 |
חג הפסח מהווה את אחת ממכות מצרים של הדיאטניות. עיקר הקושי אינו המצות או מאכלי החג האחרים, אלא בעיקר אורכו. יציאה מהשגרה היא שורש הבעיה, הרי כולנו חווים את הקושי בסוף השבוע לעומת ימי השבוע. בפסח היציאה מהשגרה נמשכת יותר משבוע, ובמהלך חול המועד מרבים לטייל ולהתארח.
לא תמיד ברורות התוכניות, ולכן קשה יותר לתכנן את היום.
נוסיף לכך את הקושי הידוע - האוכל עצמו, שהוא מטוגן, מכיל הרבה אגוזים, ביצים או גם וגם. ואסור לשכוח את המכה הגדולה ביותר של הפסח, הלוא היא המצה, שנראית אולי תמימה, אבל מחביאה בתוכה לא מעט קלוריות.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
הנבדקים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
לחם (ערכים ל-100 גרם): אנרגיה, 232 קלוריות, בפרוסה אחת 75 קלוריות; פחמימות, 46.5 גרם, חלבון, 9 גרם; שומן, 1.2 גרם.
מצה (ערכים ל-100 גרם): אנרגיה - 380 קלוריות, במצה 140 קלוריות; פחמימות, 83 גרם; חלבון, 10.7 גרם; שומן, 0.6 גרם.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
המרכיבים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
פרט לאיכות התזונתית הירודה של המצה (דלה בסיבים תזונתיים, במינרלים ובוויטמינים), היא לא משביעה, ולכן הכמויות הנאכלות ממנה הן גדולות יחסית.
פרט למצה עצמה, שתרומתה הקלורית כפולה משל פרוסת לחם, כמות הממרח בהשוואה ללחם היא כפולה ומכופלת משתי סיבות: ראשית, שטח הפנים של המצה הרבה יותר גדול משל פרוסת לחם ובנוסף היא לא חלקה ושטוחה כמו הלחם, וחלק מהממרח ממלא את החריצים. למרות שזה נראה שולי, כשמדובר בחמאה או בממרח שוקולד, ההבדל יכול להגיע למאות אחדות של קלוריות.
המצות משמשות לפעמים כנשנוש, וזה יכול להוסיף לתפריט היומי עוד מצה או שתיים. בנוסף, אכילה מרובה של מצות עלולה לגרום לאי-נוחות במערכת העיכול: כאבי בטן, גזים, שלשולים ובעיקר עצירות. כדי לצמצם את הבעיה מומלץ לשתות הרבה, ולהרטיב את המצות קודם אכילתן.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
השורה התחתונה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
לא לכולם יש אפשרות לבחור בין מצה ללחם, אך חשוב שלא לאכול מצות ב"התנדבות", כשיש תוספת של פחמימות. בארוחות לא מבושלות כדאי לחשוב כמה פרוסות לחם אתם אוכלים, ולאכול מספר זהה, אבל בחצאי מצות. כדאי במיוחד להימנע מאכילת מצה קודם החג ואחריו.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה |  |  |  |  | |
|