה. יתכן בהחלט שחמאס משחק במקבלי ההחלטות בישראל ובדעת הקהל ברצועה

אסף גבור | 9/7/2017 0:10
תגיות: צבא וביטחון,חמאס,עסקת שבויים,הדר גולדין,אורון שאול
בדבר אחד אין ספק: הפרסומים בנוגע לעסקת השבויים נועדו להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות בישראל, וייתכן שהרקע לכך הוא המשבר שבו נמצא חמאס.
 
צילומים: באדיבות המשפחה
אורון שאול ז''ל והדר גולדין ז''ל צילומים: באדיבות המשפחה

ארגון חמאס נמצא במצב לא פשוט ברצועת עזה, כאשר מהלכיו האחרונים של אבו מאזן יצרו משבר חשמל, ומשבר כלכלי עמוק בשל הוצאתם לפנסיה של אלפי פקידים. בניסיון להוציא את עצמם מהבוץ, ראשי חמאס סיכמו עם המצרים על פעילות משותפת למניעת הטרור בגבולות. חמאס החל לבנות גדר הפרדה בין הרצועה לרפיח כהוכחה שהוא נאמן להסכם, אבל ביום שישי שמו נקשר שוב לפיגוע ברפיח, שבו נהרגו 26 חיילים מצרים.

המידע החדש על עסקת השבויים בין ישראל לחמאס פורסם על ידי עיתונאי עיתון אל-אחבאר המקורב לארגון הטרור, ואין ספק שהוא נועד להזכיר לתושבי הרצועה - אלו שסובלים ממשטר חמאס - את ההישג הגדול של הארגון אי שם בשנת 2011: עסקת שליט.

בין ישראל לארגון חמאס אכן מתקיימים מגעים בנוגע להשבת גופותיהם של אורון שאול והדר גולדין, בנוסף לאזרחים הישראלים אברה מנגיסטו, הישאם א-סייד וג'ומעה איברהים אבו גנימה. הממונה על נושא השבת השבויים והנעדרים מהרצועה, יאיר לוטן, דיבר בפומבי על ההצעות הישראליות שנדחו על ידי ארגון חמאס בעבר.
 
צילום: AFP
משבר חמור. פעילי חמאס בעזה צילום: AFP

אבל מעבר לעובדה היבשה הזו, מעל פרטי העסקה החדשה שנחשפו אפשר להטיל סימן שאלה גדול. על פי הדיווח, בתמורה למידע על השבויים בידי חמאס, ישראל עתידה לשחרר את אסירי חמאס שנאסרו מחדש בעסקת שליט - בסך הכל 53 אסירים. עד כאן דרישה סבירה בהחלט מצד חמאס, שיש להניח שישראל תיענה לה בחיוב.

החלק השני, שבמסגרתו חמאס יעביר לישראל את השבויים שבידיה, יכלול על פי הפרסום את שחרורם של מרואן ברגותי ומנכ"ל החזית העממית אחמד סעדאת, כמו גם שחרור אסירים ממזרח ירושלים וערבים ישראלים. הדעת אינה נותנת שהשלב הזה יקבל את הסכמתה של ישראל. די להיזכר בשביתת הרעב של האסירים שהוביל מרואן ברגותי, ואת ההתנגדות הפלסטינית לשביתה הזאת, כדי להבין שגם בקרב הפלסטינים יש מי שילחץ שהשלב הזה לא יתממש.

בדיווח בעיתון אל-אחבאר נקבו המקורות של חמאס בזמן מוגדר: שלושה חודשים ליישום השלב הראשון. ממש כמו בשוק, ביקשו בחמאס לייצר מרכיב של לחץ זמן, שוב ככל הנראה במטרה לעורר את הציבוריות הישראלית, ולחדש את הלחץ של המשפחות על מקבלי ההחלטות בישראל.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך