ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
עובדה: חומוס מטמטם
האם תה ירוק באמת יפה לבריאות? ומהן, אם בכלל, סגולותיו של השוקולד? דן אבן בוחן 7 מיתוסים מרכזיים מעולם המזון מול העובדות הרפואיות היבשות
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
דן אבן
18/8/2004 11:35
1. שוקולד בריא ללב ומשפר את החשיבה
בשנים האחרונות הוצף השוק במחקרים המצביעים על ההשפעות החיוביות של פולי הקקאו על הגוף ועל הנפש. מחקר איטלקי מצא, כי שוקולד מריר הוא המועדף בשמירה על בריאות הלב. הוא פשוט מכיל ריכוז גבוה יותר של קקאו, שאכילתו מעלה את רמת נוגדני החמצן בדם וגורמת לרוב להורדת לחץ הדם, להגנה על פעילות הלב ולהקטנת הסיכוי לסתימות כלי הדם המחוברים ללב.
 
במחקר נמצא כי גם נבדקים ששתו חלב בזמן שאכלו שוקולד מריר לא העלו את רמת נוגדי החמצון בדם בכמות מספקת כדי להגן על הלב. ייתכן שהחלב המצוי בשוקולד חלב מקטין את יכולת הגוף לקלוט את החומרים נוגדי החמצון שבשוקולד. מומחים שהתייחסו למחקר ברשת הטלוויזיה סי-אן-אן הזהירו כי הממצאים מעמידים בספק את אפקט ההגנה במוצרים רבים המכילים שוקולד חלב, כמו גם גלידות שוקולד ומילקשייק.
 
למרות זאת, מומלץ לא להתמכר למעדן. "שוקולד הוא בהחלט מוצר משמין. ב-100 גרם שוקולד יש מעל 500 קלוריות והרבה סוכר ושומן", אומרת אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי "תל אביב". " בשוקולד יש הרבה רכיבים ששמם פוליפנולים, שיש להם קשר לבריאות. לכן, אם מישהו אוהב שוקולד ולא סובל מעודף משקל, כדאי שיבחר בשוקולד הכי מריר שיש, ואז יחד עם הסוכר וכמות הקלוריות הגדולה, הוא יוכל לקבל פוליפנולים. המומלץ ביותר הוא שוקולד מריר רגיל או מבושל בעוגת שוקולד פשוטה, כשכל תוספת מילוי מורידה את הריכוז שלהם. מי שרוצה לקבל פוליפנולים בלי תוספות מזיקות, שישתה תה".
 
רבים מכירים את הנטייה להתמכרות לשוקולד. חוקרים בריטים מאוניברסיטת "בריסטול" בדקו לאחרונה את תופעת ה"שוקולוהיזם", ומצאו את הרכיב בשוקולד, המשפיע על הפעילות המוחית - ה"מתיל קסנטין". נמצא כי שוקולד מריר וחלב המכילים את הרכיב, מסייעים לשיפור הפעילות המחשבתית, בניגוד לשוקולד לבן, שהשפעתו אינה ניכרת יותר מכוס מים.
3. סויה מונעת את תופעות גיל המעבר
ועדת מומחים מקצועית הוקמה לאחרונה במשרד הבריאות כדי ללמוד מקרוב על התועלות והנזקים של הסויה, בהתבסס על מחקרים בחו"ל. כבר עכשיו ברור שקסם הסויה חייב להיבחן בזהירות.
 
קהל היעד העיקרי של יצרני הסויה הוא נשים בגיל המעבר, שצורכות את המוצר כתחליף טבעי להורמונים. המיתוס מספר שנשות המזרח הרחוק לא סובלות מסימני גיל המעבר בזכות הסויה והקוהוש השחור. לפני כשנתיים הופיע מחקר, שטענתו המרכזית היא שהסויה עוזרת למנוע גלי חום ואוסטאופורוזיס, ואפילו משפרת את יכולות החשיבה. היום, שנתיים לאחר מכן, חוזרים הרופאים להמליץ על ההורמונים.
 
