ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
סלט ירקות או מרק ירקות?
הדיאטנית המעולה נאוה רוזנפלד מתעמקת בעוד שאלת אחד על אחד קלאסית
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נאוה רוזנפלד
7/3/2005 10:17
ירקות הוא שם כולל להרבה מאכלים. יש ירקות שמזוהים יותר עם סלט, כמו עגבנייה ומלפפון. יש ירקות שמזוהים יותר עם מרק כמו גזר, קישוא ושורשים למיניהם. ויש גם כאלה באמצע, כמו פטריות ובצל.
ירקות, כידוע, הם מקור טוב לוויטמינים, למינרלים ולסיבים תזונתיים. נשאלת השאלה האם יש הבדל בין ירקות טריים (סלט) לירקות מבושלים (מרק), ואם יש, מהו ההבדל ועד כמה הוא מהותי. 
הנבדקים
הערכים הקלוריים של סלט ומרק המכילים 2-1 כפיות שמן או אבקת מרק הם נמוכים יחסית - עשרות בודדות של קלוריות.
המרכיבים
איכות הירקות מושפעת ממספר גורמים: אופן הגידול, מועד הקטיף, תנאי ההובלה והאחסון ואופן עיבוד הירקות למאכל - חיתוך, בישול, חליטה ועוד.

הירקות עשירים במיוחד בוויטמין A ו-C. ויטמין A עמיד בחום ולכן אינו נפגע בבישול ובעיבוד המזון. הוא נמצא בירקות כתומים וירוקים כהים (גזר, דלעת, פטרוזיליה), משמש כבולם חמצון וחשוב לראייה ולמערכת החיסון. לעומתו, ויטמין C נהרס בחום ובאור.

גם ויטמין C הוא בולם חמצון ובעל חשיבות רבה ברקמת החיבור (בין העצמות) ובמערכת החיסון. ויטמין C משפר את ספיגת הברזל (המועט יחסית) בירקות ולכן חיונית הוספה לסלט של מיץ לימון או פלפל, שעשירים במיוחד בוויטמין C.

הוויטמינים נחלקים לשתי קבוצות: המסיסים בשומן - A, D, E, K, ולכן להגדלת זמינותם חשוב לתבל את הסלט בשמן. הקבוצה השנייה היא של הוויטמינים המסיסים במים- B ו-C, ולכן כשאוכלים מרק גם למים יש ערך תזונתי.
מרק ירקות. צילום: מיכל לנרט
השורה התחתונה
המוטו של תזונה נכונה הוא גיוון. אין העדפה ברורה לירקות טריים על-פני מבושלים, בפרט אם מקפידים לאכול ירקות שעשירים בוויטמין C שנפגע בבישול. חשוב לאכול מבחר של ירקות בשלל צבעים ולהקפיד לאכול אותם בקליפתם. לא לקלף מלפפון, קישוא וחציל בגלל רמה גבוהה של סיבים תזונתיים בקליפה. הסיבים התזונתיים ממריצים פעילות מעיים, מסייעים במניעת עצירות ותורמים להורדת שומנים וסוכר בדם.

בגלל הערך הקלורי הנמוך של הירקות הם מומלצים לאכילה ללא הגבלה. השומרים על הגזרה חייבים לשים לב לתיבול שעלול להפוך את הסלט ל"מלכודת קלורית". כף רוטב בסלט תתרום 90 קלוריות. כך גם העשרת מרק ירקות בשמנת, בחלב או בקרם קוקוס.

רצוי לאכול סלט סמוך להכנתו על מנת לצמצם איבוד ויטמין C שנהרס באור. כן כדאי לחתוך את הירקות, עד כמה שאפשר, לחתיכות גדולות כדי לפגוע פחות בסיבים התזונתיים, ומאותה סיבה מומלץ להמעיט בטחינת הירקות במרק.

נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...