ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
צ'ייסר צ'ייסר תרדוף
הבחרובקה יוצר במקור כסם לנעורים נצחיים. כיום נשאר ממנו רק אחוז אלכוהול גבוה ומשמח במיוחד
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
מירה איתן
13/2/2005 11:54
בתחילה ייצרו את רוב המשקאות החריפים כשיקויי מרפא, ללא שום כוונה ליהנות מהמשקה החריף. השנים הובילו את רוב המשקאות החריפים למקום נהנתני יותר, למעט קבוצת משקאות אחת שעדיין שומרת עד היום על המטרה הראשונית, ואלה הם משקאות הביטר, המיוצרים מעשבים ומצמחים שונים. משקאות אלה לעתים מאוד מרים, וצריך זמן וניסיון כדי להתחיל ליהנות מהם. משקאות כמו קמפרי, אמארו, פרנט ורמאזוטי האיטלקיים, ייגרמייסטר ואונדרברג הגרמניים, אוניקום ההונגרי ואחרון חביב - בחרובקה הצ'כי.
 
בחרובקה (Becherovka), משקה שעשה את הכניסה המרשימה ביותר לשוק האלכוהול בשנתיים האחרונות, הפך ללהיט בברים השונים, בייחוד כמשקה "רודף". צ'ייסר, משקה רודף, מוגש בשוט קטן (כ-30 מ"ל) יחד עם בירה. הבחרובקה מיוצר בעיר קרלובי וארי שבצ'כיה, המקיימת מסורת ארוכת שנים של ריפוי במי תריסר המעיינות המינרליים שלה. אבל המעיין הידוע ביותר באזור בוקע דווקא מתוך המפעל לייצור הבחרובקה, ולכן משקה זה מכונה גם "המעיין ה-13".
 
בשנת 1805 הגיע הדוכס פלטנברג מייטינגן לביקור בקרלובי וארי, ואליו התלווה רופא אנגלי ששמו היה פרוביג. השניים שוכנו בבית רוקח העיירה, ג'וזף (יאן) בחר. לאורך שיחות לילה ארוכות גילו בחר ופרוביג מכנה משותף. שניהם עסקו כל ימיהם במציאת זנים חדשים של עשבי תיבול ושמנים ארומטיים ובערבובם באלכוהול. כשעזב הדוקטור האנגלי את קרלובי וארי השאיר בידי ידידו החדש פיסת נייר שעליה מרשם שפיתח לנעורי נצח.
 
מכאן והלאה הקדיש הרוקח את מרבית זמנו להכנת משקה שאותו רקח מ-50
עשבים, שורשים וצמחי מרפא שונים לפי המרשם של פרוביג. המשקה שהתקבל לא היה בר שתייה כיוון שהיה חזק מדי ומר מדי, ובחר נאלץ להוסיף לו סוכר ולהוריד את רמת האלכוהול שלו. עם תוספות אלה איבד בעצם המשקה את סגולותיו הראשוניות, ומאיתנו נלקחו נעורי הנצח. שנתיים נוספות עמל בחר עד שהגיע אל המוצר הסופי המוכר לנו היום.
 
200 שנה מאוחר יותר עדיין מיוצר המשקה על פי אותו מתכון ראשוני השמור בסוד במרתפי המפעל. את המשקה מכינים מהשריה של למעלה מ-50 עשבי תבלין וצמחי מרפא, ביניהם קינמון, ציפורן, כוסברה, אנג'ליקה, פלפל שחור, כוכבי אניס, וניל וסוכר טבעי, המושרים באלכוהול ניטרלי. לאחר הסינון ולאחר יישון בחביות עץ אלון נמהל המשקה במים מ-12 המעיינות של קרלובי וארי ואין בו כל חומר משמר או סינתטי.
 
ב-1841 חדר המשקה לשוק והופץ למדינות רבות בעולם. לאחר מלחמת העולם השנייה הולאם המפעל והידרדר. פקיד ממשלתי שנשלח לחסל את המפעל זיהה את הפוטנציאל של המשקה. הוא הצליח להפיח חיים חדשים במפעל והחדיר אותו שנית לשוק המקומי והאירופי. בתחילת המאה ה-21 הוחזרה החברה לידיים פרטיות ונקנתה על ידי קונצרן פרנו ריקארד.
 
בבחרובקה 38 אחוז אלכוהול, צבעו זהוב, טעמו מריר ודומיננטיים בייחוד טעמי הקינמון, הליקריץ והפלפל שבו. ניתן לשתות אותו קפוא בשוט. לטעמי, הוא נעים יותר מהמקרר ולא מהמקפיא. רצוי לא לשתות אותו בלגימה אחת, אלא ליהנות מהארומות ומהטעמים השונים שלו. אפשר ליהנות ממנו גם כלונג דרינק עם מי טוניק או כקוקטייל. בקבוק עולה 78 שקל.
בומביי ספייר ג'ין. חזר לזרועותינו
שובו של בומביי ספייר
במאה ה-16 חיפש ד"ר פרנסיסקוס סילביוס, רופא הולנדי, תרופה לבעיות מעיים וכליות. בתרופה שרקח היו מעורבבים אלכוהול ניטרלי ושמן שהופק מצמח הערער (ג'וניפר), וכך הונח הבסיס למשקה ה-Jenever ההולנדי. האנגלים גילו את המשקה וייצרו בעקבותיו את הג'ין, שנכנס לאופנה במהירות מסחררת והפך למשקה לאומי אנגלי. הג'ין מוגדר כתזקיק ניטרלי טבעי המופק מדגנים ומתובל במרכיבים בוטניים, כמו עשבים ותבלינים, כשהדומיננטי ביניהם יהיה תמיד הג'וניפר (ערער).
 
אחד ממותגי הג'ין האיכותיים הוא
בומביי ספייר ג'ין. בומביי ספייר אולטרה פרימיום ג'ין נולד ב-1950, אך הוא מבוסס על נוסחה עתיקה מ-1761 שהתגלתה במזקקה ישנה. האמירה "אולטרה פרימיום" מתייחסת לסטנדרטים המיוחדים המונחים בבסיס תהליך ייצורו, החל באלכוהול טבעי, דרך תהליך זיקוק מיוחד ותבלינים איכותיים וכלה באריזה, בעיצוב, בתדמית ובטעם.
 
בומביי ספייר מוכר במיוחד בשל הבקבוק המסוגנן שלו. עשרת הצמחים הנמצאים במשקה חרוטים בצדי הבקבוק התכול כאבן הספיר. כל אחד מהצמחים מיובא מארץ המקור שלו כדי להגיע למקסימום איכות. בין המרכיבים: קליפות לימונים מספרד, שורש אנג'ליקה מסקסוניה, ליקריש מסין, זרעי כוסברה ממרוקו, שקדים מספרד וג'וניפר מאיטליה. שמו ניתן לו על שם כוכב בומביי, אבן ספיר במשקל 60 קראט מסרי-לנקה שניתנה במתנה לכוכבת העבר מרי פיקפורד על ידי בעלה דאגלס פיירבנקס.
 
בימים אלה, לאחר היעדרות בת שנה, חוזר המשקה אל מדפי החנויות שלנו. 170 שקל.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...