"סויה עוזרת למנוע גלי חום כשלוקחים אותה במשך 40 שנה, לכן זה עוזר ביפן ובסין, שם נשים אוכלות סויה מילדות. אבל אישה בת 50 שמתחילה לאכול מוצרי סויה כדי להעלים את סימני גיל המעבר, עוזרת לסופרמרקט יותר מאשר לעצמה", אומר ד"ר איתן פאר, מזכיר האגודה הישראלית לגיל המעבר.
 
צוות חוקרים מאוניברסיטת "אוטרכט" פרסם ביולי בכתב העת JAMA מחקר מבוקר, שאינו תומך בטענה כי חלבון הסויה משפר חשיבה, מבנה העצמות ורמות השומנים בדם אצל נשים שמתחילות לאכול מוצרי סויה בגיל 60.
 
מחקרים רבים מהללים את הסויה ברמה הבריאותית. חוקרים מאוניברסיטת "סטנפורד" מצאו כי לסויה עשויה להיות השפעה מיטיבה על בריאות הלב. מחקרים אחרים הראו, שהסויה מונעת את סרטן השד וסרטן הערמונית במינונים מסוימים.
 
אולם גם סכנות טמונות בסויה, ברכיבים המכונים איזופלבונים (SOY ISOFLAVONES). מחקרים שבוצעו בחיות מעבדה מצאו כי חשיפה מוקדמת לכמויות גבוהות של סויה מביאה להשפעות שליליות על יכולת הרבייה, תפקוד המערכת החיסונית ותפקוד בלוטת התריס. עדויות נוספות מצאו כי נשים שהחלימו מסרטן השד וצרכו כמות גבוהה של סויה, היו בסיכון גבוה יותר לשוב ולחלות במחלה.
 
חוקרים מאוניברסיטת "בארי" באיטליה קראו בספטמבר 2003 לבצע מחקרים בנושא. המחלוקת בעניין הסויה עדיין בעיצומה, והציבור מבולבל. מחקר חדש מאוניברסיטת פנסילבניה מצא שבריאותם של מבוגרים ממעמדות נמוכים תשתפר, אם יצרכו יותר מוצרי סויה.
 
המחסומים העיקריים מפני השימוש בסויה באוכלוסיות חלשות היו חוסר ידע לגבי הסויה (87 אחוז), מוצרים יקרים מדי (55 אחוז) ומוצרים שאינם זמינים בחנויות מזון רבות (45 אחוז ). בארץ המצב דומה, והסויה עדיין איננה זמינה לכל.

שום. מחסל טפילי מעיים. צילום: מיכל לנרט
5. תה ירוק טוב לבריאות
בניגוד לדעה הרווחת, מתברר כי תה ירוק הוא, למעשה, תה שחור נורמלי שלא עבר תהליך של בישול וקלייה. "התה השחור עבר תהליכים נוספים, ולכן טעמו עמוק יותר וארומטי, אבל יש בו פחות נוגדי חמצון ופוליפנולים. תה ירוק מפחית את הסיכון למחלות לב, כלי דם וסרטן, ומשמש סגולה לעור צעיר", מסביר ד"ר בר.
 
האם התה הירוק מסוכן בכמויות מופרזות? אולי, כי הוא מכיל קפאין בכמות זהה לתה השחור. "נעשה שימוש בתה ירוק ברפואה האלטרנטיבית, אך אין מספיק מחקרים שמשכנעים שתה ירוק הוא טוב. גם לא מוצג הקצה השני, לפיו הוא עשוי להזיק", אומרת פורז.
 
בינתיים, גובר הביקוש גם לתה שומר, בעיקר כשמדובר בילדים ובתינוקות. "תינוקות רגישים יותר ממבוגרים לפעילותם של חלק מהמרכיבים המצויים בתה הצמחים. מאחר שאין מידע מלא לגבי הבטיחות בשימוש בתרכובות, בתערובות ובחליטות צמחים, מומלץ כרגע להימנע מהשימוש בהן במהלך הריון, הנקה ושנת החיים הראשונה", קובעים בשירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות.
6. חלב משבש את המערכת החיסונית
מומחים רבים בארץ מוסיפים לטעון כי חלב הוא בריא, ולא רק לתינוקות, שעבורם הוא המזון הבלעדי. "חלב הוא המקור המאוזן ביותר לצריכת סידן וזרחן, שהיחסים ביניהם אופטימליים לאדם", אומר ד"ר בר. "ידוע כי אם יש עודף זרחן בגוף, הוא גורם לאיבוד סידן בעצמות. חלב הוא גם מקור לחלבון באיכות גבוהה".
 
שמועה נוספת שדורשת הבהרה, גורסת כי חלב טוב לאולקוס (כיב קיבה) או לצרבת (חומציות בקיבה). "רבים יודעים שחלב הוא משקה בסיסי, ולכן הוא סותר חומצה. לכן אנשים עם חומציות בקיבה ששותים חלב, מרגישים מיד הקלה", אומר ד"ר בר.
 
אבל, ויש אבל, בשנים האחרונות מתברר כי דווקא שתיית חלב אסורה עבור הסובלים מצרבת. "נמצא כי תכולת הסידן הגבוהה בחלב גורמת להפרשת ההורמון 'גסטרין', שמעלה מחדש את הפרשת החומצה בקיבה, אפילו לרמה גבוהה יותר".

שמן זית. עדיין משמין
7. שמן זית בריא יותר
ההמלצות השולטות כרגע מפצירות להשתמש בשמן זית בכל הזדמנות, אבל בכל זאת - מדובר בשמן. עד כמה הוא יכול להיות בריא?
 
במיוחד באזור שלנו, כשהמגזר החקלאי ביסס הרבה מכלכלתו על שמן זית, הלכו בשמחה אחרי הרומנטיקה סביב עניין השמן", אומרת אורבך. "אפשר לצרוך שמן זית, אבל יש אנשים שרואים בו תרופה, ולפעמים שותים אותו בכוסות. זה לא בריא".
 
שמן זית גורם להשמנה כמו כל שמן אחר ומכיל 45 קלוריות לכפית. "היום ידוע שכדאי לגוון במקורות השמן, ולקחת גם שמן קנולה או שמן פשתן שעשיר באומגה 3". "מקדונלד'ס" הודיעה לאחרונה על טרנד חדש - שימוש בשמן קנולה מיוחד, בעל איכויות בריאותיות של שמן זית לטיגון מוצריה. אך השמן לא ניתן למכירה חופשית.
 
"אם כבר בוחרים בשמן, חשוב לקחת שמן זית, כי יש לו הרכב מיוחד של שומנים, שמייחסים להם מניעת מחלות לב", מוסיפה רז. השמועה על הסכנה שבטיגון שמן זית התבררה כחתול בשק. "בבישול הביתי אין בעיה לחמם או לטגן בשמן זית. אפשר לטגן בו חביתה או שניצל, אם אוהבים את הטעם. שמן זית מתאים בעיקר לסלט, כי יש בשמן ויטמין E, שעוזר לספיגת 'קרטנואידים', חומרים שמצויים בירקות, כמו גזר", מסבירה אורבך.
והרשימה עוד ארוכה
"מה שהרופא שלך אינו יודע על רפואה תזונתית עלול להרוג אותך", מזהיר ד"ר ריי סטראנד בספר חדש (הוצאת "פוקוס"). ייצור מזונות מוכנים ועיבודם גורעים הרבה מהאיכות הבריאותית, שעליה מספרים המיתוסים. "האם ידעתם שבתהליך הייצור של קמח לבן, הסרת קליפת גרעיני החיטה גורמת לאובדן של מעל ל-80 אחוז מהמגנזיום שבהם?", אומר ד"ר סטראנד, ומוסיף: "תהליכי עיבוד בשר גורמים לאובדן של 70-50 אחוז מהוויטמין B6 שבו. אחסון בקירור של פירות הדר גורם לאובדן של עד 50 אחוז של ויטמין C. אספרגוס שאוחסן רק שבוע במקרר עלול לאבד 90 אחוז של ויטמין C. לאחר 3 שעות, סלטים טריים חתוכים מאבדים 40 אחוז מערכם התזונתי".
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...