ראשי > ניו אייג' > פותחים ראש > כתבה
בארכיון האתר
כמו מעגלים במים
מה הקשר בין מים ומכשפות, מה הופך את מעיין גלסנברי באנגליה למעיין הנעורים ולמה בפנג שואי מים חייבים תמיד להיות בתנועה?
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
ד''ר ירון זפרן
25/8/2004 9:59
בימים בהם עולה לכותרות שאלת עתיד המים כמקור קיומנו הפיזי, מצאתי לנכון להציג כמה רעיונות אודות המשמעות המטאפיזית של המים, שהרי המאטפיסיקה היא הממד הנסתר של הרובד הפיזי, או כפי שאני נוהג לעתים לומר - "המטאפיזיקה מתחילה במקום שבו הפיזיקה מתה".
 
המים הם הבסיס לקיומנו, ועל כן הם מהווים מוטיב חזק שחוזר בכל התרבויות. אם נתבונן בתרבויות עתיקות, כמו התרבות היוונית או הקלטית, או בנצרות, באיסלם וביהדות - בכולן המים מופיעים במקום מרכזי ביותר. במרבית התרבויות המים מקושרים לחיים, וזה מובן. המים הם נוזל החיים, ולמעשה כל חיינו סובבים סביב ובתוך נוזלים המקושרים לחיים ומהווים את הבסיס לקיומנו: הזרע הוא הנוזל היוצר את החיים; מי השפיר הם המים העוטפים את העובר עם היווצרותו ועד לידתו;
חלב האם הוא הנוזל המזין את התינוק עם היוולדו, והדם הזורם בעורקינו הוא נוזל החיים במורכב ברובו ממים. גם גוף האדם מורכב ברובו המכריע ממים, וכך גם כדור הארץ עצמו מוקף ברובו מים. מים מקיפים אותנו מכל עבר.
 
על פי מרבית המקורות הדתיים, המים הם מקור החיים. בתנ"ך באחת משורותיו הראשונות נאמר: "ורוח אלוהים מרחפת על פני המים", מכאן שגם על פי היהדות החלו החיים על פני
כדור הארץ במים.

גם תורת האבולוציה מבהירה לנו כי החיים החלו במים. בתחילה היה כדור הארץ מכוסה כולו במים, ובעלי החיים השונים נוצרו מיצורים ימיים שונים.
גם אצל הסינים אנו רואים אמונה דומה. פירוש המילה הסינית "פנג שואי" היא רוח (פנג=רוח) ומים (שואי=מים), כך שגם על פי הסינים הכול החל מרוח וממים.
הגנגס בוואראנסי
גלסנברי באנגליה, גנגס בהודו
בתרבויות רבות חוזר רעיון "מי החיים" או "מי הנעורים" המחזירים לאדם את נעוריו או מעניקים לו חיי נצח. "מעיין הנעורים" מופיע בתרבויות רבות, ולאורך כל הדורות חיפשו בניהאדם אחר מעיין שכזה. מים מסמלים את ההפך ממוות ומחלות ועל כן הם מקושרים לריפוי.
השימוש במעיינות המרפא בכל העולם נולד בשל שאיפה זו של האנושות, ואכן ברחבי העולם קיימים מעיינות שונים שמימיהם נחשבים לטובים במיוחד ולבעלי יכולת ריפוי. אחד המעיינות המפורסמים מכולם הוא מעיין גלסנברי שבאנגליה.

על פי המסורת, זהו המעיין שמתחתיו קבור הגביע הקדוש המכיל את דמו של ישו. המסורת מספרת כי לאחר שקברו את הגביע עם דמו של ישו תחת המעיין, האדימו מי המעיין.

ההסבר המדעי לצבעם האדמדם של המים הוא שהמים מכילים תחמוצות ברזל. תחמוצות אלה מעניקות למים, לבד מן הצבע האדום, גם סגולות ריפוי. אתר זה נחשב למקום עלייה לרגל שאנשים מכל רחבי העולם נוהרים אליו. העיירה גלסנברי כולה מתפרנסת מרפואה אלטרנטיבית ומשופעת במרפאים למיניהם.
 
המים מסמלים גם התחדשות, טוהר, לידה וניקיון. סיפור המבול, לדוגמה, הוא סיפור של התחלה מחדש, ניקיון. העולם היה מלא ברשעים ובעוולות והמים שימשו דרך לנקות את העולם ממעשים רעים.
סיפור נוח ומשפחתו הוא למעשה סיפור לידתה מחדש של האנושות כולה, לידה הקשורה כמובן במים. החיים התחילו במים - בבריאת העולם - והסתיימו במים עם המבול, אך דרך המים נבראו החיים מחדש, ובני האדם קיבלו הזדמנות נוספת לשנות את דרכם.
 
באיסלאם למים איכות של טיהור ועל כן המוסלמי האדוק מתרחץ לפני כל אחת מחמש התפילות שהוא מחויב אליהן בכל יום. מנהג זה החל למעשה אצל הכוהנים המצרים, שהיו מחויבים לרחוץ פעמיים ביום ופעמיים בלילה.

ביהדות מנהגים רבים הקשורים למים ולטיהור, כגון נטילת ידיים, טבילה במקווה ומנהג ה"תשליך" - הליכה למקווה מים גדול והשלכת החטאים אליו.

גם לנצרות קשר הדוק למים: לישו ולנצרות קשר עמוק לנהר הירדן ולכנרת. ישו הלך על המים והוטבל על ידי יוחנן המטביל במי הירדן.
 
בהודו קיים הרעיון של ניקוי הגוף והנפש על ידי רחצה. ההודים יורדים לרחוץ בנהר הגנגס, הקדוש בנהרות הודו, היוצא מהרי ההימאליה - "בית האלים".

מיתה על גדות נהר הגנגס ופיזור האפר במורד הזרם היא המיתה המועדפת על ההינדי המאמין.
מים מזוהים במרבית התרבויות גם כאלמנט נשי. התפיסה העממית רואה בגבר את השמש, ובאשה -  את הירח. הירח הוא האחראי למחזור הגאות והשפל, ומחזורו 28 יום, כמו המחזור החודשי של האשה. בברזיל לים יש אלה ששמה האימנז'ה, ופעם בשנה נשים יוצאות לים ומקריבות לה מתנות כמו בשמים ומחרוזות. אלה זו היא גם אלת האהבה.

אמונות עממיות ואגדות
הדגים הם סמל של הגנה ומזל בכל התרבויות. מאחר שדגים מתרבים במהירות, הם מקושרים מאז ומעולם לשפע, פריון והמשכיות. ביהדות, לדוגמה, נהוג לאכול בשל כך ראש של דג בראש השנה.
משום שהים הוא הפכפך, לימאים אמונות תפלות רבות הקשורות בים:
* בים אסור לומר מילים מסוימות ואסור לשרוק, כי השריקה בלב ים מעירה את הרוח ויכולה
  לגרום לסופות ולטביעה.
* אסור להניח מתים על סיפון האונייה, כי הגופה יכולה להביא לטביעת האונייה כולה.
* על חרטומה של כל ספינה בזמן העתיק היה פסל של נשים עירומות, בדרך כלל כסמל לפריון.
  אודיסאוס הוזהר לבל יתפתה לשירתן של הסירנות, יצור מים בעל זנב דג וגוף
  אשה, היכולות להדיחו למותו. הוא ציווה על המלחים לאטום את אוזניהם בדונג כדי שלא לשמוע את שירתן.
אלת המים
לכל מקור מים יש רוח ששומרת עליו
בארצות רבות קיימים דיווחים על מפלצות בנהרות ובימים. לאורך הדורות התפתחו מיתוסים בקרב עמים שונים, לפיהם לכל מקור מים יש רוח השומרת עליו. המפורסמת מהמפלצות כולן היא כמובן מלוך נס שבסקוטלנד המושכת אליה מבקרים רבים בכל שנה. לראשונה נצפתה בימי הביניים, ומאז לאורך הדורות טענו רבים שראו אותה. אף על פי שנעשו באגם אינסוף תצפיות וחיפושים, קיומה טרם הוכח. אבל כל זה אינו מפריע לה להיות מקור הכנסה לא רע לתושבי האזור.

בספר יונה מסופר על דג גדול, כנראה לווייתן, שבלע את יונה והקיאו חי אל היבשה כעבור שלושה ימים. אגדה דומה מספרים גם האינואיטים (אסקימואים). הלווייתן אם כן מסמל  בכמה תרבויות מוות ולידה מחדש ואת האפלה שלפני האור. במיתוסים הארקטיים, הסלביים והרוסים מונחת האדמה על לוויתן גדול - כאשר הוא זז מורגשת רעידת אדמה.
המפלצת מלוך נס. מציאות, בדיון?
מים בפנג שואי
האמונה הסינית מחלקת את העולם ל-5 יסודות: מתכת, עץ, אש, אדמה ומים. בתרבות המערב המים מסמלים את הרגש - הם יכולים להיות גועשים, רגועים ומשתנים במהירות או לנוע במחזוריות, בדיוק כמו הרגשות שלנו. אצל הסינים הדברים שונים במקצת.

המים על פי הפנג שואי מסמלים בראש ובראשונה שפע. הם מזינים את הצמחים ואת בעלי החיים, ובמקום עם מים רבים יש בעלי חיים רבים ויבול, ועל כן יש שם שפע. מסיבה זו אוהבים הסינים הרבה מים בביתם ובסביבתם, אך חשוב להם שהמים יהיו נקיים ובתנועה.

מזרקה בכניסה לבית תעתיר שפע על הבית, ובייחוד אם תזרים את המים לכיוון הבית.
בתוך הבית טוב לשים אקווריום עם דגים. הדגים במים יתנו למים תנועה. מקובל לשים באקווריום 8 דגי זהב ודג אחד שחור. 8 הוא מספר מזל אצל הסינים, והדג השחור מסמל בריאות ובא לומר שלא רק הכסף חשוב בחיים.

בריכות נוי גם הן אהובות מאוד על הסינים בתנאי שהן מתוחזקות היטב. לכן אם יש ירוקת במים, הרי שאז הצ'י - כוח החיים על פי הסינים - נתקע ואינו זורם. בריכות שחייה גם הן טובות בתנאי שאינן גדולות מדי, שמא "יטביעו את הבית".
 
כמו כל אחד מן היסודות הסיניים, גם המים מייצגים כמה תכונות אנושיות חשובות. בהיותם נוזליים ומתאימים את עצמם לכלי בו הם נמצאים - הם מתארים את יכולתו של האדם להיות גמיש מנטלית ורגיש, ואת יכולותו להתאים את עצמו לנסיבות המשתנות.

בהיותם מסוגלים לחלחל ולהגיע למעמקים, וזאת בשקט ובעדינות ("מים שקטים חודרים עמוק") – הם מייצגים את היכולת להיות קשוב וסובלני ולהמתין לזמן הנכון לפרוץ, ומכאן גם את יכולות כמו רגישות ודיפלומטיות. מים מייצגים גם עומק, מופנמות ודיסקרטיות.
 
אם לתכונות אלה אתם זקוקים - יועיל לכם להכניס את יסוד המים לעיצוב הבית ומקום עבודכם. את זאת תוכלו לעשות לא רק באמצעות מזרקה ואקווריום, אלא גם על ידי שימוש בצבעים, בחומרים ובצורות המיוחסים ליסוד המים.

צבעי יסוד המים הם שחור, כחול כהה, ירוק כהה וסגול כהה. תוכלו לשלבם בריהוט, בשטיחים, בווילונות וכיו"ב.

צורות א-סימטריות וחומרים שקופים וצלולים (כמו זכוכית, קריסטל ומראות) מביאים גם הם את האנרגיה של יסוד המים הביתה. לדוגמה, שילוב מערכת ישיבה לסלון שצבעה שחור (או צבע כהה אחר), ובמרכזה שולחן זכוכית בעל צורה אמורפית.

כאשר יסוד המים בבית אינו מאוזן - חסר או עודף - ייתכנו תקלות שונות הקשורות למים.
אם למשל יסוד המים חסר במיוחד, הבית עשוי לסבול מהצפות חוזרות ונשנות שמקורן בגשמים, בצינור מים שהתפוצץ ועוד. אם יש עודף של יסוד המים, עלולות להופיע חסימות בצינורות וקושי בהולכת המים לברזים.

נדמה שעקרון האיזון מתקיים לעתים על ידי כך שהוא מזמן הצפות במקום שבו חסרים מים, וחסימות במקום בו הם עודפים.

למרות תכונותיהם החיוביות של המים הסינים חוששים מהם במובנים אחרים. היות והמים עמוקים ואפלים (כמו במעמקי הים), הם מקושרים אצל הסינים גם לסכנה ולפחדים.
מסיבה זו מומלץ שלא להכניס מים לחדר השינה לא בצורת מזרקה, לא אקווריום ובוודאי שלא מיטת מים.
אקווריום בבית, מביא מזל ומעודד זרימה
הים - מקור הצי' הגדול ביותר
הים אהוב מאוד על הסינים, בהיותו מקור הצ'י הגדול ביותר. על פי הפנג שואי המיקום הטוב ביותר לעיר הוא ים לפניה והרים מאחוריה, שיספקו לה תמיכה ואיזון. מבחינה זו, ערים כמו חיפה, אילת, סן פרנסיסקו, ריו דה ז'נרו וקייפטאון ממוקמות במקום אידאלי.

אך כמו בכל דבר אצל הסינים, גם כאן חשוב האיזון, ועל כן לא טוב לגור ממש על שפת הים, כי אז כוח הצ'י חזק מדי. עדיף לראות את הים ממרחק מה מחלון הבית, מאשר ממש לגור "עליו". 
סן פרנסיסקו. מאוזנת
מה הקשר בין מים ומכשפות?
 המים מסמלים בנצרות ניקיון והרחקת טומאה מכיוון שהם קשורים לאלוהות. מכאן התפתחה האמונה כי השטן ומכשפות אינם אוהבים מים. בעת ציד המכשפות בימי הביניים,
כל מי שנחשדה בכישוף הושלכה לנהר קשורה בחבלים. אם צפה - סימן שהמים דחו אותה והיא מכשפה, ואז הועלתה על המוקד; אם טבעה - סימן שהיא זכאית, ואז נמשתה חזרה, אם כי במרבית המקרים כבר היתה מתה. בכל מקרה, סוף טוב לא היה לסיפורים הללו.  גם בספר המפורסם "הקוסם מארץ עוץ" נמסה מכשפת המערב כאשר שופכים עליה מים.

 
למה משליכים מטבעות למזרקות?
אצל הקלטים היתה אמונה כי לכל מעיין או באר ישנה רוח השומרת עליה, אמונה הקיימת גם בוודו. כדי שהרוח לא תכעס, מה שעלול היה להביא לכך שהמים יאזלו או לא יהיו ראויים לשתייה, הם היו נוהגים להביא מתנות לרוח הנהר או הבאר. מאמונה זו התפתח מנהג זריקת מטבע לתוך המים ובקשת משאלה. כיום קיימות בעולם כמה וכמה "בארות למשאלות", ויש המאמינים שזריקת מטבע לתוכן תביא להתגשמות המשאלה.
הליידי מן האגם
האגדה המפורסמת על לנסלוט מ"אבירי השולחן העגול" של המלך ארתור מספרת כי הוא גודל לאחר מות הוריו על ידי ה"ליידי מן האגם". ליידי זו היא שנתנה לארתור את החרב הקסומה, ה"אקסקליבר", והוא השליך אותה חזרה לאגם לפני מותו. מעניין לציין כי רבים מניחים שמקום מותו של ארתור הוא גלסנברי, המקום שבו נמצאים כיום מעיינות המרפא המפורסמים, ועל כן הגיע לשם הגביע קדוש.
 
ירון זפרן הוא דוקטור למדעי המטאפיזיקה ופסיכולוגיה טראנספרסונלית ומומחה לפנג שואי. ל
אתר הבית של ד"ר ירון זפרן
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

פותחים ראש
אימה ופחד: כך המוח מונע מאיתנו לעשות מדיטציה  
האל שבאל.אס.די  
על תפיסת הזמן של ספר ויקרא: פרשת שבוע