 |
/images/archive/gallery/255/309.jpg כוסות תה.
צילום: קיי-אר-טי  |
|
|
הדיאטנית נאוה רוזנפלד מחדדת את ההבדלים בין שתי הוורסיות של העלים המורתחים |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
נאוה רוזנפלד 7/2/2005 10:02 |
|
|
|
|
 |
תה הוא המשקה הנצרך ביותר בעולם אחרי מים. בארצות אחדות כמו סין, יפן, הודו, בריטניה, רוסיה ומרוקו הוא חלק מהתרבות. בארץ שתיית התה במגמת עלייה בכלל, ובחורף בפרט. התה
הפופולרי ביותר הוא תה שחור (המכונה גם "תה רגיל"), אחריו חליטות צמחים למיניהן ("תה צמחים") והתה הירוק. המבחר הקיים בשוק הוא רחב וכולל מגוון טעמים, ניחוחות וצבעים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
הנבדקים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
תה שחור (ערכים לכוס, 250 מ"ל): אנרגיה - 0 קלוריות, קפאין - 50-40 מ"ג. כפית סוכר או דבש תוסיף 20 קלוריות. תה ירוק (ערכים לכוס, 250 מ"ל): אנרגיה - 0 קלוריות, קפאין - 30-15 מ"ג.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
המרכיבים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
תה שחור ותה ירוק מופקים מהעלים העליונים ומהניצן של השיח קמליה סיננסיס. ההבדל ביניהם הוא בעיבוד. עלי התה השחור עוברים לאחר הקטיף והקמילה חמצון - כך מתקבל הצבע השחור - וייבוש. עלי התה הירוק עוברים חימום באדים לפני הייבוש, והצבע הירוק נשמר. התה השחור והתה הירוק מכילים פלבונואידים שהם נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים), שעוזרים להאטת תהליך ההזדקנות. מחקרים שונים גילו שתפריט עשיר בפלבונואידים מצמצם את הסיכון ללקות במחלות כלי דם ולב. התה מכיל גם תיאנין שתורם למצב רוח טוב ורגוע ויחד עם זאת מעורר. ההבדל הבולט בין מרכיבי התה השחור והירוק הוא בכמות הקפאין, שהוא החומר הפעיל שנמצא בקפה, בתה, בקולה ובשוקולד. המוח רגיש לקפאין שהשפעתו על מערכת העצבים המרכזית מתבטאת בערנות מוגברת ואף בעצבנות. בכוס תה שחור כמחצית מכמות הקפאין שיש בכוס קפה. ככל שמרבים בצריכה של קפאין השפעתו על הערנות יורדת. למי שמעוניין להוריד את צריכת הקפאין מומלץ לעשות זאת בהדרגה כדי לחסוך את כאבי הראש המלווים הפסקה מיידית של הצריכה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
השורה התחתונה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
חשוב לשתות עשר כוסות ביום, רצוי מים. תה הוא מקור טוב לנוזלים ויכול להיות תחליף בעיקר בחורף כשממעטים בשתייה. למרות שלא חם וההרגשה הסובייקטיבית שלא מזיעים, הגוף מאבד נוזלים בשתן, בנשימה וגם בהזעה. לעתים מפורשת תחושת הצמא כרעב ובמקום לשתות אוכלים וצורכים קלוריות מיותרות, וכאן התה יכול להוות פתרון טעים, מועיל ונטול קלוריות ולעזור בירידה במשקל. תה שחור פוגע בספיגה של ברזל, כאשר הם נצרכים יחד באותה ארוחה. באנגליה, שם ילדים מרבים בשתיית תה שחור,המחסור בברזל הוחרף בעקבות שתיית תה במהלך הארוחה.לא מומלץ לתינוקות בפרט ולילדים בכלל לשתות תה שחור. כדאי שבגני ילדים, המציעים תה כזה במהלך הארוחה, יופסק ההרגל, בפרט כשהתה ממותק בנדיבות בסוכר. בתה נטול קפאין, לעומת זאת, יש כ-4 מ "ג קפאין לכוס, ובחליטות צמחים אין קפאין כלל. לנוטלי תרופות נוגדי קרישה (כמו קומדין) אסור לשתות תה ירוק בגלל כמות גדולה של ויטמין K בתה. השורה התחתונה של השורה התחתונה: להעדיף תה ירוק על פני תה שחור, ואם תה שחור, אז עד 4 כוסות ביום.
נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|