ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
מדד אמון הצרכנים: הציבור צופה גידול בהכנסות ובתעסוקה
לאחר נסיגה ביוני חזר מדד מעריב-TNS-לאומי קארד לעלות בחודש שעבר ב-2.4%
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יוסי גרינשטיין
3/8/2004 9:20
מדד אמון הצרכנים של מעריב-TNS- לאומי קארד חוזר לעלות.לאחר ירידה מפתיעה וחריגה של 0.9% ביוני , עלה מדד אמון הצרכנים ב-2.4% ביולי , והגיע ל-117.9 נקודות . הציבור אופטימי יותר כיום, וצופה שיפור עתידי בהכנסות ובתעסוקה כבר בתחילת 2005. כך עולה מסקר שנעשה עבור מדד אמון הצרכנים של מעריב-TNS- לאומי קארד, הנערך בכל חודש בקרב 1,000 משפחות בישראל, וכולל הערכות של המצב הכלכלי, מצב התעסוקה והכנסות המשפחה.
 
מדד אמון הצרכנים עלה ב-15% מתחילת השנה, במקביל לשיפור בצמיחת המשק ובצריכה הפרטית. "הירידה ביוני היתה זמנית בלבד, וביולי נמשכת מגמת העלייה הממשית והרציפה-מאז ינואר 2004. העלייה הנוכחית באמון הצרכנים באה לביטוי בשיפורים קלים בכל התחומים - המצב הכלכלי הכללי, מצב התעסוקה, ציפיות ההכנסה ואווירת הקניות במשק", נאמר בסקר. 10.9% מהנשאלים סבורים כי המצב הכלכלי כיום טוב, לעומת 10.1% בלבד ביוני ו-7.8% במרס. 53% סבורים כי הוא רע, לעומת 57% ביוני ו-62.3% במרס.
 
גם בתחום התעסוקה הביעו הנשאלים שיפור ניכר בהרגשה: 11% סבורים שכיום יש הרבה משרות, לעומת 7.5% במאי ו-6.4% בלבד באפריל. 70.6% סבורים כי יש מעט משרות פנויות, לעומת 73% באפריל . 23.4% צופים שיפור בתעסוקה בעוד 6 חודשים (יותר משרות פנויות), לעומת 21.6% בחודש יוני. הציבור גם צופה גידול בהכנסות המשפחה: 17.6% מהנשאלים צופים הכנסה גבוהה יותר בעוד 6 חודשים, ורק 14.5% הכנסה נמוכה יותר, לעומת 15.5% ו-15.3% בהתאמה בחודש יוני. מדובר בשיפור ניכר בציפיות הציבור להכנסות העתידיות לעומת ינואר, שבו רק 13.2% צפו גידול בהכנסה עתידית, לעומת 20.3% שצפו ירידה בהכנסות.
 
ומובן שצפי להכנסות גבוהות בעתיד מגביר את הצריכה הפרטית באופן מיידי. ביולי חזרה גם "אווירת הקניות" שהתפוגגה ברציפות מאז חודש מרס. 27.7% אומרים כי היום הוא זמן טוב לקניית "דברים גדולים" - בית, מכונית, מוצרי חשמל - לעומת 25% ביוני. רק 27.5% סבורים כי אין זה זמן טוב לקניות, לעומת 36.4% ביוני . רק 31.8% מציבור הנשאלים צופים מצב כלכלי טוב יותר בעוד 6 חודשים, לעומת 34% ו-36% בחודשיים הקודמים. אולם רק 18% צופים מצב כלכלי גרוע יותר, לעומת 22% בחודש יוני. כלומר, יש כיום פער חיובי של 14% בין שני הקטבים, לעומת פער שלילי של 10% בספטמבר 2003.
 
עוד מתברר כי מידת האמון והאופטימיות תלויה גם במין, בעיסוק, בהשכלה ובמקום המגורים. במרבית הקבוצות שהשתתפו בסקר, שיעור האופטימיים עולה על שיעור הפסימיים. מחלוקה בתוך הקבוצות עולה כי גברים אופטימיים יותר מנשים, בעלי השכלה נמוכה ובעלי הכנסה נמוכה אופטימיים יותר, ואנשים עובדים (ובפרט מנהלים) אופטימיים יותר ממובטלים ומאנשים שלא עובדים. האופטימיות הגבוהה ביותר נמצאה באזור גוש דן, והנמוכה ביותר בירושלים ובדרום. לדברי אריה היילוייל, מנכ"ל לאומי קארד, השיפור באמון הצרכנים החודש משתלב במגמת העלייה אשר נצפית מאז ינואר השנה, ובאה לידי ביטוי גם בחודש יולי. "מלבד שינויים נקודתיים, אשר ביכולתם להשפיע על מצב רוחו של הציבור ועל רמת האמון שלו במשק, המגמה היא של'חזרה לשגרה' ואופטימיות לגבי ההמשך. נראה כי בשנה זו אנו נמצאים במגמה עקבית של שיפור, אולם יש להדגיש כי מדובר במגמה שעדיין לא מאפיינת את כל מגזרי האוכלוסיה".

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...