האם יהדות אירופה עומדת שוב בפני חורבן?

האנטישמיות הגואה באירופה בעקבות המלחמה בדרום הארץ תחסל את הקהילות היהודית במערב היבשת – כך טען השבוע נתן שרנסקי במאמר חריף במיוחד בעיתון יהודי בבריטניה. האם אכן הקיץ הקץ על הגלות האירופית? תלוי את מי שואלים

צביקה קליין | 4/8/2014 12:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מבצע 'צוק איתן' השפיע רבות על יהדות העולם: חלה עלייה של עשרות אחוזים באנטישמיות במדינות שונות. האנטישמיות הגוברת באה לידי ביטוי בין השאר באלימות, ריסוס של צלבי קרס וקללות ואף איסור על כניסתם של יהודים לבית קפה בבלגיה. רוב האלימות המילולית והפיזית, כרגיל, הופנתה דווקא נגד יהודי אירופה, היבשת שבה חיו היהודים מאות שנים, יבשת עם היסטוריה יהודית מפוארת, אך גם היבשת שבה נרצחו יותר משישה מיליון יהודים. גם לפני המבצע המצב היה לא טוב: העלייה מצרפת הולכת וגדלה, וכבר מזמן עברה את מאה אחוזי הגידול מהשנה החולפת. בנוסף, האנטישמיות בבריטניה נוסקת לגבהים חדשים, ובמדינות נוספות חוששים היהודים להפגין את יהדותם כלפי חוץ.

אנטישמיות באירופה
אנטישמיות באירופה צילום: איי.פי
נוסף על האלימות המוחשית, יש גם את עניין האווירה: שתי כתבות משמעותיות היכו בתדהמה את יהודי אירופה השבוע. המגזין האמריקני היוקרתי 'ניוזוויק' הקדיש את השער הקרוב שלו ל"אקסודוס של יהודי אירופה", כפי שהעיתון מכנה זאת. "למה יהודי אירופה שוב נמלטים?" היא הכותרת של המגזין, שיתפרסם בשמונָה באוגוסט. בשער מופיעה תמונה של נערה יהודיה, עם מגן דוד על צווארה ומזוודה ביד. "להישאר בבלגיה זו לא בדיוק אופציה" מצוטטת צעירה בשם מוריה בשער, "אף פעם לא באמת הרגשתי שם בבית". הכתבה, שכבר עלתה לרשת עושה רעש גדול בעולם היהודי, ספציפית בזה האירופי.

במקביל, פורסם השבוע טור של יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי באתר החדשות היהודי-בריטי 'ג'ואיש כרוניקל', ושם שרנסקי מתבטא בצורה חריפה ביותר על יהודי התפוצות, ואירופה בפרט. "אני מאמין שאנחנו רואים את ההתחלה של סוף ההיסטוריה היהודית באירופה" פתח שרנסקי את מאמרו בכותרת, "הרעיון האירופי ימות כאן, וישרוד בישראל". לטענתו, "העובדה שאירופה הפכה להיות כזו שאיננה סובלנית לריבוי תרבויות הופכת את המצב הנוכחי להיות היסטורי. אני רואה זאת כרגע היסטורי, כהתחלת תהליך הרחקת היהודים מאירופה". שרנסקי, שאמון מטעם ממשלת ישראל על העלייה לארץ, בוודאי בעל אג'נדה באמירות אלה. ובכל זאת, נדיר לשמוע בכיר יהודי כל כך כמו שרנסקי מדבר בצורה שכזו.
צילום: אי.פי.איי
אנטישמיות באירופה צילום: אי.פי.איי
שרנסקי מחליש את הקהילות

כצפוי, דבריו של שרנסקי לא התקבלו בצורה חלקה בקרב מנהיגי הארגונים היהודיים. מנכ"ל מרכז רבני אירופה הרב מנחם מרגולין אמר השבוע ל'יומן' כי מדובר ב"אמירה מסוכנת". לטענתו, "ברור שכל היהודים מאמינים בפסוק 'ותחזינה עינינו בשובך לציון'. אבל אמירתו של שרנסקי היא מסוכנת - היא גורמת לכל היהודים שהם יותר דתיים או שומרי מסורת לחשוש ממגורים באירופה ולעלות לישראל. העניין הוא שמי שלא חזק בשמירה על הזהות היהודית, שזה למעלה מ-50 אחוז מיהודי אירופה – אנחנו פשוט נאבד אותם. הרי מי שמחזיק את החיים היהודיים באירופה יעלו לארץ, ואז מה יישאר?".

הרב מרגולין גם בטוח שלא כל היהודים יעלו, "אין מה לעשות, תמיד חלק יישארו. קהילות במקומות כמו שוויץ ובריטניה מאוד חזקות, ואפילו ברוסיה היהודים מעדיפים להישאר. אם תהיה עלייה המונית לישראל זה יחליש את הקהילה. זה לא טוב שכולם יעלו לישראל, הרי ללא קהילות חזקות כמו ארה"ב ואירופה, היה קשה לראות תמיכה בישראל. המציאות מוכיחה שחייבים שהיהודים יחיו במדינות העולם".

אז למה לדעתך יו"ר הסוכנות היהודית מתבטא ככה?
"אנחנו רגילים לחדשות כאלה מהסוכנות היהודית, עיקר מטרתה היא עלייה לישראל, אז זו דרך אגרסיבית להצדיק את הפעילות שלהם בפורמט הנוכחי. אני חושב שאם יש איומים ביטחוניים, לא זו הדרך להתמודד עימם, אלא להילחם בהם".
 

צילום: חן גלילי
נתן שרנסקי צילום: חן גלילי
צילום: EPA
אנטישמיות בצרפת צילום: EPA

דבריו של שרנסקי דווקא משמחים את ד"ר דב מימון, עמית מחקר בכיר במכון למדיניות העם היהודי המתמחה באירופה, "סוף סוף" הוא אומר בחיוך. "'ניוזוויק' לא היו סתם מפרסמים כתבה כזו בשער, במיוחד לא בתקופה כזו", הוא מקדים. "המצב הנוכחי הוא ללא ספק עליית מדרגה. הרי בעבר הקרוב לא ראינו ששורפים בית כנסת או הורגים ילדים יהודים מחוץ לבית-ספר. גם המשטרה במקומות כמו צרפת חסרת אונים, אין להם איך להתמודד עם גל האנטישמיות הזה. הם מוכנים להקריב את היהודים כדי לקבל שקט תעשייתי. את יהודי בריטניה למשל אני לא מבין", אומר מימון, "מצד אחד הם אומרים ש'הכל בסדר' אבל מאידך ישנה עלייה חדה במספרי האירועים האנטישמיים בממלכה". על פי מחקרים שערכו במכון למדיניות העם היהודי, מסיק מימון כי "תוך 20 שנה היהודים יעזבו את מערב אירופה".

כיצד אתה מסיק זאת?
"בחנו את הנושא. הרי לקח 20 שנה עד שהיהודים יצאו מצפון אפריקה, 20 שנה עד שיצאו ממזרח אירופה וייקח עוד 20 עד שייצאו ממערב אירופה. אנחנו בתחילתה של מגמה. אך חשוב להבין שיש אירועים שיכולים לזרז תקופה זו. קח בחשבון שיש כ-1000 לוחמי ג'יהאד באירופה שרק מחכים לפעול. הרי מספיקים כמה אירועים אלימים כאלה כדי לזרז את ההגירה. אבל כמובן שזה גם תלוי בתנאי הקבלה של העולים בארץ. אם נתאמץ ונפעל למהלך לאומי גדול, נוכל לקלוט 300 אלף יהודים מערב אירופיים תוך כמה שנים. זה ממש תלוי בנו".

חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב, בכיר בקהילה היהודית אמנם לא מסכים עם שרנסקי לגבי קביעתו, אך מסכים כי יש חשש גדול למצבם של יהודי אירופה, בפרט של יהודי צרפת. "יש פחד גדול אצל היהודים בצרפת ובבלגיה, אך גם בשאר אירופה. הרי היה פיגוע בטולוז, היה לאחרונה פיגוע ירי נוסף בבריסל - יש בהכנה עוד פיגועים". לטענתו: "שר הפנים הצרפתי וראש הממשלה מודעים לעניין, ומדברים על כך שהם רוצים לחוקק חוק נגד הג'יהאדיסיטים". אך הוא מסייג ואומר כי "כרגע מדובר באמירות ולא במעשים. הרי תקפו יהודים בהפגנה האחרונה בקריאות 'מוות ליהודים', לא 'מוות לישראלים'".

בעיניו של חביב, מדובר לא רק בבעיה של היהודים, אלא של אירופה כולה "אני קורא לעולם ולאירופה בפרט להתעורר: אם אין ליהודים מקום לחיות באירופה, יש בעיה להם בעיה להתקיים כמדינות חופשיות, אזרחיות ודמוקרטיות".

אז שרנסקי צודק?
"שרנסקי טועה, הוא רוצה לקדם את העלייה, זה הרי תפקידו. אני אזרח צרפתי, ולטענתי יש 600 אלף יהודים במדינה. נגיד ועד סוף השנה יעלו שבעת אלפים יהודים, עדיין תוך כמה שנים רוב היהודים יישארו. אולי 10-15 אחוז יעלו, אבל זה משאיר את הרוב".

ישראל ברדוגו
דיון על האנטישמיות באירופה בועדת העלייה והקליטה ישראל ברדוגו
אירופה מתחילה להתעורר

נשיא הקונגרס היהודי האירופי ד"ר משה קנטור, הארגון היציג של יהדות אירופה מודאג אף הוא מהמצב, אך לא חושב שיהודי אירופה הולכים לשום מקום. "אכן, אנו עדים למצב בלתי נסבל בו יהדות אירופה מתמודדת עם אירועים אנטישמיים קשים ואלימים יותר מבעבר" הוא אומר. "ההתקפות האלימות נגד יהודים ומוסדות יהודיים מחמירות ומספרן עולה. יהדות אירופה ניצבת הן מול מתקפות האסלאם הקיצוני והן מול איום לא פחות מוחשי ומסוכן של התחזקות הימין הקיצוני והניאו-נאצי בעיקר במדינות מסוימות כגון יוון והונגריה. בנוסף, היא מתמודדת עם גילויי אנטישמיות מצד אישים בתחום הבידור, הספורט והפוליטיקה. סוג זה של אנטישמיות מסוכן במיוחד, כיוון שהוא חודר לתרבות הפופולרית באמצעות אנשים המהווים מודלים לחיקוי עבור הצעירים, כגון כדורגלנים מקצועיים. יהדות אירופה חוותה המון גלים של אנטישמיות, גילויי שנאה והתקפות אלימות ואני מאמין שהיא תעבור גם את הגל הזה.

"עם זאת, אנו רואים היום יותר מחויבות של המנהיגות באירופה כלפי הקהילות שלהם וכלפי יהדות אירופה. אנו עדים, למשל, למנהיגות אמיצה ותקיפה של ראש ממשלת יוון, אנטניס סמארס ושל נשיא צרפת פרנסואה הולנד, כפי שבאה לידי ביטוי במהלך ההפגנות האחרונות בפריז, לאחר הרצח במוזיאון היהודי בבריסל ובקמפיין נגד הקומיקאי הצרפתי

דיודונה. במהלך מבצע 'עופרת יצוקה', היינו עדים לשתיקה רועמת מצד מנהיגות אירופה ואילו כיום אנו רואים בהצהרת שרי החוץ של צרפת, גרמניה ואיטליה, שגינתה בתקיפות מתקפות אנטישמיות וביטויי שנאה כלפי יהודים בארצותיהם צעד תקדימי וחיובי מאוד. בהצהרה הדגישו שרי החוץ כי אין דבר המצדיק אירועים אנטישמיים, ובכלל זה גם האירועים במזרח התיכון. הציבור באירופה מתחיל להבין שבעיית האסלם הרדיקלי אינה רק נחלתן של הקהילות היהודיות אלא של אירופה כולה והיהודים הם אמנם המטרה הראשונה אך לא האחרונה".

"מבחינה אידיאולוגית קשה ליהדות אירופה לשרוד" מגיב יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי לדברים. "כשאני שואל את רוב המנהיגים היהודיים באירופה אם יש להם (לקהילה היהודית) עתיד, רובם משיבים שאין" הוא אומר ל'מקור ראשון'. "אין כמעט מנהיג יהודי שאומר שיש עתיד. וזה אומר דרשני". לטענתו, "יהודי אירופי יכול היום להישאר כחלק מאירופה הליברלית רק אם הוא מתנתק מישראל. העניין הוא שאם אתה מתנתק מישראל ואתה לא חלק מחברה החרדית, אתה תתבולל. בלי אמונה או קשר לישראל אין סיכוי לשרוד. אין ספק, יש פחות ופחות מקום ליהודים בצרפת, ובאירופה בכלל".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק