הפרעת קשב במבוגרים: דרכי זיהוי וטיפול

מבוגרים בעלי הפרעת קשב יתקשו בחיי המשפחה שלהם, יפתחו נטייה להשמנה, יהיו נהגים פחות טובים ויתקשו במטלות בעבודה. הקשיים האלו אינם גזרת גורל וניתן לטפל בהם

ד''ר גבי וינשטיין | 13/6/2016 11:33
כבר לא רק בהקשבה בשיעור בבית הספר או באוניברסיטה וכבר לא רק בריכוז בלימוד לקראת בחינה או מוסחות בבחינה עצמה, תסמיניה של הפרעת קשב במבוגרים ( ADHD) חוצים גבולות ותחומי חיים וגורמים למצוקה אמתית ללוקים בה עם לעיתים, השלכות כבדות משקל על חייהם, על עתידם המקצועי, חברתי ובינאישי, על חיי משפחתם והסובבים אותם בעבודה או בכל תחום אחר. הבשורה הטובה היא כי כיום, לאור עלייתה של המודעות לקיומה של הפרעת קשב לא רק בילדים אלא גם במבוגרים, ניתן לאבחנה בשלב מוקדם, לטפל בהתאם ולחסוך נזקים עתידיים.

הפרעת קשב וריכוז מתאפיינת בקושי בקשב, באימפולסיביות ובהיפראקטיביות, כל אחד מהאחרונים לבדו או שילוב של השלושה. הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירו-התפתחותית שכיחה המוערכת בכ-10% מילדי בית ספר בגילאים 12-6 שנים עם שכיחות גבוהה יותר בבנים. ההערכה כיום היא כי אחוז הילדים עם הפרעת קשב וריכוז שיוסיפו לסבול בבגרותם הוא מעל 80% ושכיחותה מגיעה לכדי 5% באוכלוסייה המבוגרת.

 
צילום: יוגב אטיאס עריכה: אלכסיי טקצ'ב
סימולטור קשב וריכוז צילום: יוגב אטיאס עריכה: אלכסיי טקצ'ב


הופעתה של הפרעת הקשב והריכוז בגיל המבוגר נשענת על מודעות לבעיה, על אופי אוכלוסיית המבוגרים ועל עצמת התסמינים המקשים על מגוון רחב של תחומי החיים. סביב ההפרעה הכימית הבסיסית שהינה ה-Core מתפתחות עם השנים תגובות פסיכולוגיות וחברתיות הגורמות לעתים להסוואתה של ההפרעה המקורית. מבוגרים רבים חיים את חייהם בהיותם מוטרדים אך ללא הפרעה תפקודית וללא מודעות לקשיים וליכולת "לקטלגם" ולאבחן אותם כבעיה ברת טיפול.

מבוגרים אחרים חיים בצל קושי ומצוקה תמידיים במספר תחומים, המביא למצוקה נפשית המאובחנת כאחת מהתחלואות הנלוות להפרעת הקשב כגון חרדה ודיכאון ומטופלים בהתאם לתסמינים אלו בלבד ולא בטיפול המכוון להפרעת הקשב עצמה. בקבוצה נוספת של מבוגרים עם ADHD , אלו מפתחים מנגנוני פיצוי אשר מסייעים להם להתגבר על הקשיים אך לעיתים במחיר של מאמץ והשקעה רבים עם נזקים אפשריים לאורך זמן.

המבוגרים הפונים לבקשת עזרה לרופא עושים זאת בעקבות מצוקה הנובעת מתלונות מגוונות כגון קושי לשמור על ריכוז לאורך זמן בהקשבה לשיחה או להרצאה, שכחנות, היסח הדעת בקלות, קושי בשמירה על רצף המחשבה, נדידת מחשבות, "ריחוף, דחיינות, אימפולסיביות, קפיצה ממטלה למטלה, תזזיתיות, אי עמידה בלוחות זמנים, קושי עם סדר וארגון, תחושה של חיים ב"בלגן", פיזור מתמיד, קושי לנהל אורח חיים מסודר ולהגיע להישגים.

 
אלי דסה
ריטלין אלי דסה


הקשיים הללו במספר רב של תחומי חיים מביאים לתחושת כישלון וחוסר מיצוי עצמי ומטרפד את התקדמותם בחיים, גורם להרגשה קבועה של חוסר אונים ולעיתים קרובות למצבי דכדוך, חרדה ודכאון. המצב קשה יותר כאשר האדם עם הפרעת הקשב מתקשה במציאת מקום עבודה ובשמירה עליו, מתקשה חברתית עקב העדר יכולת בשמירה על חברויות וקשר בין-אישי לאורך זמן והפרעה בהתנהגות שמרתיעה אחרים לצור עמם קשרי ידידות.  


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ADHD ואכילה כפייתית ואימפולסיבית:
מעבר להישגים בלימודים או במקום העבודה והתפקוד בבית, מסתבר שלהפרעת קשב השלכות גם על המשקל. במהלך השנים האחרונות התברר כי אותם אנשים הלוקים בהפרעת קשב ושחיים חיים אימפולסיביים, גם אוכלים בצורה אימפולסיבית וכך מביאים את עצמם לעודף משקל שיכול להמשך מילדותם לאורך כל חייהם.

מחקרים מצאו קשר ברור בין השניים ושכיחות ADHD של כ פי 5 בבעלי משקל עודף בהשוואה לאוכלוסיה הכללית ! ההסבר האפשרי לתופעה הוא או התחושה של שעמום ומונוטוניות  אצל אדם עם ADHD שמתורגמת במוח ל"רעב" או האימפולסיביות והאכילה הכפייתית וחסרת השליטה שתוקפת אותם ושמביאה לאכילה מופרזת וללא שליטה.

ADHD ונהיגה:
התנהגות אימפולסיבית בלוקים ב ADHD נמצאת קשורה גם לבעיות בנהיגה.
מחקרים שהשוו בין אנשים ללא הפרעת קשב לבין אנשים עם הפרעת קשב שלהם קושי לפקח ולשלוט על הדחפים, הראו שאצל הלוקים ב ADHD קיימת נטייה לנהיגה במהירות מופרזת, עצבנות וחוסר סבלנות על הכביש, מעבר תדיר יותר וללא זהירות בקו לבן, אי ציות לתמרורים בכלל ולתמרור אדום בפרט ואצלם השכיחות של דוחות תנועה ותאונות גבוהה בהרבה.

ADHD וגירושין:
כפי שכבר צוין ללוקים ב ADHD ישנו קושי לשמור על קשרים חברתיים וקשרי זוגיות יציבים לאורך זמן. מחקרים שבדקו את הנושא הוכיחו עלייה משמעותית באחוזי הגירושין בקרב הלוקים בהפרעת קשב בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

ADHD וצבא:
החודש פורסם מאמר שנכתב ע"י חוקרים מישראל ושבדק את הקשר בין הפרעת קשב לתפקוד במסגרת הצבאית. במחקר הושוותה קבוצה גדולה של חיילים מאובחנים עם הפרעת קשב לקבוצת ביקורת באותה קבוצת גיל ללא הפרעת קשב. נבדקו תדירות הפניות למרפאה בבסיס, פניה לקב"ן, ימי מחלה שקיבלו ואי התאמה לתפקיד הצבאי. תוצאות המחקר לא הפתיעו ומצאו שכיחות גבוהה יותר של כל אלו בלוקים בהפרעת קשב.

בנוסף נמצא כי החיילים עם ADHD התאימו פחות מבחינה רפואית לתפקידי לחימה או בכלל לשירות צבאי, סבלו יותר מעודף משקל והיתה אצלם שכיחות גבוהה יותר של אבחון הפרעות אישיות ומצבי דכאון קלים וחרדות.

החוקרים סיכמו כי תוצאות המחקר תומכות בקשר שלילי בין הפרעת קשב לתפקוד במערכת הצבאית.
לסיכום, מודעות לקיומה של הפרעת קשב במבוגרים וכן למצבים נלווים הפוגמים באיכות חייהם בעקבותיה חשובה לאיתור מוקדם ככל האפשר של מבוגרים עם ADHD לצורך טיפול והתמיכה מתאימים בהם לאורך זמן שיכולים להביא להפחתה של מצוקתם בבית, במוסד הלימודי, בצבא, בעבודה או בחייהם האישיים וכן למנוע נזק אפשרי בשלבים מאוחרים יותר של חייהם.

ד"ר גבי וינשטיין, הוא מומחה בנוירולוגיה, מנהל מרפאת פוקוס לאבחון וטיפול הפרעת קשב, בית דור, המרכז לרפואת מומחים בכפר סבא, ישתתף בכנס הפרעות קשב וריכוז שיתקיים על ידי הפורטל לתזונה בריאה Eatwell והוצאת הספרים פוקוס ב-17.6 בתיאטרון גבעתיים, וייחשפו בו מגוון שיטות טיפול, מחקרים וטיפולים בתחום.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים