ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
תפוז או מיץ תפוזים?
הדיאטנית נאוה רוזפלד יורדת לעומקה של עוד שאלה קלאסית. נחשו מי לוקח
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נאוה רוזנפלד
28/2/2005 9:02
התפוז הוא הפרי שמסמל יותר מכל פרי או ירק אחר את החקלאות הישראלית. עד שנות ה-70 היו 420 אלף דונם של פרדסים בארץ, וישראל היתה יצואנית הדרים דומיננטית. המותג "Jaffa" היה ערובה לאיכות אז, וגם
היום, על אף ששטח הפרדסים הצטמצם ל-175 אלף דונם (אגב, המותג "Jaffa" ניתן לשימוש חינם למגדלים ישראלים ונמכר למגדלים בספרד ובדרום אפריקה, לאחר שהפרי שלהם עמד בקריטריונים המתבקשים של איכות).
נבדקים
תפוז (ערכים ל-100 גרם פרי): אנרגיה - 47 קלוריות; חלבון - 0.8 גרם; שומן - 0.1 גרם; פחמימות - 11.3 גרם; סיבים תזונתיים - 0.6 גרם; סידן - 40 מ"ג; ויטמין סי - 53 מ"ג; ויטמין איי - 23 מ"ג.
 
מיץ תפוזים טרי (ערכים ל-100 מ"ל): אנרגיה - 43 קלוריות; חלבון - 0.8 גרם; שומן - 0.1 גרם; פחמימות - 9.8 גרם; סיבים תזונתיים - 0.1 גרם; סידן - 11 מ"ג; ויטמין סי - 50 מ"ג; ויטמין איי - 20 מ"ג.
מרכיבים
לאכילת תפוזים או לשתיית מיץ תפוזים סחוט טרי חשיבות רבה. התפוז מכיל ויטמין C, שחשוב ליצירת קולגן, חלבון שמרכיב את רקמת החיבור. הוא חשוב לבריאות השיניים והחניכיים, משתתף בריפוי פצעים ומסייע בספיגת ברזל שמקורו מהצומח. כמו כן הוא בולם חמצון ותורם למניעת מחלות כלי דם, סרטן והזדקנות העור.
 
ויטמינים נוספים שיש בתפוז הם ויטמין A, שחשוב לראייה ובמיוחד לראייה בלילה, וויטמין E שאף הוא בולם חמצון. התפוז נהנה מיחסי ציבור טובים ומהווה שם נרדף לוויטמין C. אבל למרות שהוא מקור טוב לוויטמין, בפלפל אדום יש כמעט פי ארבעה יותר ויטמין C וגם בגויאבה, בקיווי ובתותים. בתפוז בכלל ובחלק הפנימי של הקליפה הלבנה (אלבדו) בפרט יש סיבים תזונתיים (בעיקר פקטין) מסיסים במים, שנוטלים חלק בוויסות הספיגה של כולסטרול וסוכר ממערכת העיכול לדם. כמו כן הם נותנים הרגשת שובע בגלל הארכת זמן ריקון הקיבה.
השורה התחתונה
כיוון שוויטמין C נהרס באור (וגם בחום), חשוב לשתות את המיץ סמוך לסחיטה. מיצים שלא נשמרו בכלי אטום ובקירור מאבדים חלק מהוויטמין. בהקשר של ויטמין C כדאי להעדיף את אכילת הפרי השלם. בפרי השלם יש הרבה יותר סיבים תזונתיים מאשר במיץ, כאמור, בגלל הציפה הלבנה של הקליפה והפלחים. את היתרון הזה של התפוז חבל לפספס במיץ.
 
כוס מיץ תפוזים מכילה 3-2 תפוזים סחוטים, ואינה משביעה כפי שמשביעים התפוזים בשלמותם. מי ששומר על גזרתו צריך לאכול 4-3 מנות פרי ביום-ובכוס מיץ אחת יש כמעט 3 מנות פרי. שתיית כוס מיץ מונעת מכם את הגיוון באכילת הפירות, כיוון ש"בזבזתם" את כל הקלוריות על כוס המיץ. במקומות ציבוריים, בהם נסחט מיץ תפוזים, יש חשש להצטברות חיידקים במסחטה, ושאריות הפרי הן קרקע פורייה להתפתחות חיידקים בפרט שהטמפרטורה מתאימה להם.
 
השורה התחתונה-תחתונה-להעדיף את הפרי השלם. אם מתעקשים על המיץ, יש לשתות אותו סמוך לסחיטה ועדיף בבית.

הכותבת היא דיאטנית קלינית מנהלת המכון לתזונה נכונה
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...