ראשי > סטייליסימו > עשר
בארכיון האתר
10 טיפים לגינה חורפית
אילו צמחים כדאי לגדל דווקא בחורף, איך מרחיקים מזיקים טיפוסיים לעונה ועוד בענייני צמחיה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
חיים שסטל
15/12/2004 10:33
1. כפי שאנו בני האדם נוהגים עם בוא הסתיו להתכנס פנימה אל בתינו, כך גם הצומח. העצים משילים את עליהם, הירוק הופך כתום, צהוב ובורדו והעץ מגביר את פעילותו פנימה בתוך האדמה. החורף מביא עמו צורך של היקום והאנשים החיים בו לצבעים חמים, שיחממו את ימות החורף הקרים.
 
לכן, כדאי ליצור מרבדים שלמים האחידים בצבעם, לדוגמא: לשתול במשטח גדול אמנון ותמר בצבע בורדו,  על מנת ליצור כתם בורדו; צבע הנזיר בצבעו הכתום, לוע הארי בצהוב, ציפורן חתול בצהוב, פלוקס בוורוד לבן ובורדו, ציפורן סיני באדום לבן וורוד ואפונה ריחנית בסגול לילך, אדום ולבן.

2. כיוון שהחורף גורם גם לצומח להתכנס בתוך האדמה, ממש כפי שאנו מתכנסים בבתינו, זוהי עונה טובה לגידול כל פרחי הזרעים והשורש שגדלים בתוך האדמה, כגון: צנון, צנונית, גזר, סלרי, שמיר, אפונה ריחנית, פטרוזיליה וכדומה.

3. בחורף, להבדיל מהקיץ, בגלל הקור והלחות, אין מזיקים רבים שאופייניים לעונת הקיץ החמה. לכן עונת החורף היא עונה מעולה לגידול חסות מסוגים שונים, כיוון שבעקבות הקור יש פחות מזיקים על העלים.

4. למרות שיש פחות מזיקים בעונת החורף, כדאי לשתול בין ערוגות הפריחה עלי סלרי וכרפס, כדי שימנעו מכנימות לטפס על פרחי העונה.

5. בנוסף, מומלץ לשתול שום גינה ושיבה - צמחי תבלין חריפים בריחם ובטעמם שמרחיקים גם הם את המזיקים.

6. זחל הפרדוניה ידוע כטפיל אכזרי לכרוב, אך אם שותלים בערוגת הכרוב שתילים של מנגולד, שהזחל אוהב עוד יותר מהכרוב, עלי הכרוב יינצלו.

7. כדי למנוע מזיקים בערוגות המלפפונים, מומלץ להוסיף לערוגות אלה מעט שתילי מלון, מה שמבטיח שהמזיקים יניחו למלפפונים.

8. בכדי למנוע מזיקים בקרקע, צבי מים או תולעי נמטודות, הפוגעות בשורשי הצמחים, יש לשתול את צמח הטגטס – צמח יפהפה לאווירת החורף, שכדאי לשותלו בגווני כתום וצהוב.

9. עונת החורף טובה לגידול של פרחי מאכל, כמו אמנון ותמר בצבעים שונים או כובע הנזיר בצבעים שונים. טעמם של עלי כובע הנזיר דומה לטעמו של צנון ואפשר לצרפם לסלט, להוספת טעם וצבע.
 
10. קיימים בין שישה לשמונה סוגי חסה בטעמים, בסילסולים ובצבעים שונים. לדוגמה: חסה ערבית, חסה מסולסלת, חסה אדומה, חסה בורדו, חסה לובז ועוד. שילוב של עלי חסה הוא חגיגה לחיך ואם נוסיף פרחים לסלט חסה, הסלט הופך לצבעוני ומרהיב ביופיו.
 
חיים שסטל הוא מעצב גינות והבעלים של "מקום בלב"
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

עשר
עשר: הקצביות ששפים אוהבים  
עשר: המסעדות השולטות בישראל  
עשר: מכות סטייל  
עוד...