כך תזהו עקיצת עקרב ותלמדו את הילדים להיזהר
מנהל טיפול נמרץ ילדים בסורוקה, שאליו מגיעים בכל קיץ עשרות ילדים שנעקצו מעקרבים וחלקם סובלים מהרעלה רב מערכתית קשה, מתאר את הסימנים. אך אפשר לצמצם את הפגיעות ע"י חינוך לזהירות
שתי פעוטות ושני ילדים מהפזורה הבדואית נעקצו על ידי עקרבים במהלך היממה האחרונה והובהלו לבית החולים סורוקה. אתמול (ג') בצהריים נעקצה פעוטה כבת שנה על ידי עקרב צהוב, ובלילה נעקצה פעוטה נוספת. היום בשבע בבוקר נעקץ ילד בן חמש ופונה לבית החולים סורוקה כאשר מצבו מוגדר בינוני, ולפני כשעה הובא ילד נוסף שמצבו קל.ד"ר צחי לזר - על עקיצות עקרבים. צילום: דוברות סורוקה
במהלך השבוע האחרון פונו לסורוקה שבעה פעוטות וילדים על רקע עקיצת עקרב. מתוכם אחד אושפז במצב קשה, לאחר טיפול מצבו השתפר והוא שוחרר לביתו. נכון לעכשיו מאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בביה"ח ארבעה ילדים: שני תינוקות בני שנה ושני ילדים בני חמש. שלושה מתוכם במצב קל, ואחד במצב בינוני.
מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים סורוקה, ד"ר צחי לזר, הסביר מהם הנזקים הרפואיים שנגרמים מעקיצות עקרב ותיאר את אופן הטיפול בנעקצים. "ליחידה שלנו מתנקזים בכל שנה בין 30 ל-40 ילדים שנעקצו על ידי עקרבים והגיעו עם סימני הרעלה – מה שאנחנו קוראים עקיצת עקרב סימפטומטית. חלק מהילדים יכולים להגיע רק עם כאב, וחלקם – אלה הילדים שאנחנו מטפלים בהם – מגיעים עם תמונה של הרעלה קשה רב מערכתית", אמר לזר.
לזר תיאר את סימני הפגיעה הנגרמים כתוצאה מעקיצת העקרב: "כשהילד נעקץ, תחילה הוא חש כאב עז באזור העקיצה. אבל בהמשך אצל חלק מהילדים – ואנחנו לא יודעים בדיוק איזה חלק ולמה האם זה תלוי בעקרב או בילד או בשילוב ביניהם – מתפתחת תמונה שמערבת כמעט את כל מערכות הגוף, וכוללת פגיעה במערכת העצבים המרכזית כמו איבוד הכרה, הכרה מעורפלת, ישנוניות עד כדי חוסר שקט והתנהגות אגרסיבית. ילדים קטנים יכולים לפרכס".

העקרבים בבית החולים
צילום: דוברות בית החולים סורוקה
"התקבלה אצלנו ילדה בת חמש עם פרכוסים קשים בדיוק לפני יומיים", סיפר לזר. "יכולה להיות פגיעה בנשימה עד כדי צורך בעזרה בהנשמה ובחמצן, הזעה קשה, הקאות, שלשולים וכאבי בטן. המצב המסוכן ביותר הוא פגיעה בשריר הלב עד כדי דיכוי כמעט מלא של השריר, הלב כמעט ולא זז, וזה מחייב טיפול בתרופות שגורמות ללב להתכווץ. רוב הילדים מחלימים בתוך 24 שעות, ההרעלה חולפת והם יכולים ללכת הביתה. אלו עם ההרעלה הקשה יותר, 10 אחוז מהילדים, צריכים תמיכה יותר ממושכת ומעקב קרדיולוגי".
דוברת ומנהלת קשרי החוץ בארגון בטרם בטיחות ילדים בדרך, אביטל אפל, אמרה ל-360 כי אפשר לצמצם את הפגיעות האלה על ידי נקיטת משנה זהירות והסברה. "זאת תקופה מאוד רגישה של עקרבים וגם נחשים שכבר פעילים גם בשעות היום", הזהירה אפל. "אפשר לצמצם את הסיכוי להיפגע מבעלי החיים האלה. אנחנו קודם כול מבחינה חינוכית מציעים להורים לדבר עם הילדים ולחנך אותם שאנחנו לא הופכים אבנים ואנחנו לא דוחפים ידיים לתוך שיחים או נקיקים".

''אנחנו רואים הרבה פגיעות בקרב ילדים מהחברה הבדואית''. ילדים בדואים בנגב
צילום: מירי צחי
אפל הוסיפה שלפעמים ילדים מנסים להרוג את העקרבים בכוחות עצמם וכך נעקצים. "צריך ללמד אותם להתרחק, ועם הילדים בגילאים הגדולים יותר לדבר אתם ולחנך אותם", אמרה אפל. "אפשר גם לצמצם את הסכנה מבחינת הבית, להתכונן בתקופה הזאת שיש הרבה עשבים שבהם נמצאים נחשים ועקרבים. צריך לנקות את החצר ואת הסביבה של הבית, גם במוסדות חינוך צריך לוודא שהעירייה שאחראית על מבנים ועל חצרות ניקתה את האזור מצמחייה ועשבים. בנוסף, צריך להתקין רשתות כדי למנוע כניסה של זוחלים ומעופפים למיניהם".
עוד הוסיפה אפל כי נושא ההשגחה חשוב, בעיקר בחברה הבדואית שבה אחוז הילדים שנפגעים כתוצאה מתאונות גבוה משמעותית מאשר בכל אוכלוסייה אחרת. "הנושא של ההשגחה נכון תמיד, גם אם אתה חי באוהל וגם אם אתה חי בבית קבוע, אנחנו רואים הרבה פגיעות בקרב ילדים מהחברה הבדואית, זה החברה הכי פגיעה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg