חלם: קנה רכב חדש וגילה שהוא "גנוב" מ-1986
חזי דקל נדהם כשגילה כי ההונדה החדשה שקנה במאי מדווחת במשטרה כמשאית גנובה מזה 31 שנה. במשרד התחבורה טוענים כי מספר הרישוי תקין, במשטרה טוענים שמשרד הרישוי טעה. בעקבות התערבות 360, תוקן רישום הרכב
פתאום קם אדם בבוקר ומגלה שהרכב החדש שקנה זה עתה, עדיין עם הניילונים, מדווח כגנוב כבר מאז 1986. מאמציו לשכנע את הרשויות השונות המעורבות בסיפור החלמאי הזה – עלו בתוהו. כמו רבים מאזרחי ישראל, גם חזי דקל רכש השנה רכב חדש. הוא קיבל את ההונדה סיוויק שלו בחודש מאי ומיהר לבטח אותו בסוכנות הביטוח של ריבק ביטוחים. אלא ששבועיים לאחר מכן קיבל טלפון מבהיל מסוכן הביטוח: "הרכב גנוב".
לא משאית גנובה מ-1986. חזי דקל וההונדה
צילום: רותם דקל
סוכן הביטוח, ניר ריבק, סיפר ל-360: "בהתחלה לא הבנתי במה מדובר. קיבלתי טלפון מחברת הביטוח מנורה, שדיווחה שלפי רישומי המשטרה מדובר ברכב גנוב". ריבק מיהר להתקשר לדקל, שכן חשש שהרכב החדש כבר נגנב. דקל מצדו התקשר בבהלה לאשתו, שלקחה באותו יום את הרכב, אך זו אמרה לו שהרכב חונה לבטח במקום העבודה שלה. או אז גילה ריבק את הטעות: "מתברר שהרכב רשום כגנוב במשטרה מאז 1986, אחרי שנגנב באילת. לא האמנתי למשמע אוזניי. זה רכב שנרכש כעת, לפני 31 שנה בכלל לא היה את הדגם הזה. כמובן שמיהרתי להתייצב לצד הלקוח שלי, ולוודא שהכיסוי הביטוחי לרכב יימשך".
עם זאת, ריבק הזהיר את דקל כי כל מפגש מקרי עם שוטר בבדיקת רישיונות עלול להסתיים בהחרמת הרכב. "השוטר בשטח רואה במסוף שהרכב גנוב. לא מעניין אותו מתי נרכש, מתי נגנב - זו המציאות שהוא רואה בשטח", הסביר.

''לא האמנתי למשמע אוזני''. ניר ריבק
צילום: אלי מעייני
בצר לו, פנה דקל למשטרת ישראל, אולם שם הסבירו לו כי רכב נושא לוחית זיהוי עם המספר הזה נגנב, וכך נרשם במאגר המשטרתי לרישום כלי רכב הגנובים באינטרנט. דקל ניסה להסביר למשטרה שלא ייתכן שרכב מודל 2017 נגנב ב-1986, אך היא בשלה – הרכב מדווח כגנוב, פנה למשרד הרישוי.
דקל ניסה להגיע לגורם המתאים, אך ללא הצלחה. בצר לו, פנה ליבואנית הרכב, מאיר חברה לרכב, וביקש ממנה לנסות ולפתור את המצב המוזר אליו נקלע. נורית מור, מנהלת תחום הלקוחות בחברה, לקחה את העניין ברצינות והגיעה עד לגורם הבכיר ביותר במשרד הרישוי: קטי מורלי, מנהלת תחום נהלים ורישוי במשרד התחבורה. אלא שמורלי, מתברר, התעקשה שאין שום טעות ברישום הרכב: "סטטוס הרישוי של הרכב הזה במשרד הרישוי הוא תקין".
היבואנית ניסתה לבוא לקראת הלקוח, אולם ידיה היו כבולות, שכן אין באפשרותה להחליף או לחלוק על מספר הרישוי שנמסר לה ממשרד התחבורה. כדי לנסות ולמזער נזקים, הוציאה מור לדקל מכתב רשמי נדיר של יבואנית הונדה, בו כתבה: "הרכב הנ"ל נושא מספר שלדה.... נרכש בחברת מאיר ביום 3.5.2017 ומסיבה שאינה ברורה מופיע במאגרי משטרת ישראל כגנוב. הריני לאשר כי בבדיקה מול משרד התחבורה עולה כי הדיווח הזה שגוי".

פתאום קם אדם ומגלה שהרכב גנוב. צילום מסך ממאגר הרכבים הגנובים של המשטרה
צילום: צילום מסך
עו"ד גלעד רמתי, מומחה בביטוח ונזיקין, טוען כי מדובר במחדל ברור: "אין ספק כי לבעל הרכב יש עילה לתבוע את הגורמים המעורבים במקרה, בין היתר בשל אובדן ימי עבודה, טרחה, לשון הרע ועגמת נפש. ברור לי שינסו לפטור עילות אלו כ'זוטי דברים' אלא שהמחדלים ברורים כל כך ויש לתת את הדין".
בצר לו, פנה דקל למערכת 360. לבקשתנו, בדק משרד התחבורה, שוב, את הסטטוס של מספר הרישוי שקיבל דקל לרכב ההונדה שלו. בבדיקה החוזרת נתגלה לטענת משרד התחבורה מעל לכל ספק כי מספר הרישוי הנ"ל תקין, וכי באותו מספר לא נעשה שימוש מעולם, גם לא לפני 31 שנה. "במערכת הרישום של משרד התחבורה לא נמצא רישום פלילי עבור רכב מספר... ומדובר ברכב חדש בעל רישום תקין. רישום פלילי לרכבים נמצא באחריותה של מחלקת המחשוב במשטרת ישראל ויש לפנות אליהם בנושא", נמסר מטעמם.
מערכת 360 פנתה למשטרה בבקשה לבדוק את העניין, אולם בבירור עלו רק סימני שאלה נוספים: מתברר שהרכב בעל אותו מספר שנגנב ב-1986, היא משאית גדולה עם ארגז פתוח, שלא דומה בכלום להונדה של דקל. מאחר ולא מדובר ברכב מסוג זהה או דומה, במשטרה נוטים לשלול את הטענה כי חלה טעות ברישום הרכב כגנוב, או בטעות הקלדה, והם חוזרים ומאשימים את משרד הרישוי ברישום כפול: "בשנת 1986 נפתח תיק פלילי בגין גניבת רכב מסוג אחר. משרד התחבורה כבר הנפיק בעבר מספר זהה למספר רכב ישן יותר וככל הנראה זה מקור הטעות", נמסר מדוברות המשטרה.

יש עילה לתביעה. עו''ד גלעד רמתי
צילום: ראובן קופיצ'ינסקי
אז מי אשם בטעות? משרד התחבורה או המשטרה? ולמה כל זה צריך לעניין את חזי דקל? יתכן ואת התשובה לשאלות אלה לא נדע לעולם. הסיפור הקפקאי הזה מוכיח פעם נוספת כי חוסר התקשורת בין הרשויות השונות במדינה גורם לעגמת נפש קודם כל למי שצריך לקבל מהן את השירות – האזרח הקטן.
אבל יש גם סוף טוב לסיפור: בעקבות התערבות 360 החליטו במשטרת ישראל לתקן את הרישום. "לאחר בדיקה עם הגורמים הרלוונטיים, הנושא תוקן ונכון לעכשיו הרכב לא מופיע במסוף המשטרתי כגנוב", נמסר מהמשטרה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg