עלייה דרמטית בסיכוי למלחמה בין ארה"ב לסין

מחקר חדש של מכון אמריקני קובע כי המתח בין שתי המעצמות עלול בקלות להפוך למהלומות צבאיות. לדברי החוקרים כמות המאבקים בין הצדדים וחוסר האמון שקיים בניהם מספיק עמוקים כדי שכל ניצוץ יהפוך ללחימה

אסף גולן | 31/8/2016 13:44
בדו"ח חדש קובעים חוקרים אמריקניים ממכון ראנד כי: הסכנה לעימות צבאי בין ארה"ב לסין גוברת ויתכן כי עימות כזה יתחולל בשמונה השנים הבאות. לדברי החוקרים בחינה מדוקדקת של מהלכי ההתעצמות של שתי המעצמות מלמדת כי קיים ביניהם מרוץ חימוש ממשי, התנגשות אינטרסים כלכלים וגורמים מקומיים נוספים כמו העימות סביב ים סין הדרומי ומשטרו ההפכפך של מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג' און.

 
צילום: איי.פי
מצמצמים את הפער אל מול ארה''ב. חייל על נושאת המטוסים הסינית צילום: איי.פי


החוקרים מציינים דוגמה היסטורית למציאות מסוכנת כשהם מצביעים על שנת 1983 כדוגמה למצב נפיץ ומסוכן. בשנה זו כמעט פרצה מלחמה גרעינית בין רוסיה לארצות הברית כיון שבקרמלין לא פרשו נכון הצהרות של הנשיא האמריקני רייגן בנוגע לפרויקט מלחמת הכוכבים. בנוסף לכך פריסת טילי הפרשינג 2 באירופה ועריכת תרגיל גדול, כל זאת על רקע חוסר אמון כבד בין הצדדים גרמו למוסקבה להילחץ ולחשוש ממכה מקדימה אמריקנית.

במקרה ההוא נמנעה בסופו של דבר מלחמה אולם תהליך דומה של חוסר אמון וחיכוך גובר קיים היום בין סין לארה"ב. החיכוך הזה מתחולל בין השאר במאבק של בנות הברית של ארה"ב עם סין סביב שאלת הבעלות הכלכלית על שטחיםבים סין. בנוגע לכך פסק טריבונל בינלאומי לאחרונה כנגד בייג'ינג' אולם סין ממשיכה במרץ להשתלט על איי אלמוגים באזור. מנגד ארה"ב מחזיקה באזור צי צבאי גדול וממשיכה לסייע לפיליפינים ליפן ולמדינות אחרות להיאבק באינטרסים הסיניים. מאבק זה כולל דמוניזציה של סין ופגיעה ממשית באמון שניתן לבנות בין מדינות אלו לסין.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

 
אי-פי
מתכוננים לעימות עם סין? מטוס על נושאת מטוסים אמריקנית אי-פי

צפון קוריאה כניצוץ למלחמה

כמו כן העימות הבלתי נגמר בין שתי הקוריאות שממשיך להתחמם מהווה גם הוא פוטנציאל לחיכוך עם המערב, בייחוד במקרה שהצפון יחולל משבר צבאי אמיתי. במקרה כזה קשה להעריך כיצד סין תגיב אם ארה"ב תסייע צבאית לדרום קוריאה. החומרה של המצב באזור נובעת בין השאר מהעובדה כי למרות שבסין לא מרוצים ממדיניות הצפון, עדיין פגיעה אמריקנית במשטר ידידותי עלולה להיתפס כבלתי נסבלת וכעילה להתערבות צבאית כוללת. זאת כשלצפון קוריאה יש יכולת גרעינית שרק עלולה להחמיר את המהלומות באזור.

מעבר לכך המאבק בין יחידות הסייברשל ארה"ב לאלו של סין, שכבר יצרו מלחמת צללים בין המעצמות, עלול לחולל משבר או תקרית שתוביל להסלמה בין שתי המעצמות. על כל זאת מציינים החוקרים כי אחת הסיבות המרכזיות לאפשרות של עימות נובעת מהמאבק על משאבים כמו הנפט של מדינות ערב ואפריקה. כבר כעת קיים בג'יבוטי בפתחו של ים סוף, בסיס צבאי סיני ענקי שמטרתו המרכזית היא לשמור את הדרך לסין של מכליות נפט פתוחה.

 

צילום: אי.פי.איי
יגרור את העולם למלחמה? קים ג'ונג און וחיילים צפון קוריאנים צילום: אי.פי.איי

מתח שיהפוך לעימות

לדברי החוקרים עימותים צבאיים על פי רוב לא נובעים רק מחוסר הבנה של הצד השני, או של עימות מקרי בשטח, אלא הם פועל יוצא של מדיניות הסלמה מודעת. מדיניות זאת עלולה להתחבר לעימות מקרי ולצאת מכדי שליטה כתוצאה של תהליך הסלמה. "מצב של חוסר אמון מתמשך, חשדנות הדדית, מרוץ חימוש גדול, מאבק על משאבי טבע והעמקת המתח מובילים יחד לאפשרות של גלישה לעימות שאף צד לא ממש רוצה בו. כלומר אפילו במלחמת העולם הראשונה המלחמה לא פרצה רק בגלל הרצח של יורש העצר האוסטרו הונגרי אלא בגלל מדיניות של כלל המדינות האירופאיות.

 

צילום: EPA
אי בים סין בו הציבה סין טילי קרקע-אוויר צילום: EPA


לכן גם בעתיד הקרוב המתח בין סין לארה"ב עלול להפוך לעימות צבאי ממשי, גם אם לא גרעיני, בין שני הצדדים" מציינים החוקרים. בהקשר לכך נראה כי ההעדפה של סין תהיה לעימות מקומי או אזורי מוגבל מבלי להתעמת מעבר לכך עם ארה"ב. הפיתוי הסיני האזורי הוא ברור: שליטה על משאבי טבע והשפעה, כשבמקביל יכולות ההגנה הסיניות יבשילו ליכולת לעצור או לפגוע בכל כלי טייס אמריקני. אלא שכאן גם קיימת נקודה שמציינים אנשי המכון כרגישה מאד והיא סביב השאלה: מה תעשה ארה"ב עם בנות בריתה באסיה יותקפו או ייפגעו קשות על ידי סין. האם ארה"ב תתערב רק בצורה קונבנציונאלית או שעימות מקומי ייגרר למצב מלחמתי מסוכן הרבה יותר. האם ארה"ב כדי להגן על בנות בריתה תאיים לדוגמה להשתמש בטילים גרעיניים טקטיים.

 
צילום: אי-אף-פי
טיל סיני במהלך מצעד צבאי צילום: אי-אף-פי

יצירת מנגנון של קשר בין הצדדים

הסכנה הזו של מעבר למהלומות גרעיניות מוגבלות מוביל את אנשי המכון לציין כי יש חובה קריטית לייצר תהליך של העברת מידע בין ארה"ב, סין, יפן, טאיוון ושאר מדינות האזור. "הנזקים הכלכליים של מלחמה יהיו עצומים כיון שכיום הכלכלה היא עולמית וסין מושקעת בארה"ב ובבנות בריתה כמו שאלו מושקעות בה. כלומר מעבר לעצם הנזקים הצבאיים העולם כולו כולל כל הצדדים יחוו נזקים אדירים" מצוין בדו"ח.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים