האם בקרוב נוכל להדפיס ארוחה בתלת ממד?

חוקרים מהאוניברסיטה העברית הציגו טכנולוגיה חדשה, המאפשרת לדבריהם להכין ולהדפיס ארוחה שלמה בלחיצת כפתור. לפי המפתחים, המוצר יוכל להיות זמין בשוק בתוך שנתיים-שלוש

דליה מזורי | 24/10/2017 6:54
תגיות: מדע,אוכל,מדפסת תלת-ממד
העתיד כבר כאן? בקרוב ניתן יהיה להכין ארוחה בלחיצת כפתור. לא יהיה יותר צורך לחתוך את המצרכים, לשים בסיר, לתבלן, לבשל ואחר כך גם לשטוף את הכלים. מכונה תעשה כל זאת עבורנו באופן אוטומטי.

ה"שפית" היא מדפסת תלת ממד שפותחה באוניברסיטה העברית. מכניסים קפסולה של חומר הגלם יחד עם המרכיבים הספציפיים של הארוחה שרוצים להכין, והמדפסת מבשלת, צולה או אופה אוטומטית את הארוחה ומדפיסה אותה.
 
צילום: אפרת ליכטנשטט
נוכל בעתיד פשוט להדפיס? ארוחה (אילוסטרציה) צילום: אפרת ליכטנשטט

חברת "יישום", החברה למחקר ופיתוח של האוניברסיטה העברית, הציגה היום (ב') טכנולוגיה חדשה להדפסה תלת ממדית של מזון מותאם אישית על בסיס ננו-צלולוז (ננו-תאית), סיבי מאכל טבעיים ונטולי קלוריות.

לפיתוח השאפתני אחראים פרופסור עודד שוסיוב מהמכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות, ופרופסור עידו ברסלבסקי מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה, מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית. השניים פיתחו פלטפורמה חדשה שמבוססת על ננו-צלולוז, שתאפשר הדפסה תלת ממדית של מזון מותאם אישית על סמך קריטריונים מוגדרים מראש. לדברי החוקרים, התפיסה החדשנית יכולה לשמש למגוון שווקים ואוכלוסיות, כולל שוק המזון ללא גלוטן, תחליפי בשר, אוכלוסיות צמחוניות או טבעוניות, דיאטות דלות-קלוריות, דיאטות לאנשים עם סוכרת, תזונה לספורטאים ועוד.
 
צילום: יחצ
תאית, חומר הגלם ממנו מייצרת מדפסת התלת ממד ארוחות צילום: יחצ

מהאוניברסיטה נמסר כי ההמצאה היא למעשה חומר הגלם – התאית. לדבריהם, חומר זה אכיל וקיים בכל הצמחים. כיום מכינים ממנו בין היתר נייר, אבל אפשר לאכול אותו. מצד שני הוא לא מתעכל בגוף כך שאין לו קלוריות, ואפשר לחבר אליו חלבונים, פחמימות או שומנים. אפשר גם להביא אותו לכל מיני מצבי טקסטורה: הוא יכול להיות במצב קשיח או ג'ל. אפשר לאפות אותו, לבשל אותו או לצלות אותו. קיימת שליטה מלאה על המרכיבים של הארוחה, ואין צורך בחומרים משמרים.

לדברי החוקרים, המוצר שפיתחו יוכל להיות זמין בשוק בטווח של שנתיים שלוש. חברת "יישום" רשמה, בינתיים, את ההמצאה כפטנט, והיא מחפשת שותפים פוטנציאליים שיוכלו לקדם את הפיתוח לשלב היישומי שלו.   

הטכנולוגיה תוצג על ידי פרופ' עידו ברסלבסקי בכנס שייערך באוניברסיטה העברית ביום רביעי הקרוב. בכנס יוצגו מגוון טכנולוגיות וחידושים בתחום הדפסות תלת ממד על ידי מומחים מהאקדמיה ומהתעשייה מהארץ ומחו"ל.

מד"ר ירון דניאלי, נשיא ומנכ"ל יישום, נמסר כי מדובר ב"רעיון מהפכני. המטרה היא לאפשר בקרה מלאה על חומרי הגלם, כדי ליצור מנות בריאות וטעימות מוכנות לאכילה. באופן זה ניתן לענות על מגוון אתגרים שעומדים בפני תחום התזונה, החל בצורך במזון מותאם אישית לאנשים עם מחלות כמו צליאק או סוכרת, דרך מתן מענה להרגלי תזונה כמו צמחונות, וכלה בהתייחסות למחסור במזון בארצות מתפתחות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים