ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
הבצק מצטמק. ואתם?
גם רשתות הפיצה הולכות בעקבות מקדונלד'ס, ומכריזות על שורה של שיפצורים בריאותיים בתפריט. אבל האם באמת אפשר לעשות מפיצה אוכל דיאטטי?
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
דן אבן
3/10/2004 10:36
היכונו לבואה של הפיצה הדיאטטית. בעידן הדיאטות, כשכולנו מודעים יותר לקשר שבין מזון לבריאות, הפכו הפיצריות הגדולות לרשתות מזון המאיימות על בריאותנו. בימים אלה מתכננות כל רשתות הפיצה המהירות בישראל מהפכה בריאותית, שתשנה את הרכב הפיצות לקראת החורף המתקרב ותמלא את הסניפים בסלטים ירוקים.
 
"באופן כללי, פיצה יכולה להיות אוכל בריא. היא יותר
בריאה מהמבורגר מלא בשומן", אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות "כללית". "אם היו מתפיחים בצק ושמים רוטב עגבניות מעולה וגבינת פטה וזיתים, היה מדובר במזון בריא. הבעיה היא בעיקר בפיצות לא סטנדרטיות. אנחנו לא יודעים מה בדיוק יש בפיצה שלנו שמגיעה מרשתות המזון המהיר, וקשה לדעת מה הרכבה התזונתי".
פיצה לא חסה
משולש פיצה סטנדרטי, השוקל 100 גרם, מכיל 261 קלוריות בלבד, כך קובעים הנתונים הרשמיים. למעשה, משולש יכול להגיע גם ל-500 קלוריות, בהתאם לסוג הבצק ובתוספת גבינות ונקניקים. "הגבינה שמפוזרת על הבצק היא ברוב המקרים שאריות של כל מיני גבינות צהובות, המכילות כמות קלוריות גבוהה", מסבירה אורבך. "אפילו העגבניות, שנחשבות בריאות, לא תמיד מופיעות בפיצה כרסק טבעי, ולרוב מוסיפים לרוטב הרבה מלח, ואילו הבצק נמרח לעתים בשמן כדי שלא יתייבש".
 
כיום, כשכולם מחפשים אחרי מזון בריא וטעים, החלו הפיצריות במרוץ לפיתוח פיצה דיאטטית דלת-קלוריות, שתחדיר לגופנו פחות סכנות, אך תשמור על הטעם המפתה והמושך עד כמה שניתן. "חייבים לזכור שפיצה זה לא חסה. לא מדובר בירק דל-קלוריות, אלא באוכל מורכב", אומר אסף גרינברג, מנכ"ל רשת דומינוס פיצה ישראל. הרשת מתכננת להביא ארצה בקרוב פיצה דיאטטית בשם "דומינוס דילייט" ופיצה המותאמת לדיאטת סאות-ביץ', המכילה כמות מצומצמת של פחמימות (פחות מ-10 גרם פחמימות למנה).
 
"את הפיצה הדיאטטית בדומינוס יכינו מבצק וגבינה המופחתים בקלוריות", מסביר גרינברג. "הרעיון הוא לאפשר לאנשים להכניס את הפיצות למסגרת הדיאטה שלהם. השימוש יהיה בבצק טרי, בגבינת מוצרלה, שנחשבת בריאה יותר מגבינות צהובות פשוטות, כי הכנתה נעשית על בסיס חלב ולא תחליפי חלב, וברוטב עגבניות טרי, ללא חומרי צבע".
 
במקביל מתכננת הרשת לתגבר את מגוון המזון הבריא שנלווה לפיצה. "כבר הוספנו סלטים שעשויים מירקות טריים ותוספות טונה או גבינת פטה. לפני חודשיים השקנו את ה'דומינוס קיקרס', נתחוני חזה עוף, ומי שמבקש לצרוך פחות פחמימות יכול לאכול עוף וסלט. אנחנו רואים שהביקוש למוצר גדל, בעיקר אצל אלו שמחפשים אלטרנטיבה לפיצה", מספר גרינברג. בנוסף, מכיל תפריט הרשת תפוחי-אדמה אפויים בתנור ורטבים מסוג "לייט".
 
המהלך הבריאותי ברשת לא הופיע באקראי. "היום כבר ניתן לבצע שינויים בפיצה מבלי לפגוע באיכות ומבלי להקריב את הטעם. כמובן, היום גם הרגישות לעניין הקלוריות יותר גדולה, וכשהתחרות גוברת, משקיעים יותר במוצרים מיוחדים", אומר גרינברג. "אני אישית נהנה מהפיתוח ומקווה שהוא יוביל להגדלת שוק הפיצות. יש לקוחות שירשו לעצמם לאכול יותר פיצות בגלל שרמת הקלוריות מופחתת, או שיוסיפו פיצה לתפריט. זה כמו שפעם היו אוכלים בבית פיתה, והיום יש מי שאוכלים במקומה ארבע פרוסות לחם קל".
דג במקום?
מהפכת הבריאות לא פוסחת גם על סבארו, רשת הפיצות העולמית הפזורה בארץ. "עד כמה שידוע לי, הפיצה היא מהמזונות הקרובים ביותר להמלצות המומחים מבחינת ערכה התזונתי, ומקדימה במספר הקלוריות הדל את ההמבורגר ואפילו את מנת הפלאפל", אומר עמיר חסון, מנכ"ל החברה.
 
הפיצה דלת-הקלוריות של הרשת מפותחת בימים אלה בשיתוף עם מחלבות גד, ספקית הגבינה של הרשת. הדגש יהיה בשינוי הרכיבים, אך אופן ההכנה יישאר זהה. "מדובר בחלק מטרנד עולמי, אם כי כבר עכשיו סבארו יכולה להציע ללקוחות אלטרנטיבות שונות לאוכל בריא בגלל התפריט העשיר בסניפים", מסביר חסון. "הפיצות נאפות בארץ מבצק שמגיע קפוא מחו"ל ועובר התאמה לטעם הישראלי. כל השפים עוברים הדרכות שוטפות בהן ניתן דגש על אופן הכנת הפיצה ושימוש נכון בתבלינים וברטבים".
 
"בתחום הסלטים, יש לנו סלט בריאות וסלט יווני שמורכבים בעיקר מחסה ועגבניות שרי. התחלנו בפיילוט ל'סלט בר', שבו הלקוח מרכיב את הסלט מ-20 סוגי ירקות טריים, בהם גם ברוקולי ופטריות", מגלה חסון. פיתוח האוכל הבריא יכלול גם הכנסת רטבים לסלטים מופחתי קלוריות ופיתוחים בחטיבת הדגים. "אנו עושים כרגע פיילוט בשתי מסעדות לדג סלמון. קיבלנו תגובה טובה מלקוחות, ונרחיב אותו למסעדות נוספות ברשת. היום אנו מציעים פילה בקלה ודגים נוספים. נפעל להרחבת הקטגוריה, כי יש לה ביקוש והיא נותנת מענה לאנשים שמקדישים מחשבה לבריאות".
 
גם רשת פיצה-האט תחנוך בקרוב פיצה חדשה ומופחתת קלוריות. ליאת בן-איטח, מנהלת פיתוח המוצרים בפיצה האט ישראל, ואוסנת אלוני, מנהלת השיווק, מספרות כי הפיצה כבר נמכרת בסניפי פיצה-האט בארה"ב. "אנו מביאים אותה לארץ בגרסה משופרת יותר. שינינו את הרכב הבצק והגבינה והוספנו סיבים תזונתיים. הערך הקלורי של הפיצה החדשה יהיה נמוך בכ-50 אחוז מזה של פיצה רגילה, ורוטב העגבניות יישאר זהה", הן אומרות.
 
לתפריט הרשת כבר נוספו פריטי מזון המיועדים לקהל שמודע למזונות בריאים. "אחד הלהיטים שלנו במסעדות הרשת הוא בר סלטים עשיר, הכולל ירקות טריים. גם בתפריט המשלוחים שלנו הוספנו סלטים אישיים. כרגע עוד אין לנו תוכנית להוסיף רטבים מסוג לייט", הן מספרות.
 
ההרכב הקלורי של הפיצות היום משתנה בגמישות מפליאה. בדומינוס מדווחים על 300 קלוריות בממוצע למשולש פיצה משפחתית. בפיצה-האט מדווחים על 220 עד 400 קלוריות, בהתאם לתוספות ולסוג הבצק. בניגוד לרשתות אחרות, בפיצה האט מכינים את הבצק בסניפים, תהליך שתורם לשוני בהרכב הקלוריות, ובסבארו מודים כי משולש פיצה עשוי להכיל החל מ-350 ועד 500 קלוריות עם הרבה גבינה ושילובי תוספות. אבל המספרים אינם מרתיעים את קהל הצרכנים הגדול. "הרבה אנשים אוהבים פיצה, כי זה מזון מאוד משביע. התוספות והבצק גם משתלבים היטב עם בירה ואלכוהול", אומר גרינברג מדומינוס.
אם בצק לבן, אז דק
"פיצה היא מזון טוב לאלו שמסוגלים להסתפק רק במשולש אחד, יחד עם סלט", נוזפת הדיאטנית אורבך. "מי שרוצה לאכול את כל המגש כבר אוכל מנה שמיועדת ליום שלם ומעבר. לגבי הבצק, מוטב לבחון פיצריות מקומיות המשתמשות בבצק מקמח מלא, המשביע יותר. רוב האוכלוסייה עדיין אוכלת בצק לבן, ולכן מומלץ לבחור בבצק דק על פני בצק עבה".
 
"ברור שעדיף פחות בצק ויותר רוטב וירקות כתוספת. מרכיבי הבצק הם לרוב קמח ומרגרינה, אך עדיף בצק על בסיס שומני אחר, כיוון שהשמנים המוקשים במרגרינה מסוכנים לבריאות", היא מפרטת. פיצריות שונות עברו לאחרונה לשימוש בבצק מחיטת דורום. "זהו בצק קשה יותר, ומבחינה בריאותית הוא טוב יותר מלחם לבן".
 
לעומת הבצק, רוטב העגבניות שעל הפיצה יכול אפילו להיחשב כתרופה. "רסק עגבניות עשיר בנוגדי חמצון ובריא כנגד מחלות לב וגידולים סרטניים, כמו סרטן הערמונית. המוקש ברשתות המזון המהיר הוא בכמויות המלח המוחדרות לרסק. משולש פיצה ממוצע מכיל 500 עד 1000 מ"ג נתרן, חצי מהצריכה היומית המומלצת. לעתים מוכנסים לרוטב גם סוכרים שונים", אומרת אורבך. בנוסף, כדאי לוודא כמה אחוזי שומן מכילה הגבינה. "ניתן להשתמש בגבינות צהובות מסוגים שונים, עם יותר או פחות שומן וחלבון. כמות השומן נעה בין 17 אחוז ועד ליותר מ-40 אחוז".
 
וכמובן , כמו בכל מזון, חשובה המידה. "יש מקלות פיצה, שהן שאריות הבצק שנותרות מרוחות בשום ושמן, וקל מאוד להתפתות להזמין אותן בגלל המחיר הנמוך והזמינות הגבוהה. אולם כמות השמן בהן גבוהה, ועדיף להימנע מהן למרות האיכויות הרפואיות של השום. עדיף להימנע גם משתייה ממותקת", ממליצה אורבך. וכמו בכל מזון, כדאי לשבת בנחת ולאכול את הפיצה, ולא לנגוס במשולש במהלך שוטטות ברחוב. "אכילה דורשת אנרגיה כמו כל פעילות גופנית אחרת. כשאוכלים בלי לנוח לא מאפשרים לגוף לספוג את המזון, ונוצרות מערבולות במערכות. חוץ מזה, חלק מהכיף שבאוכל הוא להקדיש לו זמן".
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...