ראשי > סטייליסימו > ביקורת יין
בארכיון האתר
כרמל לדוכס
מני פאר משתגע על סדרת כרם האקסקלוסיבית מבית יצרנית היין הגדולה בישראל
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
מני פאר
4/10/2004 12:42
סדרת כרם - יינות שמופקים מכרמים ייחודיים - של יקבי כרמל מזכירה מחוות מקצועיות אחרות של מפעלים גדולים. מרצדס, יצרנית מכוניות הפאר המרווחות, הפתיעה לפני כמה שנים את שוק הרכב העולמי בסמרט הננסית שלה, מכונית אישית לנסיעה צפופה בעיר. התיאטרון הלאומי שלנו, הבימה, להבדיל ממרצדס, הפתיע את הזירה התרבותית בישראל ביוזמת התיאטרונטו, מופעי תיאטרון אישיים ואינטימיים של יוצרים נבחרים. מסגרות שהרגילו אותנו בהפקות גדולות, תעשייתיות ומפוארות, מסמנות מטרה מצומצמת וייחודית כדי להפגין איכות מעולה
במטרה נקודתית. הנקודות האלה הופכות בהצלחתן לסמלים מקוריים ויוקרתיים של התעשייה הרחבה וההמונית שניצבת מאחוריהן.

יקבי כרמל הם התעשיין הגדול ביותר בענף היין הישראלי. שנים רבות הגודל לא עמד לטובתם. הסדרות ההמוניות שהופקו מכל הענבים שהגיעו ליקבים מכל הכרמים שבעליהם מאוגדים בגוף ששולט בבעלות כרמל, לא שאפו להצטיין. השוק הישראלי צרך אותם בהרגל שנבע ממורשת דורות שלא הכירו יינות אחרים. שתייתם היתה כמעט כורח ציוני. הפה הישראלי התרגל לשתות יין תעשייתי ופשוט בשמחותיו.
הימור נועז
והנה, בשנים האחרונות משהו טוב קורה ליינות כרמל. דוד זיו, המנכ"ל החדש, אחראי למהפך האיכותי. כדאי לא לטבוע בזרם המחמאות. סדרת סלקטד נשארה סלקטד. אי אפשר להשמיצה במלוא הפה, כי חסרונה הוא מעלתה. צריך להודות שחוסר האחידות ברמת יינותיה מפתיע לעתים לטובה. שתיתי בשנה האחרונה כמה פעמים אמרלד ריזלינג של סלקטד. הוא היה טעים ומרענן. הקברנה שלהם התאים מאוד לכוסות הפלסטיק שלתוכם נמזג באיזה מתנ"ס שחגגתי בו אירוע מקומי. אבל היין שבוקבק בחצאי הבקבוקים של הקברנה סלקטד שהופקו לכבוד יובל הכסף של הסדרה דווקא הפתיע באיזונו ובנעימותו.

דוד זיו הבין שהבעיה של כרמל אינה כלכלית גרידא. הוא היה יכול להמשיך לייצר ולמכור את מאות אלפי בקבוקי המפעל שנמסר לניהולו להנאת בעליו ולהבטחת משכורתו, כמו שעשו קודמיו עשרות שנים. היינות היו ממשיכים לזרום לשולחנות, והצרכנים היו שומרים אמונים ליקב שקדם לתנובה ולצה"ל. מפעם לפעם היתה מבליחה איזו הברקה של יינן בכרמל ורושמת נקודת זכות לענק הרדום.

סדרת יינות הכרם היא נקודת המשען שיכולה להרים ולעורר את המפעל הרגוע והרדום הזה, חלוץ תעשיית היין המודרני של העם היהודי. כמו שהוויכוחים סביב הסמרט השובבה הורידו את קמטי הגיל ממרצדס השמרנית וכמו שאירועי התיאטרונטו עשו בהבימרתף מתיחת פנים לתיאטרון הכי ממסדי בישראל, ככה, אני משער, יעשו היינות הייחודיים לתדמית של יינות כרמל.

איתותים ראשונים למגמת החדשנות בכרמל הופיעו כבר לפני שנה. זיו נתן אור ירוק לכמה ייננים צעירים להתמחות ביינות אזוריים. הופקו יינות מענבים שנבחרו מאזור מסוים במטרה ליצור יין טוב יותר שמקפיד לשמור על תכונות אזור מסוים. קשה יותר וגם מסוכן, אבל ההימור הנועז הוא לעתים אבי ההצלחה.

השנה נעשה צעד חשוב קדימה. הייננים החדשים של כרמל, ליאור לקסר, חיים וכטהיים, פיליפ ליכטנשטיין וערן גולדווסר, מציעים לנו את יינות הכרמים הייחודיים שלהם. ארבעה יינות נעימים, מאוזנים להפליא ומקוריים בטעמם שכל אחד מהם הופק מענביו של כרם ייחודי שיועד בבציר 2002 להיכלל בפרויקט הדגל של כרמל.
הביצה והתרנגולת
בידול כרם הוא תופעה מקובלת גם ביקבים הגדולים ביותר. מי שמחפש יינות אדומים איטלקיים טובים, כמו הברולו או הברונלו, יודע שבמאמץ כלכלי לא גדול הוא יכול לשדרג את בחירתו. על התווית של היין הטוב מהיקב הטוב הוא חייב לחפש את שם הכרם הטוב שנבחר לסדרה הייחודית. איטלקי שחפץ בברונלו די מונטלצ'ינו ובחר ביין של יקב אלטסינו המהולל יודע שכדאי לו למצוא את זה שנעשה מענבי כרם מונטוסולי של אותו היקב. עולה יותר ושווה עוד יותר. מי שבחר בברולו של פיו צ'זרה יודע שזה של כרם אורנטו שווה את מאמץ החיפוש והקנייה. בבורגונדי שמות הכרמים הטובים מעניקים ליין זכות להיקרא "פרמייר קרו‭,"‬ כלומר, בציר ראשון במעלה. שאסיין מונרשה הלבן יהיה תמיד יין לבן טוב, בייחוד אם הוא מיקב ראמונה. אך אם הוא הופק מכרם לה גרנד רושוט, הוא הופך מיד לפרמייר קרו. לא רק בשמו ובמחירו, אלא בעיקר בטעמו.

זו בעצם הבעיה ההיסטורית של הביצה והתרנגולת. קשה להגדיר מה גרם למה. האם הכרם המעולה יצר את היין, או הטיפול הטוב שניתן לענביו הפיק את מעלותיו. מרגע שסימנת את הכרם, ענביו זוכים ליחס מועדף. בסרט הוליוודי ישן ראיתי פעם שחקן מתלונן בפני סוכנו שהוא לא מצליח לסדר לו תפקידים ראשיים. הסוכן ענה לו שהוא לא מסוגל להשיג לו תפקידים כאלה כי הוא לא כוכב. השחקן התפרץ בטענה צודקת לכאורה: "אם תסדר לי תפקידים טובים, אני אהיה כוכב‭."‬

הכוכבת היא תמיד הכי יפה בסרט. בין הצילומים היא נחה בקרון ממוזג עם צוות מפנק, מאפרת אישית וספר צמוד. הניצבות, שמשחקות את חברותיה, מתייבשות בחום מתחת לשמשיות וזוכות לטפיחת פודרה לפני הצילומים. לכן בסרט הכוכבת תמיד יותר זוהרת מחברותיה. ההיגיון ההוליוודי הזה חל גם על יינותינו. הענבים הנבחרים זוכים ליינן אישי שמבקר כמה פעמים ביום את מכלי התסיסה ובודק אישית את חביות ההתיישנות. התירוש של הענבים שעלו על חוזה טוב יהפוך ליין בחביות העץ היקר ביותר. היינן יבחר עבורו את הסוג ואת המינון של הטמפרטורה, את השמרים ואת שאר ההליכים שנועדו להפוך אותו לכוכב של היקב. להפקה זה משתלם. אם הכוכב יצליח, אנשים ישתו בשמחה גם את הניצבים בסרט הזה. הימור נכון של יקבי כרמל.
הפתעה בבקבוק
המרלו של כרם הר ברכה שונה מהמרלו הרגיל של כרמל. יש ביין הזה, שענביו גדלו בגובה הררי של 800 מטר, טעם של תאנים מיובשות ומעושנות. למעשני סיגרים הוא יזכיר את מתיקותו של הטבק. אין לזלזל בענבי המרלו ההרריים של רמתערד, שיינותיהם מאכלסים את רוב בקבוקי היקב, אך כשבוצרים כמויות של מאות אלפי בקבוקים אין אפשרות להקפיד על תזמון נכון של בציר לכל שורה בכרם. בכרם ייחודי האבא של היין יכול להגיע לרמת דיוק של מיון אשכולות. ככה הענבים מגיעים לסחיטה בשיא אונם. מי שאופה עוגה בבית מוציא אותה מהתנור ברגע הנכון. במאפייה תמיד יש עוגה אחת על המגש שמתחננת להישאר עוד רגע בפנים ונאלצת לוותר על אפייה אופטימלית כדי שאחותה לא תישרף על חשבונה.

אחידות המונית יוצרת ממוצע נמוך. הכמויות של יינות מכרמים נבחרים אינן גדולות. הקברנה סוביניון מהכרם של משפחת שטרן בבן-זימרה הספיק לכ‭12-‬ אלף בקבוקים רגילים ול‭500-‬ מגנומים. המאושר שיצליח לשים יד על אחד מהם יזכה לחגיגת יין שאפשר כמעט לנגוס את הפרי שבתוכו. אל תיבהלו אם לאחר היישון בביתכם יופיעו משקעים בבקבוק. היין עבר הצללה טבעית ובמקום פילטריזציה תעשייתית הוא עבר סינון קל כדי שימשיך להתפתח בבקבוקכם. אז תעשו לו חדרור מזכך בעוד שלוש שנים, כשתחליטו להתענג עליו.

הקברנה סוביניון של חלקת כרם נבחרת ברמת ערד יצר יין הרבה יותר מתובל והרבה יותר מרוכז מהמרלו הרגילים של אותו אזור. זה של כרם זרעית מהצפון מזכיר את התקווה שצצה ביינות האזוריים של כרמל מבציר ‭.2001‬ הוא היה הפתעה של יין שנועד להשתפר בבקבוק שלו למרות קלילותו הנעימה. הוא מרמה את פינו כאילו הוא נולד לצריכה מיידית. תנו לו שנתיים ותופתעו. 
 
יקבי כרמל נוסדו בשנת ‭.1882‬ יינות סדרת כרם מבציר 2002 מרמזים שהברכה עד 120 שינתה את משמעותה במהפך שעובר על כרמל. היינות האלה מבטיחים שמגיע להם הרבה יותר מזה.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

ביקורת יין
ביקורת יין: פלם סירה קברנה 2006  
ביקורת יין: צובה "המעיין" סמיון סוביניון בלאן 2007  
ביקורת יין: מרגלית קברנה פרנק 2006  
עוד...