ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
הכדור בידיים שלכם
מה צפוי לנו החורף הזה בשוק התרופות הביתיות? קבלו סקירה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
יעל גרוס
26/9/2004 8:37
למרות שתרופות ללא מרשם יופיעו על מדפי החנויות ובתחנות הדלק רק באפריל הקרוב, שוק התרופות לחורף הקרוב רועש וגועש. בניגוד לשנה שעברה, שאופיינה בהשקות מנומנמות, השנה מסתמנת כשנה מעניינת מאוד מבחינת התרופות הקלאסיות ללא מרשם שיוצעו לנו, ואולי, יש לקוות, גם מבחינת מבצעים שיוצעו על התרופות.
 
לפני שנדבר על התרופות החדשות, כמה מילות הקדמה. חלק גדול מהמותגים שאנחנו מכירים הוא "אותה הגברת בשינוי אדרת" (בלשון מקצועית: תרופות גנריות). כלומר, המדובר במותגים המתבססים על אותו חומר פעיל ואותה צורת נטילה של החומר (כדורים, ליקוויד ג'ל וכו'), וההבדל העיקרי הוא המותג. שני החומרים הפעילים העיקריים בתרופות נגד כאב ראש וחום הם פרצטמול (אקמול, דקסמול, רוקמול) והיבופרופן (נורופן, אדוויל).

החידוש העיקרי השנה הוא בתחום התרופות שמבוססות על החומר הפעיל היבופרופן באמצעות כמוסות ליקוויד ג'ל. כמוסות אלו נכנסו לשוק הישראלי רק לפני כשנתיים, ועד היום נכחו בשוק המותגים נורופן ליקוויד ג'ל ואדוויל ליקוויד ג'ל. השנה גם חברת דקסון הצטרפה למרוץ, והיא יוצאת בשני מוצרים: אדקס ליקוויד ג'ל 200 מ"ג ואדקס ליקוויד ג'ל 400 מ"ג, מינון חזק יותר מהמקובל בשוק, שנועד למי שנטל שתי כמוסות של 200 מ"ג. רשת סופר-פארם צפויה להשיק בתוך כשבועיים
ליקוויד ג'ל תחת המותג "לייף", כך שזירת התחרות תהיה צפופה עוד יותר.
 
הכניסה לתחום הליקוויד ג'ל נובעת בעיקר ממהירות הספיגה שלו. החומר הפעיל נמצא כבר במצב נוזלי, ולא צריך לחכות עד שיתמוסס בקיבה - לכן הוא משפיע מהר יותר. "אנחנו רואים מעבר מהיבופרופן בכדורים (דוגמת כדורי נורופן) לליקוויד ג'ל, ומעבר מהחומר הפעיל פרצטמול (כמו באקמול, דקסמול ועוד) להיבופרופן", אומר אילן שקד, רוקח ראשי ברשת סופר-פארם.
 
לדבריו, גם שוק הסירופים לילדים השתנה. עד לפני כשנתיים התבסס כל השוק לילדים על פרצטמול. לפני כשנתיים התחיל להתפתח שוק של סירופ היבופרופן לילדים (נורופן ואדוויל ). לאחרונה יצאה רשת סופר-פארם עם מותג פרטי, סירופ "פרמול קט", שהוא תרחיף על בסיס פרצטמול בטעם בזוקה, במטרה לחבב את הסירופ על ילדים. ברשת אומרים כי התרחיף מטשטש יותר את טעמו המר של החומר הפעיל בתרופה. לילדים גדולים יותר משווקים כדורים של 250 מ"ג פרמול קט ללעיסה. השנה נוספו 4 סירופים חדשים בשם "טריאמניק" לצינון ושיעול, לשיעול, לצינון שיעול וחום ולשיעול עם ליחה. סירופים אלה משווקים על-ידי חברת נובארטיס (משווקת "אוטריוין" ). כמו כן, המותג "קלגרון" יצא באריזה מאגדת של כמה טעמים, המזכירה את האריזות המאגדות של החטיפים המוכרים משוק המזון.
רוקדים כל הדרך למשרד הפרסום
לדברי חגית אייזנברג, מנהלת שיווק וסחר של בתי-המרקחת ברשת ניו פארם, במהלך החורף שעבר הושק "נורופן קולד אנד פלו", שמטפל גם בהצטננות בנוסף לכאבים, והוא צפוי להיות השנה שחקן משמעותי יותר.
 
התחרות העזה תגרום לחברות התרופות לרקוד כל הדרך אל משרד הפרסום - לפרסם, לשווק, ליחצן את התרופות ולעשות הכל כדי לגרום לכם, הקונים, לבקש מהרוקח דווקא את התרופה שלהם. באופן אירוני, המבצעים אינם ממש מבצעי מחיר. כלומר, פערי המחיר בין התרופות השונות הם קטנים מאוד.
 
המותג הפרטי הוא אולי התחלה כלשהי של תחרות על מחירים, וכיום יש מותג פרטי בעיקר לרשת סופר-פארם. המבצעים מתמקדים בעיקר בשיטת "קנה קבל". " היום הצרכן לא רגיש למחיר", אומרת אייזנברג. "החברות מתחרות יותר על לב הרוקח, כדי שיושיט את המוצר, או על לב הלקוח שיבקש את המוצר, ולכן הרגישות למחיר אינה גבוהה. הצרכנים כיום לוקחים את מה שהרוקח ממליץ, או שהלקוח מגיע עם העדפה מראש. ברגע שהתרופות יהיו על המדף, אנחנו מניחים שהצרכנים יהיו רגישים יותר".
 
לצד הפעילות מול הצרכן, יהיו הרבה מאוד מבצעים מול הרוקחים ובתי-המרקחת. חלק מהמבצעים הללו יהיו "מבצעי יעדים". בונוסים כספיים או הטבות אחרות (למשל נסיעות לחו"ל), שהרוקח מקבל על קניית כמויות גדולות מהתרופות של אותה חברה. לכן צריך לקחת בחשבון שבתוך הגבולות של אותו חומר פעיל, ההמלצה של הרוקח יכולה לנבוע מהשיקולים המסחריים שלו.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...