 |
/images/archive/gallery/179/894.jpg צ'יפס כפרי. מזון מטוגן, למשל, גורם לצרבת.
צילום: מיכל לנרט  |
|
|
כמעט כל אחד סובל מתישהו מצרבת, אז אל תשחקו אותה. רופאים מכל מיני סוגים מציעים פתרונות |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
אירית רותם-צפרוני 26/5/2005 12:06 |
|
|
|
|
 |
פתאום עולה תחושה של צריבה במורד הגרון והפה מתמלא בטעמים חמוצים. "הנה, שוב חטפתי צרבת", יגיד לעצמו הסובל, ישתה אולי כוס מים ויקווה לטוב, או שייגש לארון התרופות ללגום כף מתכשיר סותר חומצה, השמור שם למקרים שכאלה. כמעט כל אדם יסבול לפחות פעם אחת בחייו מצרבת. יש הסובלים רק מצרבת קלה ומדי פעם נעזרים בתכשירים השונים הנמכרים
ללא מרשם רופא, ויש הסובלים מצרבת כרונית ונוטלים יומיום תרופות. ההערכה היא כי כשליש מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מצרבת לפחות פעם בחודש, וכ-15 אחוז סובלים באופן קבוע. צרבת נפוצה מאוד אצל נשים בהיריון, כאשר יותר ממחצית הנשים ההרות סובלות מצרבת בשלב כלשהו של ההיריון, וכרבע מהנשים ההרות סובלות מצרבת במהלך כל ההיריון.
אז מה זה צרבת? "הרגשת שריפה מאחורי עצם בית החזה, לכיוון הצוואר והגרון, שנגרמת מעלייה של חומצה מהקיבה. לפעמים עליית החומצה יכולה גם לגרום כאב", מסביר פרופ' זמיר הלפרין, מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב). "ברוב המקרים הצרבת נובעת בגלל חולשה של השריר הטבעתי, המתפקד כשסתום בין הוושט לקיבה".
"צרבת היא התסמין השכיח ביותר של מחלת ההחזר הוושטי, המכונה בקיצור GERD. בתהליך עיכול נורמלי, הסוגר הוושטי התחתון (השוער) נפתח ומאפשר למזון להיכנס לקיבה. לאחר מכן הוא נסגר כדי למנוע זרימה חוזרת של המזון או של מיצי העיכול אל הוושט. במחלת ההחזר הוושטי השריר חלש או רפוי מדי, ומאפשר לחלק מתכולת הקיבה לזרום חזרה לוושט, מה שנקרא 'ריפלוקס', כלומר זרימה חוזרת. תחושת הצרבת עלולה להימשך כשעתיים, ובדרך כלל מחמירה אחרי האוכל. גם שכיבה, או התכופפות, יכולים לגרום את הופעתה. בדרך כלל מחלת ההחזר הוושטי היא כרונית ואין אפשרות לרפא אותה".
מה הגורם של מחלת ההחזר הוושטי? "למה זה קורה לא יודעים, אבל יש מספר גורמים העלולים להשפיע על הופעת המחלה: בקע סרעפתי, שזה מצב שבו הקיבה עולה למעלה לכיוון בית החזה, עלול להחליש את השוער הוושטי התחתון ולאפשר זרימה חוזרת לוושט. יש סוגי מזון ומשקה הגורמים להיחלשות השוער, כמו שוקולד, מנתה, קפה, משקאות אלכוהוליים, מזון מטוגן ושמן. עישון גורם להתרופפות השוער הוושטי התחתון, וכך גם השמנת יתר והיריון. חומרת המחלה תלויה במידת הפגיעות התפקודית של השוער, בסוג הנוזלים הזורמים חזרה אל תוך הוושט, וגם במידת ההשפעה המנטרלת של הרוק".
איך מטפלים בצרבת? "הפתרון הוא בעיקר טיפול תרופתי. בצרבת קלה יספיקו לפעמים רק שינויים בתזונה ובאורח חיים: לרדת במשקל, להפסיק לעשן, להימנע מסוגי המזון והמשקה שמחלישים את השוער. כמו כן יש להימנע מסוגי מזון העלולים לגרות את דופן הוושט הפגוע, כגון פרי הדר, עגבניות, פלפל. אמצעי אחר המסייע להפחתת התסמינים הוא הקטנת גודל המנות בכל ארוחה. מומלץ להימנע משכיבה במשך כשעתיים-שלוש אחרי האוכל. אפשר להפחית את הופעת הצרבת בזמן שכיבה על-ידי הרמת ראש המיטה לגובה של כ-20 ס"מ. בתנוחה כזו כוח המשיכה מסייע במניעת הזרימה החוזרת מהקיבה לוושט".
"בצרבת קלה שמופיעה לעתים רחוקות אפשר לטפל בתכשיר סותר חומצה כעזרה ראשונה, כי הוא פועל מיידית. צרבת קשה זה לכל החיים, והטיפול בה הוא בתרופות שמקטינות את הפרשת החומצה. במקרים קשים במיוחד, ששום דבר אחר לא עוזר, אפשר לעשות ניתוח שבו מחזקים את השריר הסוגר".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
שוקולד. גם כן מועד לפורענות. צילום: יחסי ציבור
|
|
 |
 |
 |
 |
|
רפואה טבעית
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ד"ר לתזונה ורפואה טבעית אלכס מאור, מנכ"ל "סולגר ישראל", יוצא חוצץ נגד הטיפול הקונבנציונלי. "טיפול בתרופות לאורך זמן פוגע במערכת העיכול ובמערכת החיסונות", הוא מסביר. "צרבת יכולה להיווצר מהרבה סיבות, העיקרית שבהן אצל מבוגרים היא עיכול לא נכון בקיבה. בעיני הרפואה ההוליסטית, צרבת היא לרוב סימפטום של תת-חומציות ולא עודף חומציות, כפי שמקובל לחשוב. מצב של תת-חומציות הוא בעיה בריאותית נפוצה, ומעריכים כי היא מופיעה בקרב כ-50 אחוז מהאוכולסייה מעל גיל 40. רמת חומציות גבוהה בקיבה הכרחית לעיכול תקין בכלל ולפירוק חלבונים בפרט".
"לחומציות גם תפקיד חשוב בהרס חיידקים מחוללי מחלות החודרים לגוף דרך המזון. בהיעדר חומציות מספקת, המזון אינו מתעכל כראוי, ובמערכת העיכול העליונה נוצרים גזים שדוחפים את מיצי הקיבה לוושט, מה שגורם, לתחושת הצריבה".
"הרפואה הקונבנציונלית מתמקדת בנטרול החומציות בקיבה באמצעות סותרי חומצה מסוגים שונים, שמקילים את הסימפטומים אבל מחריפים מאוד את הבעיה. השימוש הממושך בתרופות למיניהן משבש את העיכול וחושף את הגוף לזיהומים. התוצאה מנטרול החומציות, שחיונית כל-כך לתהליך העיכול ולחיסון הגוף, היא עיכול לא שלם, בעיקר של חלבונים, חסר בוויטמינים ומינרלים, בעיקר הוויטמינים B, סידן , אבץ וברזל, הרס של פלורת המעיים, ועקב כך תופעות של חסר תזונתי, זיהומים פטרייתיים חוזרים ונשנים ואף מחלות ניווניות ואוטואימוניות".
"תמיד צריך לשאול את הרופא אם השימוש בסותרי חומצה הוא באמת הכרחי. לפעמים דווקא כף של חומץ תפוחים מדולל ברבע כוס מים יכולה להפחית את הצריבה. מומלץ לקחת תוסף של אבץ פיקולינט, כי אבץ אחראי לאנזים המקיים חומציות בקיבה, וגם זקוק בעצמו לחומציות כדי להיספג. לחלק מבני ה-40 פלוס יש חסר באבץ. מומלץ גם להשתמש בשילוב של בטאין ופפסין כדי להעלות את חומציות הקיבה ולשפר את תפקוד מערכת העיכול. לאנשים שלמרות הכל משתמשים בסותרי חומצה על בסיס קבוע, חשוב לקבל השלמות של ויטמינים ומינרלים ולהוסיף גם מוצר פרוביוטי, כמו אסידופילוס ודומיו".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
זאביק זלצר. אבי התרופה הפופולרית אלקה-זלצר. צילום: דני מרון
|
|
 |
 |
 |
 |
|
רפואה סינית וטבעית
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ד"ר ראול רודריגז, רופא קונבנציונלי וסיני שהתמחה לאחרונה בעוד מספר שיטות טבעיות, מוצא שרבים מהסובלים מצרבת גם נושאים חיידק מזיק בשם הליקובקטור פילורי. "הרפואה הקונבנציונלית מטפלת בצרבת בעזרת תרופות נוגדות חומצה, שמכבות את הסימפטומים אבל מנציחות את המחלה ומעמיקות אותה", טוען רודריגז. "עקב כך החומציות יורדת והסימפטומים חולפים, אבל התרופות גורמות לסביבה בסיסית יותר במערכת העיכול. סביבה בסיסית נוחה מאוד להתפתחות מזהמי מערכת העיכול, דוגמת קנדידה והליקובקטור פילורי. הרבה פעמים הסובלים מצרבת נושאים את חיידק ההליקובקטור פילורי, שייתכן ושגם מחליש את השריר הסוגר. יש לזכור שהחיידק הזה עושה צרות רבות נוספות. הוא למשל גוזל מהגוף ברזל, אבץ וויטמין B12, ובשל כך גם גורם נשירת שיער, שבירת ציפורניים, אנמיה וחולשה. החיידק גם יכול לגרום נפיחות בבטן, התקפי ליחה וברבות השנים גם גלאוקמה (יתר לחץ תוך עיני) וסרטן הקיבה".
מה הפתרונות שלך לצרבת? "המלצה על תזונה טבעית שמושתתת על ירקות, דגנים מלאים, קטניות, דגים, ביצים. במקרים שבהם מאובחן חיידק ההליקובקטור פילורי, פוגעים בו בעזרת תערובת צמחי מרפא מערביים ממשפחת השפתניים. הרפואה הקונבנציונלית מטפלת בחיידק (כשהיא מזהה אותו) באמצעות אנטיביוטיקה, שעוזרת רק ב-60 אחוז מהמקרים. בדיקות של לפני ואחרי מראות שלטיפול של ארבעה-שישה שבועות בצמחי המרפא הצלחה של קרוב ל-100 אחוז בחיסול הזיהום על-ידי ההליקובקטור, ואז בדרך כלל מתחסלת גם הצרבת. דיקור סיני בנקודות ספציפיות יעיל מאוד, בולם את תחושת הצרבת ומסייע באופן כללי לפתרון הבעיה. שני תכשירים יעילים שאפשר להשיג בחנויות טבע הם משקה אלוורה, שהוא צמח אנטי דלקתי ומרפא פצעים המשמש להרגעת הצרבת ולריפוי הדלקתיות בריריות הוושט, קיבה ותריסריון. התכשיר השני הוא מצמח נוני, שגם הוא אנטי דלקתי וזיהומי ונמכר כמשקה, באבקה או בקפסולות".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
קינסיולוגיה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ד"ר לורטה ז'ורקובסקי, רופאה קונבנציונלית שעוסקת בשיטת אבחון וטיפול הוליסטית המבוססת על קינסיולוגיה, עוזרת לגוף לעורר את כוחות הריפוי שבו ו"לחסן" עצמו מפני חיידק ההליקובקטור: "כשמגיעים אליי עם תלונה על צרבת, אני בודקת דרך מתח השריר את מצב הוושט ואת מערכת העיכול. בין היתר אני מחפשת בקיבה נוכחות של חיידק ההליקובקטור פילורי וברוב המקרים גם מוצאת אותו. תמיד צריך לחפש את ההליקובקטור, כי הוא חיידק אלים שאחראי בין היתר לאולקוס ולסרטן הקיבה, וקשה להיפטר ממנו. הרפואה הקונבנציונלית מטפלת בו באנטיביוטיקה, שעוזרת רק בחלק מהמקרים".
"היו אצלי מטופלים שגם אחרי שני טיפולים מלאים של אנטיביוטיקה לא הצליחו להיפטר מהחיידק. החיסון נגד ההליקובקטור מתבצע עלידי מגע ממושך איתו, כשהמטופל מחזיק צנצנת ובתוכה מבחנות עם החיידק וחומרים נוספים שלהם נמצא רגיש בבדיקת השרירים. על-ידי גירוי שורשי העצבים שיוצאים מחוט השדרה למוח, ממקדים את המוח בחומר שבמבחנות, ומעודדים אותו להפעיל נגדם מנגנון חיסון, שזה בעצם כמו חיסון עצמי".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
רפואה הודית
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ד"ר ערן מגון, רופא קונבנציונלי שהתמחה ברפואת איור-וודה הודית: "צרבת מופיעה יותר אצל אנשים שברפואה האיור-וודית מוגדרים כטיפוס פיטה, שהם טיפוסים אנרגטיים, אמוציונליים, פעלתנים ועסוקים. טיפוסי הפיטה דווקא נולדים עם קיבה חזקה, אבל מפני שהם תמיד עסוקים נורא ומזלזלים בנושא התזונה,הם גם לא אוכלים מסודר ובריא,תוקעים משהו כדי שהרעב יירגע ובלילה מתנפלים על המקרר. במשך הזמן מתפתחות אצלם בעיות עיכול. ההמלצה היא לאכול מסודר ולמצוא פתרונות להורדת מתח, מה שפותר הרבה בעיות בחיים, לא רק צרבת. הטיפול האיור-וודי הוא שילוב של תזונה, תרגילי נשימה, מדיטציה ופורמולות של צמחי מרפא שמטפלות בבעיה הספציפית. בתזונה כדאי להיזהר מאוכל מטוגן וחריף, פרי הדר ומהירקות הסולניים, בעיקר עגבניות, חצילים ופלפלים. יש אנשים שהרבה בצקים, בעיקר עוגות שמרים, גורמים להם שצרבת. כמובן להימנע מזה, ולהעדיף טוסט על לחם טרי".
"פתרונות מידיים לצרבת: לשתות חליטת שומר, זה סותר את החומצה ומרגיע קצת את הרירית הפגועה. גם חליטת זרעי כוסברה, או לקריץ יכולה לעזור. אפשר לשלב ביניהם, חצי כפית מכל דבר בכוס מים רותחים. שותים 4-3 כוסות ביום, במשך שבועיים. ליקוריץ לא מתאים לסובלים מבצקות או אי ספיקת לב וכליות, שצריכים להימנע ממנו ויכולים להסתפק בשניים האחרים". |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|