בתוך שנתיים: גידולי הקינואה הישראליים יגיעו לשווקים

שדות ניסיוניים שנבחנים בצפון עברו בשלום את השרבים הראשונים, אף שהדגן התפתח באמריקה הדרומית ברום 4,000 מטרים. "אם אפילו באנגליה התחילו לגדל קינואה, אין סיבה שבארץ לא נוכל"

יאיר קראוס | 30/5/2017 13:12
תגיות: מדע,מחקר,חקלאות,קינואה,רמת הגולן
תנאי השרב הקיצוניים יחסית ששררו בשבועות האחרונים בגליל העליון ובגולן העמידו את שדות הקינואה הניסיוניים בישראל בפני מבחן, אבל הגידולים עמדו בו בהצלחה.

אנשי המחקר של 'מו"פ צפון' ו'מכון וולקני' פתחו באחרונה בניסוי לבחינת גידול קינואה מתוצרת כחול-לבן, בדגש על הכנסת הדגן כגידול חדש לרמת הגולן, הן לצורך ייצור גרעינים למאכל אדם והן לצורך שימוש כמספוא לבהמות. להערכת אנשי המחקר החקלאי, בתוך כשנתיים יתאפשר גידול חקלאי מסחרי של הדגן בארץ.
 
אפרת ליכטנשטט
מוצר צריכה מקובל מאוד בשנים האחרונות. סלט קינואה וירוקים אפרת ליכטנשטט
 
בשנים האחרונות הפך הקינואה למוצר צריכה מקובל מאוד, בשל ערכיו התזונתיים הגבוהים, אחוז החלבון הרב שבו ועושר הסיבים התזונתיים שהוא מכיל. צריכתו בסלטים, בתבשילים ובתפריטי דיאטה רק עולה בכל שנה. החקלאים הישראלים רואים פוטנציאל מסחרי של ממש בדגן, המכונה "זהב האינקה" משום שבני התרבות הדרום-אמריקאית גידלו אותו כבר לפני כ-5,000 שנים. הקינואה גדל כיום בעיקר בבוליביה, פרו, צ'ילה, ארגנטינה ואקוודור.

ד"ר ליאור רובינוביץ', שנמצא בין מובילי המחקר בצפון, מסביר שכמה קווי קינואה נזרעו במועדים שונים לאורך החורף בחוות אבני-איתן בגולן. הצמחים נדגמים בכמה מועדים לפי שלבי התפתחותם, ונמדדים לפי משקל היבול, שיעור החומר היבש, הרכב ואיכות ההתעכלות.

אל שדות הקינואה התוודע רובינוביץ' לפני כמה שנים בטיול שאחרי הצבא. "המקור של הקינואה בבוליביה, בגבהים של 4,000 מטרים מעל פני הים. הייתי שם בטיול וראיתי אזורים שוממים, צחיחים, קרים ושטופי רוחות. אמרתי שאם זה התפתח שם אבל אפילו באנגליה התחילו לגדל את הדגן, אין שום סיבה שגם בארץ לא נוכל לגדל אותה".
 
צילום: גיל אליהו/ג'יני
''אין שום סיבה שגם בארץ לא נוכל לגדל אותה''. רובינוביץ' בשדה קינואה בגולן צילום: גיל אליהו/ג'יני
 
ד"ר אביב אשר מ'מו"פ צפון' וד"ר מולי גלילי מ'מכון וולקני', יחד עם רובינוביץ', זרעו חלקה קטנה מאוד שהביאה לתוצאות מפתיעות ביבול איכותי. "לאחר שקיבלנו מימון ראשוני לניסיון משמעותי יותר הגענו כעת לתוצאות ממש נהדרות. הצמח דורש כמעט כלום מים להשקיה, ומאפשר לגדל כמויות גדולות של מספוא לבעלי חיים, יחסית לתא השטח. אנחנו מרוויחים גם את המספוא מהגבעולים וגם את זרעי הקינואה, שמשמשים למאכל".

לפי תחשיבים כלכליים שערכו אנשי המחקר, גידולי הקינואה צפויים להיות רווחיים מאוד לחקלאים. הכוונה היא לפתח סביב הלהיט התזונתי הזה תעשייה של ממש. "יש 'קורנפלקס' וקרקרים ולחמים שמייצרים מהקינואה", אומר רובינוביץ'. "החזון שלי כחוקר הוא שחקלאי הגולן יגדלו קינואה. זה גם יספק פתרון לבעיות המספוא ויספק לתושבים קינואה עשירה, בריאה וזולה".

אלקנה בן ישר, מנהל 'מו"פ צפון', מוסיף ש"כל הזמן נעשים ניסיונות להתאים את החקלאות הישראלית לצרכים של המדינה, לשינויים באקלים לאור הבצורת הרצופה בשנים האחרונות ועוד". 
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים