גם אם המטבח לא כשר: כך תארחו דתיים בשבת

להכין נייר חתוך לשירותים, להפעיל מראש את האורות והמיזוג ולהשתמש רק בכלים חד פעמיים. בשבת הקרובה יערך מיזם "שבת ישראלית" ובו משפחות דתיות יארחו משפחות חילוניות ולהיפך. אז איך עושים את זה? קבלו את המדריך המלא

משה פריד | 22/10/2015 13:51
תגיות: שבת ישראלית,
בשבת הקרובה אלפי משפחות דתיות יארחו בבתיהן משפחות חילוניות ולהפך לארוחת שבת משותפת במסגרת מיזם "שבת ישראלית". המיזם קורא לדתיים וחילונים לאכול את ארוחת השבת שלהם יחדיו, מתוך רצון להוכיח כי רב הדומה על השונה בין המגזרים. נוסף על הארוחות הפרטיות המשותפות, מארגני המיזם עתידים לערוך קבלות שבת המוניות בשלל ערים ומוקדים כגון תל אביב, ראשון לציון, חולון, ירושלים, באר שבע, לוד, צפת ועוד.

עוד כותרות ב-nrg:
- אימו של הנקין ז"ל: "אין לי שום תסכול אמוני"
- שבט זולו: דוסיות מאמצות אופנה אפריקנית
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו  

לפניכם מדריך מיוחד ושימושי שמבהיר את העקרונות ההלכתיים שיאפשרו לאורחים הדתיים השוהים בביתכם להרגיש "בבית".
ראשית – תקשורת טובה

מגבלות תזונתיות אינן דבר חדש. יש בינינו אנשים שאלרגיים למוצרי חלב, אחרים אלרגיים לגלוטן, לסויה או לביצים. כאשר אנו מדברים על משפחה השומרת שבת וכשרות, יש דמיון בין המגבלות השונות שמוטלות עליהן לבין מגבלות תזונתיות אחרות. ממש כמו מגבלות אלרגיות ותזונתיות, יש לקחת אותן במלוא הרצינות ולהתנהל בשקיפות וביחסי אמון.

גם כאן, כמו בכל תחום בחיים, נקודת המוצא והצעד המשמעותי ביותר לכך שתוכלו לתת מענה לצורכיהם של האורחים שלכם, היא כמובן תקשורת טובה. כדאי מאוד לקיים מעין פגישת הכנה עם האורחים שלכם, שבה תוכלו לשאול את השאלות שלכם, להעלות נקודות שאינן ברורות לכם ולחזק את אווירת האמון והפתיחות. אם אינכם בטוחים במשהו, כדאי פשוט לשאול אותם.

ייתכן שממבט ראשון, ההכנות האלה ייראו קשות ודורשות ויתור משמעותי וייתכן שיגיע רגע שבו תשאלו את עצמכם "האם זה כדאי בכלל?". קודם כל, זוהי שאלה לגיטימית. ייתכן שאם תתבוננו על היעד הסופי, והוא עצם העובדה שהצלחנו ליצור ביחד שבת משותפת ולשבת סביב שולחן אחד, תגיעו למסקנה שהמאמץ כדאי.

כיוון שמדובר בארוחת שבת, עלינו להכין את הבית בשני תחומים: שמירת השבת ושמירת הכשרות.

שמירת שבת

אם אתם גרים בבית משותף, כדאי לוודא שדלת הכניסה תהיה במצב שבו אפשר לפתוח אותה מבחוץ, ללא פעילות חשמלית. כמו כן, כדאי להכין בחדרי השירותים חבילת נייר טישו חתוך, כיוון ששומרי מצוות נמנעים מלחתוך נייר בשבת.

דאגו שהאור (וכן המיזוג או החימום) בחדר שבו תיערך הסעודה יהיה דולק כבר מלפני כניסת השבת.
סעודת השבת היא סעודה בעלת 'סדר' משלה. כדאי להכיר כיצד מתנהלת סעודת שבת, כדי שתוכלו להכין מראש את כל הדרוש:

1. הסעודה נפתחת בקידוש. את הקידוש עושים על כוס של יין או תירוש.

2. על השולחן יש להכין שתי חלות שלמות מכוסות במפית ולידן מלח. כדאי להכין מתחת קרש חיתוך, סכין ומלחייה – תזדקקו לפריטים הללו בהמשך, כאשר נבצע את החלות.

צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
הסעודה נפתחת בקידוש צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

3. לאחר הקידוש ניגשים לנטילת ידיים. נטילת ידיים היא שטיפת הידיים במים לפני אכילת לחם. שטיפה זו צריכה להיעשות מתוך כלי. למעשה, ניתן לנטול ידיים באמצעות כל ספל רגיל. נהוג שלא לדבר בין נטילת הידיים לבין אכילת הלחם.

4. אנו מתיישבים לשולחן. הסירו את המפית מעל שתי החלות שעומדות על השולחן, אמרו את ברכת 'המוציא לחם מן הארץ', פרסו את החלות, פזרו על כל פרוסה מעט מלח, וחלקו לכל היושבים סביב לשולחן.

5. לאחר שמסתיימת הארוחה מברכים ברכת המזון. כדאי לבקש מן האורחים שלכם שיביאו אתם 'ברכונים', מעין כרטיסים שעליהם מודפסת ברכת המזון.

כיצד לדאוג שהאוכל יחומם ויוגש בצורה התואמת את הדרישות של שמירת השבת?
nrg ניוזלטר דיוור יומי
 
על פי ההלכה, אי אפשר לחמם אוכל בשבת על אש גלויה או במכשיר חשמלי (תנור או מיקרוגל) שהופעלו בשבת.

הדרך הטובה ביותר היא לנסות ולהשיג 'פלטה של שבת'. את הפלטה מחברים לחשמל לפני כניסת השבת ועליה מניחים את האוכל לפני זמן כניסת השבת. שימו לב כי לפעמים חום הפלטה גבוה יחסית, וכדאי להניח את האוכל על 'קומה שנייה' – סיר הפוך וכדומה –  כדי שהאוכל לא יישרף.

כל האוכל המבושל שאותו אתם מניחים על הפלטה צריך להיות מוכן לפני שבת.

אם אתם מעוניינים לשתות משקה חם לאחר הארוחה, הכינו מראש מים חמים בתוך תרמוס.

שמירת כשרות

הדרך הטובה ביותר לפתרון נושא הכשרות היא לקנות אוכל מוכן במקום בעל תעודת כשרות. גם את הפירות והירקות (שמהם אתם מעוניינים להכין סלטים או מנות קרות), הרטבים והתבלינים, היינות ושאר המשקאות, יש לקנות במקום בעל תעודת כשרות בתוקף. בדרך כלל תוכלו למצוא כזו באחת מרשתות השיווק הגדולות. ספרו לאורחים שלכם היכן אתם מתעתדים לקנות את האוכל. כפי שאמרנו: תקשורת בריאה, אמון ופתיחות יובילו לאירוח מוצלח ומהנה לשני הצדדים המעורבים.

הכלל הבסיסי של הכשרות הוא ההפרדה בין בשר לחלב. עליכם להחליט אם אתם רוצים להגיש ארוחה בשרית או חלבית, ובהתאם לכך לבנות את התפריט. זכרו שהדבר אמור לגבי כל התפריט - מנות ראשונות ובמיוחד מנות אחרונות (שבמקרה של ארוחה בשרית אינן יכולות להיות חלביות), רטבים לסלטים, תוספות שונות וכמובן שתיה חמה.

צילום: שאטרסטוק
גם כאשר תעבירו את האוכל לכלי הסעודה, יש לעשות זאת בעזרת כפות וכלים חד פעמיים. כלים חד פעמיים צילום: שאטרסטוק

אם המטבח שלכם אינו כשר, אל תעבירו את האוכל מהתבניות אל הכלים והסירים שלכם, אלא חממו אותו בתוך הכלים שקיבלתם או בתבניות אלומיניום חד פעמיות.

גם כאשר תעבירו את האוכל לכלי הסעודה, יש לעשות זאת בעזרת כפות וכלים חד פעמיים.

הפתרון של כלים חד פעמיים הוא גם הפתרון הנוח עבור כלי הסעודה: צלחות וסכו"ם. כיום ישנם כלים חד פעמיים יפהפיים ומרשימים, שהופכים כל שולחן לשולחן חגיגי ביותר. אפשר להשתמש בכוסות זכוכית לשתייה קרה.

ולסיום:
פתיחות, אמון ותקשורת טובה – כל אלה יעניקו לאורחים שלכם אווירה נוחה בבואם לסעוד על שולחנכם, האחדות ותחושת "הביחד" תעניק לכם סיפוק ותוביל לתקווה לעתיד טוב יותר.

לסיכום ובקיצור:

- הכינו מבעוד מועד את הדרוש לשולחן שבת: יין או תירוש לקידוש, שתי חלות שלמות, ברכונים לקידוש וברכת המזון.
- 'סביבה שומרת שבת': אם אתם גרים בבית משותף, דאגו שדלת הכניסה תהיה פתוחה.
- חימום האוכל לפני שבת בדרך המותרת בשבת.
- תרמוס עם מים חמים.
- אוכל שנקנה במקום בעל תעודת כשרות (החליטו מראש על תפריט חלבי או בשרי).
- סכו"ם, כלים וכלי הגשה חד פעמיים.

אירוח מהנה ופורה!

הכותב הוא מנהל מיזם שבת ישראלית



מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

nrg מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''טור אורח''

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק