 |
/images/archive/gallery/293/736.jpg מטבח של בופי.
צילום: יחסי ציבור  |
|
|
אחחחחחחחח, פסח. זה הזמן לבדוק את הסטאטוס העיצובי הנוכחי של החלל הכי חשוב בבית: המטבח |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
אהוד רז 21/4/2005 16:04 |
|
|
|
|
 |
המטבח הוא המוצר התעשייתי הגדול ביותר שאתם מכירים מקרוב. כל חלל בבית מיועד לפונקציה מסוימת ומאובזר באובייקטים שנועדו לסייע לו למלא אחר מטרתו, אולם בניגוד ליתר החדרים, תכנונו ועיצובו של המטבח מחייבים מהלך כולל ומקיף, ומצריכים את שכירת שירותיו של קבלן שיפוצים. עובדה זו מצביעה על רמת המורכבות הפונקציונאלית הנדרשת מהמטבח
המודרני.
עבור משפחות רבות, המטבח הוא החלל המרכזי בבית. בחדר זה יוצאות לפועל רוב שעות הפעילות המשפחתית המשותפת. מדובר בחלל ביתי שמוקדש כולו למטרה אחת - הכנת מזון. מציאות זו הביאה מעצבים רבים למסקנה, כי חשיבותו של חלל הבישול לתא המשפחתי העתידי גדולה ממה שנהוג היה לחשוב, והוא משמש כמעין מדורת שבט משוכללת.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
מטבח של פיניפארינה. צילום: יחסי ציבור
|
|
 |
 |
 |
 |
|
ניפגש ליד המקרר
|
 |
|
 |
 |
 |
|
"המטבח הוא בית חרושת לאוכל", אומר אריה סיוון, ראש החוג לעיצוב פנים במכללה למינהל. "מקום שמקבל חומרי גלם, עובד על תהליכי עיבוד וייצור עד שהמוצר, האוכל, יוצא החוצה. מטבח צריך לדעת לשמור על חומרי גלם בתנאים שונים, ולספק תנאים מיוחדים ומכונות מיוחדות לעיבוד מזון".
זה נכון שהמטבח נחשב היום לחדר המרכזי בבית? "זה נכון באופן חלקי. בחברות מסורתיות, המטבח היה המקום בו בישלו, אכלו וקיימו התכנסויות משפחתיות. זה היה המקום היחיד שבו האישה עבדה והיוותה חלק אינטגראלי מהאירוע. אבל השינוי חל בשנות ה-30 - המטבח צומצם והפך למינימליסטי, ולא היה בו מקום לקיים מפגשים, רק לבשל. ניתן לראות זאת בבנייה התל אביבית מאותה התקופה. המטבח הפך לחלק נידח. כיום יש חלל אחד: סלון, חדר אוכל ומטבח, וכולם באותו החדר. זו תפישה חדשה של חלל הבית. במטבח המודרני מתקיימים עדיין כינוסים משפחתיים, אך הוא מצויד הרבה יותר וחזותו משופרת. כלי המטבח הפכו לחפצי נוי, מעין פסלים שימושיים".
שף חכם אחד אמר פעם שכל מה שטבח צריך זה אש, סכין ומשטח חיתוך. צרכים בסיסיים אלה מתורגמים היום לפונקציות המטבח העיקריות: אחסון (יבש, קר של מצרכים וכלי עיבוד מזון), מקור חום (על שלל הצורות בהן הוא יכול להופיע), ומשטח עבודה נוח. אלא שבימי קדם, עת החליט האדם התבוני לגאול את עצמו מהחיים בחוץ והחל לגור במאורות משוכללות, המטבח ששימש אותו הורכב מאש פתוחה בוערת וכמה כלים בסיסיים.
באותם הימים, המזון אותו ליקטו וצדו נאכל מיד. צריכת המזון הטרי נשתמרה במשך מאות שנים, בטרם נכנס המדע המודרני לפעולה ואיפשר הכלת פונקציות נקיות כמו מקור חום סגור (תנורי פחמים תחילה, ואז גז וחשמל), עובדה שאיפשרה לכל אם בית לבשל בביתה ללא צורך בשירותי תנור הכפר, או הטבון בחצר האחורית. גילוי חשיבות שימור המזון בקור הכניס את קופסת הקרח, ואחריה המקרר, לכל מטבח. שיפור התנאים על ידי מוצרים תעשייתיים איפשר גם לשכבות הביניים באוכלוסייה להתקין מטבח בסיסי בדירות השיכון המתפתחות.
המודרניסטים ראו במטבח מעבדת ניסויים ראויה, כיוון שבמקום זה נפגשים האדם והמוצר באופן שוטף ורבגוני. תנועת הבאוהאוס יישמה בו את העיקרון הראשי שלה: form follows function (הצורך צר צורה), ויישמה גם אופני שימוש חדשים ומינימליסטיים למטבח המודרני המתגבש, כמו מתקן ייבוש הצלחות האינטגראלי (זה המשולב בארון המטבח), שתלוי מעל הכיור ונמצא עדיין בדירות תל אביביות רבות שטרם עברו שיפוץ. באותה התקופה (שנות ה-30 ואילך), הצטמצם שטח המטבח עד שהפך למינימאלי - תוצאה ישירה של תרבות האין. דלות החומר שהפכה לאופנה, הצנע, והזלזול הצברי בהנאות החיים אל מול המציאות הקשה, הגדירו את המזון והכנתו כעניינים טפלים ונחותים; אך השנים חלפו והשמנת חזרה למדפים. בני ישראל החלו לטוס לחוץ לארץ ושם נגלה לעיניהם עולם חדש ונהנתני, כזה שמקדיש למטבח תשומת לב מיוחדת.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
מקרר של סמג. צילום: יחסי ציבור
|
|
 |
 |
 |
 |
|
יעיל זה התרגיל
|
 |
|
 |
 |
 |
|
קשת הפעולות שאותן מבצעים בחלל המטבח, הינה רחבה באופן חריג ודורשת תנאים בסיסיים רבים. למטבח צריכה להיות אספקת מים זורמים לצורכי בישול וניקיון הסביבה והכלים; אספקת גז או חשמל קבועה לצורכי בישול, אחסון בקור ותאורה; עליו להיות רחב מספיק על מנת לאפשר תכנון של מקסימום חללי אחסון יבש, זאת מבלי לגרוע ממשטחי העבודה הנחוצים; על המטבח להכיל מקרר, תנור, כיריים וכיור פלוס ברז, ועל כולם להימצא בטווח המיידי.
הזיהוי של הבעייתיות המורכבת, אותה מספקים המטבחים, רתם מעצבים רבים וחשובים להתנסות בתכנון החלל המולטי פונקציונאלי הזה, במטרה לספק את כל הדרישות וליצור מטבח בעל עיצוב חדשני ומרגש, מבלי לוותר על השימושיות ההכרחית. בדרך אל המטבח המושלם נעשה כל העת שימוש בחומרים חדישים ומתוחכמים, שאותם מפתחים יצרני המטבחים, או מעבדות חומרים מתקדמות.
הדרישות מאבני הבניין המרכיבות את המטבח המודרני הן עמידות יוצאת דופן בפני שחיקה, אופציית ניקוי קלה, ומראה נכון. לגבי העמידות וקלות הניקיון, הדרישה ברורה. סביבת המטבח הינה יקרה ומורכבת, והיא נדרשת לעמידות רבת שנים ותחזוקה קלה. מי שברשותו תנור בעל דלת נירוסטה יודע כמה נחמד לכרוע ברך אל מול התנור ולנסות (לשווא) לשוות לו מראה בוהק ונטול כתמים. אולם מראהו של המטבח, שהוא כמובן עניין של טעם, נושא על כתפיו את אותם דימויים ודעות קדומות הטמונות בראשו של האדם המודרני. האם מטבח במראה כפרי שנבנה מעץ גס טקסטורה ומכיל בוצ'רז בלוק במרכזו ועדת פלפלים מיובשים משתלשלת מתקרתו, הוא המטבח המושלם? או שמא מטבח גרמני מינימליסטי, נטול צבע, עתיר נירוסטה וסטרילי (כיוון שכל הכלים נחבאים בתוך שטחי האחסון ההומוגניים), הוא סביבת הבישול הראויה מכל?
"יש שני אלמנטים נפרדים שצריכים להיות הקו המנחה בבחירת המטבח", אומר סיוון. "תכנון ועיצוב. בשלב התכנון מחליטים מהו הארגון הנכון של אותם עזרים שאתה רוצה, והעיצוב הוא למעשה מתן צורה לתכנון. כל מטבח צריך להכיל מחסן (שטחי אחסון רגילים ובקירור; א.ר); משטח זמני (להניח את המזון כשמגיעים הביתה עם הקניות; א.ר), כיור, משטח עבודה עם עזרים, ואז מקור חום. לאחר הבישול צריך משטח שנוכל להגיש עליו. זה התכנון הבסיסי לכל המטבחים. לגבי הצורה הפיזית של המטבח זה כבר סיפור אחר".
מהו? "היום, כשהמטבח הוא חלק מהסלון, המטבח מגיב לעניין. היום יש תשומת לב מיוחדת לעיצוב. יש שימוש עשיר בחומרים, גם כאלה שלא היו מקובלים עד לא מזמן: זכוכית, נירוסטה, אלומיניום; פלטות קרמיות, אבן טבעית ומלאכותית, פורמייקה עם גימור מתכתי, וקוריאן, שהוא פולימר (פלסטיק) איכותי ופופולארי".
איפה זה בא לידי ביטוי? "במטבחים היום משתמשים בחומרים שהושגו באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, שאיתה זיווגו שתי תכונות חשובות - פונקציונאליות ואסתטיקה. אם פעם היתה בעיה באזור החיבור שבין הכיור למשטח העליון, היום ניתן לייצר משטח עם כיור כמקשה אחת, וגם שיהיו לו ערכים אסתטיים. דוגמה נוספת הן דלתות הארונות במטבח, שבהן אנו נוהגים להתנגח כששוכחים אותן פתוחות. כולם מכירים מקרוב את השפיץ של הדלת. היום מתכננים מטבחים עם דלתות שנפתחות למעלה על ידי בוכנות ומחומרים מתקדמים, ואין סיכוי לפגוש אותן כששוכחים אותן פתוחות".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
מטבח של מיא. צילום: יחסי ציבור
|
|
 |
 |
 |
 |
|
במיוחד עבורכם
|
 |
|
 |
 |
 |
|
שטחי האחסון במטבח עברו מהפכה בשנים האחרונות, מה גרם לכך?
"המעצבים משתמשים היום בטכנולוגיה. היא משרתת אותם ומאפשרת להם להגיע להישגים. כמו כן, ניתן היום דגש על הארגונומיה של המטבחים. בעבר היו מאחסנים סירים בארון התחתון. כדי לקחת סיר היית צריך להתכופף ולחטט בנבכי הארון. במטבח המודרני הסירים ממוקמים במגירות גדולות. אתה פותח מגירה, מאתר את הסיר ולוקח אותו. ריבוי המגירות ושכלולן ייעל את האחסון והוסיף אלמנטים אופקיים, כיוון שיש פחות דלתות. מגמה אחרת היא מיקום שטחי האחסון בגובה משטח העבודה, בתוך תאים שדלתם היא למעשה תריס שנגלל למעלה. זה בעצם תרגום של פונקציה המוכרת לנו ממכתבות ישנות".
הפונקציונאליות, הפיתוחים הארגונומיים והחומרים החדשים השפיעו על האופנה השולטת במטבחים? "בוודאי. טרנד המטבח הכפרי כמעט ונמחק, כיוון שמבחינה מעשית המטבח הכפרי לא יכול להכיל שימושים פונקציונאליים שיש היום, המראה והסגנון שלו מגבילים אותו. הסגנון העכשווי מאוד מושפע מעולם התקשורת. יש צבעוניות חזקה וברק, כשההשראה מגיעה מקליפים, והמטרה היא לשדר אופוריה".
שטח האחסון היחסי המוקצה למטבח השתנה עם השנים? "השטח המוקצה למטבח לא השתנה הרבה מאז שנות ה-80, אבל ניצולת השטח לאחסון גדלה ב-20 עד 30 אחוז. יש היום המון אמצעים שבעזרתם אפשר לייעל את ניצול הנפח הנתון, ולתכננן סביבה יעילה ונוחה. בפינות המטבח ניתן להתקין מדפי אחסון עגולים או חצי עגולים, יש מדפים נשלפים, מגירות פינתיות וארונות בעלי מנגנון השולף החוצה את תוכן הארון עם פתיחת הדלת. המצאה כזאת מאפשרת יצירת ארונות צרים ועמוקים מאוד, אשר ללא המנגנון לא היו מתאפשרים".
איך מגיעים למטבח המושלם? "ניתן לקנות היום מטבח ללא האבזור המתוחכם, או לתכנן כמות אבזור גדולה מאוד. היום אנחנו הרבה פחות תלויים בנגר הבודד. גם מטבחים שרוכשים אצל החברות הגדולות מספקים בנפרד את החלקים, כך שאפשר לתכנן מטבח שהוא ממש CUSTOM MADE, כלומר משהו שעוצב באופן בלעדי עבורכם".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
מכונת אספרסו של סמג. צילום: יחסי ציבור
|
|
 |
 |
 |
 |
|
התאם לך מטבח
|
 |
|
 |
 |
 |
|
הדרך אל המטבח המושלם עבורכם מצריכה עבודת הכנה קפדנית שתחסוך מכם כאבי לב והוצאות מיותרות. ראשית, תכננו את הצרכים אשר אותם ימלא המטבח החדש. צרו סכמה של מסלול עבודה שמתאים לכם וישרת אתכם בצורה החלקה ביותר. בחרו פרטים (מכשירי חשמל וכו') שמתאימים לגודל החלל וגודל הכיס ורק אז גשו לבחור מטבח.
נסו להניח את הפנטזיה בצד, מה שנראה מושלם בקטלוגים עלול להתגלות כפיל לבן ומסורבל בבית. צילומי הקטלוגים ממחישים אווירה לא מציאותית שבה המטבח מכיל מכשיר חשמלי אחד שהוא מעוצב לעילא וזר אספרגוס ירקרק. זה מצטלם יופי, אך צריך לזכור שהמציאות קצת יותר מבולגנת ושילוב הצבעים בה פחות מושלם. לכן רצוי לשמור על קו נקי, וליצור סביבה שתתאים לסגנון החיים שלכם ושל בני ביתכם, וכך תוכל לשרת אתכם ביעילות. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|