התמודדות עם כאבי ברכיים בעקבות שחיקת סחוס

אחת מתופעות ההתבגרות מגיל 40 והלאה היא ירידה בקצב ייצור תאי הסחוס. סיבי הקלוגן המגנים על הסחוס נחשפים ונפגעים והסחוס מתחיל להתפורר. עם שחיקת הסחוס נחשפות העצמות במפרק ומתחילות להתחכך האחת בשנייה – תהליך הגורם לכאב ומצמצם את טווחי התנועה. בעולם יש כיום שיטה שמטפלת בבעיה

ד''ר יואב יוסלביץ | 28/2/2016 10:04
אלונה, בת 52, סובלת בשנתיים האחרונות מכאבים במפרק הברך. היא ניסתה לשלב פעילויות ספורט ויוגה על מנת להקל על הלחץ שנוצר על המפרק, אך ללא הצלחה. הכאבים תקפו אותה הן בזמן מנוחה והן בזמן פעילות מאומצת. ברק, בן 45, איש היי-טק הנאלץ לבלות שעות ארוכות בישיבה מול המחשב, מקפיד לשמור על כושר גופני ופעילות ספורטיבית על מנת לשמור על בריאות הגוף והנפש. כמו רבים בעשור האחרון גם הוא נדבק בטרנד של רכיבת אופניים וריצות מרתון. בחודשים האחרונים החלו כאבי ברכיים שהתחילו אחרי פעילויות ספורט אינטנסיביות והיום הם כבר עניין שבשגרה.

האורתופד המטפל של אלונה וגם זה של ברק, אבחנו שחיקת סחוס במפרק הברך. תנועת הברך מתאפשרת בזכות תנועת המפרק המחבר בין שתי עצמות. קצה העצם מצופה בסחוס גמיש, שקוף וחלקלק. שחיקתו היא תהליך ניווני שסיבתו אינה מוחלטת והיא מתרחשת בעיקר במפרקים הנמצאים בתנועה מוגברת וכאלה תחת עומס גדול. החומר הבין תאי בסחוס מורכב ממולקולות הסופחות מים ומעניקות לסחוס את תכונותיו וגמישותו.

 
צילום אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה: אי-פי
כאבי ברכיים צילום אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה: אי-פי


בין המולקולות עוברים סיבים הבנויים מחלבון בשם קולגן, המשמשים כשלד מבני ושומרים על יציבותו של הסחוס. מאחורי המפרק ממוקמת קופסית, המצופה מבפנים בקרום הנקרא ממברנה סינוויאלית (SYNOVIAL MEMBRANE). קרום זה מפריש את הנוזל הסינוויאלי הנמצא בכמות קטנה במפרק ומשמש כנוזל סיכה להחלקת התנועה במפרק. נוזל זה בין היתר גם מזין את תאי הסחוס, שבניגוד לרקמות אחרות בגוף אינם מקבלים אספקת דם.

אחת מתופעות ההתבגרות מגיל 40 והלאה היא ירידה בקצב ייצור תאי הסחוס. סיבי הקלוגן המגנים על הסחוס נחשפים ונפגעים והסחוס מתחיל להתפורר. עם שחיקת הסחוס נחשפות העצמות במפרק ומתחילות להתחכך האחת בשנייה – תהליך הגורם לכאב ומצמצם את טווחי התנועה. הטיפול הראשוני המוצע למטופלים הסובלים משחיקת סחוס במפרק יהיה לרוב חיזוק שרירים, תרגול פיזיותרפיה מספר פעמים בשבוע, המשלב גם חימום המפרק באמצעות רטיות חמות או באמצעות גלי לייזר קצרים, או אולטרסאונד.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

השלב הבא יהיה לרוב טיפול תרופתי של משככי כאבים זהו טיפול שנועד להתמודד עם הסימפטום ובהחלט לא כזה שיטפל בבעיה. במקרים שתתפתח דלקת ניתן לטפל בתרופות נוגדות דלקת עד שהדלקת תירגע. במידה ותרופות אלה לא מועילות ניתן לשלב טיפול בסטרואידים, זריקת קורטיזון תוכל לסייע לכמה חודשים וניתן לחזור על הטיפול שלוש פעמים בשנה. פתרון נוסף שיוכל להתמודדות עם הכאב היא זריקה של חומצה היאלורונית למפרק. חומר זה מצוי בנוזל הסינוויה המסכך את המפרק באופן טבעי, במקרים של שחיקת סחוס כמותו ואיכותו ירודים.

יש להדגיש כי הטיפולים המוצעים לעיל לא מטפלים בשורש הבעיה, הם יהיו יעילים לטיפול בכאב הנובע מהבעיה, אך מצב המפרק  לא יוכל להשתנות לטובה בעקבותיהם הטיפול היעיל ביותר להתמודדות עם הבעיה היא ניתוח להחלפת המפרק, שאת קצוות העצם מצפים במשתלים פלסטיים או מתכתיים. זהו ניתוח פולשני הדורש שיקום והחלמה לא פשוטים ויכול להיות יעיל ל - 15 שנה לערך.

לפני כעשור נחשפנו לשיטת טיפול ייחודית שפותחה ונחקרה בגרמניה ואף נרשמה כפטנט המאושר על ידי ארגוני הבריאות הבינלאומיים. זהו טיפול המבוסס על תהודה מגנטית ומיושם במרכזי בריאות ברחבי העולם. שיטת MBST (Multi biosignal theraphy) פועלת באמצעות מכשיר בדומה למכשיר ה MRI השולח אותות לשדות המגנטיים והאלקטרונים של הגוף ומסייע לחדש את המטבוליזם בתאי הסחוס ולייצר מחדש סיבי קולגן.

עד היום נרשמת הצלחה של 80% מהמקרים. ייצור מחודש של סיבי קולגן במפרק מקל על הסימפטומים, על הכאב ופותרת את הבעיה לטווח רחוק. על מנת להצליח להשיג את המטרה רצוי להגיע לטיפול מסוג זה בשלבים מוקדמים יותר של ההתמודדות עוד לפני ההכרח בניתוח פולשני.

ד"ר יואב יוסלביץ, אורתופד מנהל רפואי במרכז מדטק

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים