ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
המלך שלמה
שוק המוזיקה במיתון, קאזה והמזויפים חיסלו את המכירות, אבל שלמה ארצי, נכון להיום, הוא הזמר העשיר ביותר בישראל. על פי ההערכות, ההון שלו, מאלבומים, מהופעות ומתמלוגים, מסתכם ב-40-30 מיליון שקל
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
סופר מעריב
15/9/2004 10:31
רשימת העשירים של ישראל לא מופיע אף אמן. לא זמר, לא שחקן קולנוע, אפילו לא כוכב
טלוויזיה. אבל אם עוזבים לרגע את כרישי הנדל"ן, משיטי הספינות ומלטשי היהלומים, וממשיכים למטה, איפשהו באזור עשרות המיליונים מוצאים את הזמר הכי מצליח בישראל, וגם הכי עשיר. שלמה ארצי. האיש, שלהערכתנו (ועל סמך חישוב שיפורט בהמשך), שווה היום 40-30 מיליון שקל.
 
ארצי נולד במושב אלוני-אבא לפני 55 שנה. הוא שירת בלהקת חיל הים, ואף זכה, כסולן במדים, בפסטיבל הזמר 1970. באותה שנה, לאחר השחרור, הוציא את אלבומו הראשון. הקריירה שלו התפתלה בין פסטיבלי זמר, ערבי שירי משוררים, אלבומים והופעות, עליות ומורדות, אך נקודת המפנה היתה, ללא ספק, האלבומים 'גבר הולך לאיבוד' (1978) ו'דרכים' (1979), שהפכו אותו לכוכב
בלתי מעורער. מאז הוציא כ-25 אלבומים, אוספים וקאברים, העלה הופעות חיות, והפופולריות שלו מסרבת לדעוך. מעריצים מתבגרים וחדשים נולדים, הוא לא נשמט לרגע מהפלייליסטים של תחנות הרדיו, ולמרות שכבר הספיק להפוך לסבא לשניים, הוא עדיין ממלא את קיסריה בלי בעיה בכלל.
 
34 שנות קריירה הפכו את ארצי, כאמור, לאיש ששווה מיליונים. כדי להעריך את עושרו, אספנו נתונים על 3 מקורות ההכנסה העיקריים שלו: תמלוגים, מכירת אלבומים והופעות. חשוב לסייג ולהדגיש, כי הניתוח מבוסס על אומדנים בלבד, ועל ההנחה שארצי ידע לשמור על ערך הכספים שצבר בצורה סבירה. כמו כן, התייחסנו לכל אחד מהמקורות באופן עצמאי, ולא הבאנו, כמובן, בחשבון את השילוב ביניהם ואת תכנוני המס האפשריים, שלעתים עשויים להיות קריטיים.
1. תמלוגים
הן באקו"ם (אגודת קומפוזיטורים, מחברים ומו"לים) והן באשכולות (החברה לזכויות מבצעים של אמני ישראל) מסרבים, על פי הוראה מפורשת של ארצי ומנהליו, לתת נתונים מדויקים על מספר ההשמעות של שיריו. אקו"ם משלמים לארצי תמלוגים על כלל ההשמעות והמכירות של יצירותיו ככותב וכמלחין, ואשכולות - על השמעות ומכירות כאמן מבצע. בעבר, מיעט ארצי בכתיבת שירים לאמנים אחרים, אך בשנים האחרונות השתנתה המגמה, דבר שהגדיל את הכנסותיו מתמלוגים. בין השאר כתב שירים לריטה, לנורית גלרון, לפבלו רוזנברג, לריקי גל, לאייל גולן ולשרית חדד.

בעשור האחרון מצוין שמו של ארצי בקביעות בסיכומי סוף כל שנה, בין חמשת היוצרים המושמעים בארץ, לפחות בתחנות הרדיו של קול ישראל וגלי צה"ל. על פי נתונים אלה מעריכים גורמים באקו"ם ובאשכולות, שארצי שייך כיום למעמד העליון של יוצרים ותיקים, שמרוויחים כ-500 אלף שקל ברוטו בשנה מתמלוגים, שהם כ-250 אלף שקל נטו - סעיף ההכנסה הקטן ביותר מבחינת ארצי.
 
שורה תחתונה:

ארצי נחשב לזמר מושמע מאוד כבר יותר מ-20 שנה, אך הערכת השווי שלנו מבוססת על אומדנים שמרניים, ולכן די אם ניקח 10 שנות פעילות בהכנסה שנתית של 250 אלף שקל נטו, ועם ריבית סבירה שהיה ניתן להשיג על הכסף, כדי לקבל, כי התגמולים תרמו לארצי: קרוב ל-4 מיליון שקל.
שלמה ארצי בהופעה
2. מכירות אלבומים
כמה אלבומים מכר שלמה ארצי עד היום? קשה לתת תשובה חד משמעית, בעיקר בגלל העובדה שבין השנים70' ל-77' הוא היה חתום בחברת התקליטים ישראדיסק, שהתפרקה בתחילת שנות ה-80', ולא ניתן לברר את נתוני המכירות המדויקים של האלבומים שהקליט במסגרתה. עם זאת, ההערכה היא שארצי מכר עד כה כ-1.6 מיליון עותקים מכל האלבומים, התקליטים והאוספים שהוציא.
 
האלבום המצליח ביותר שהקליט בתקופת ישראדיסק הוא, ככל הנראה, 'הטיול לארץ התווים' (1972), שנמכר במהלך השנים בכ-100 אלף עותקים. 11 אלבומים נוספים של ארצי שהוקלטו בתקופת ישראדיסק נמכרו, על פי ההערכות, בכ-50 אלף עותקים.
 
'גבר הולך לאיבוד', אלבומו הראשון במסגרת חברת התקליטים הד ארצי, שבה הוא חתום עד היום, נמכר עד היום בכ-22 אלף עותקים. הוא גם פתח את תקופת ההופעות הקטנות שלו במועדונים ברחבי הארץ 'דרכים' מכר כ-70 אלף, 'חצות' כ-46 אלף, 'מקום' כ-25 אלף, 'תרקוד' כ-82 אלף, 'לילה לא שקט' כ-135 אלף, 'חום יולי אוגוסט' כ-90 אלף, 'כרטיס ללונה פארק' כ-28 אלף, 'ירח' כ-130 אלף, 'האוסף המשולש' כ-90 אלף, 'שניים' כ-170 אלף, 'אהבתיהם' כ-220 אלף.
 
כמו כן נמכרו כ-120 אלף עותקים מ-3 אלבומי אוסף נוספים, וכ-80 אלף עותקים מהקלטות הופעה חיה ופרויקטים מיוחדים, כמו אלבום הגרסאות המיוחדות של אסף אמדורסקי. ארצי ידוע כאחד שנכנס לאולפן, אבל איש לא יודע מתי ייצא ממנו. לא פעם החליט לגנוז הקלטות שלא היה שבע רצון מהן, גם אחרי שנתיים של עבודה והשקעה של יותר מ-100 אלף דולר. הוא נוהג להקליט בשנים האחרונות באולפני ZAZA. תעריף שעת אולפן: כ-40 דולר.
 
אלבומו היקר ביותר היה 'צימאון', שעלות הפקתו הגיעה, על פי ההערכות, לסכום כולל של כ-300 אלף דולר. מכירות של כ-180 אלף עותקים לא הצליחו, ככל הנראה, לכסות את ההשקעה האדירה.
 
שורה תחתונה:

ישנם תקליטים שהסבו הפסדים, בגלל עלויות הפקה גבוהות, אך יש כאלה שמניבים רווחיות גבוהה במיוחד - בעיקר תקליטי אוסף. לכן הנחנו, כי הרווח הנקי בגין כל תקליט שנמכר הוא 5 שקלים, במונחים נוכחיים. אם מוסיפים לכך ריבית סבירה, שנצברה לאורך השנים - שהרי חלק נכבד מהתקליטים נמכרו עוד בשנות ה-80 - מגיעים לסכום שתרם מקור הכנסה זה להונו של ארצי: בין 10 ל-15 מיליון שקל.
3. הופעות
בניגוד למיתוס הרווח, נראה שהתקופה בה התקשה ארצי לפרנס את עצמו ואת משפחתו מהופעות היתה קצרה יחסית, בשנים שאחרי שחרורו מהלהקה הצבאית. עוד כשהחל לחרוש את הארץ בהופעות מועדונים, עם נגן גיטרה וציוד מינימלי, הוא כבר הרוויח סכומים נאים. לדברי מקורבים, במחצית הראשונה של שנות ה-80 הופיע ארצי בממוצע בין 15 ל-20 ערבים בחודש, בפני קהל של בין 200 ל-400 איש בהופעה. היות והצוות שהתחלק ברווחי ההופעות היה מינימלי, התוצאה היתה רווח של בין 2,000 ל-3,000 שקל לאיש להופעה.
 
במפתיע, הסכומים הללו אינם נמוכים בהרבה מהכנסותיו של ארצי מהופעות כיום. הכרטיסים, אמנם, יקרים יותר, כמות הקהל עלתה בצורה משמעותית, אבל מספר ההופעות פחת וההכנסות מתחלקות בין צוות של עשרות טכנאים, נגנים ופועלי במה. כמו כן, דמי השכירות של אולמות גדולים, בעיקר אמפיתיאטרון קיסריה, יקרים מאוד, וקיימת סוגיית האחוזים למנהל האישי של ארצי, חיים סלוצקי, ולמשרד מנחם אשר הפקות, שמפיק את הופעותיו החיות.
 
בשנתיים האחרונות, אחרי שהצליח להתגבר על פחד טיסה שקירקע אותו, נפתחה בפני ארצי אופציה נוספת: הופעות בחו"ל. עד כה הוא ניצל אותה רק פעם אחת, ב-3 הופעות גדולות בארצות-הברית.
 
לצורך החישוב, חילקנו את ההופעות ל-2 סוגים : א. הופעות בסגנון 'צוותא'; ב. הופעות נוסח 'קיסריה', עם קהל של אלפים. בהופעות הקטנות השקיע ארצי מאוד בתחילת דרכו, והנחנו כי במהלך שנות ה-80 היה מופיע 18 ערבים בחודש בממוצע. בהופעות כאלה נוכחים 300 איש בממוצע, שכל אחד מהם, על-פי האומדן שלנו, משלם בממוצע 60 שקלים (לעתים הכרטיסים הם במתנה, לפעמים במבצעים לוועדי עובדים ולעתים במחיר מלא), כך שההכנסה להופעה כזו מגיעה ל-18 אלף שקל.
 
ההערכה היא, כי לארצי נותר נטו ביד בסביבות 4,000 שקל מכל הופעה, ואם נכפול זאת ב-18 הופעות חודשיות, על-פני 10 השנים שבין 1980 ל-1990, נקבל 8.6 מיליון שקל נטו, שבתוספת ריבית סבירה ניתן להעריך את תרומתם להונו של ארצי: בין 10 ל-15 מיליון שקל.
 
הערכנו כי ב-14 השנים האחרונות הוריד ארצי את קצב ההופעות הקטנות לרבע מהקצב בשנות ה-80, ולכן התרומה היא בין 2.5 ל-4 מיליון שקל.
 
שורה תחתונה א':

בסך הכל, תרומת ההופעות הקטנות להונו של ארצי ב-20 שנה הוערכה על ידינו: בין 12.5 ל-19 מיליון שקל. ההופעות הגדולות הן סיפור אחר. על-פי הנחותינו השמרניות, בחרנו להתמקד רק בהופעות בקיסריה, שם מופיע ארצי בפני 4,000 איש בערב. המחיר הממוצע שהבאנו בחשבון לכרטיס הוא 80 שקל, כך שכל הופעה מניבה הכנסה של 320 אלף שקל. לאחר הוצאות (הכוללות את חלקו של האמרגן, שכר הנגנים, הטכנאים וספקי השירותים), הנחנו כי ארצי נותר עם סכום ברוטו של 150 אלף שקל להופעה, שהם 75 אלף שקל נטו. אם נכפול זאת ב-15 הופעות גדולות בקיסריה, נקבל רווח נטו של 1.1 מיליון שקל לשנה.

שורה תחתונה ב':

אם נתרגם זאת ל-14 שנה ונוסיף ריבית סבירה על החיסכון, נקבל כי ההופעות הגדולות תרמו להונו של ארצי מאז שנת 1990: כ- 20-15 מיליון שקל.


ולסיכום
ארצי, כך מספרים, ידע תמיד להשקיע ולחסוך. האגדה מספרת, שביום שבו הרוויח את השקל הראשון, הוא שם חצי שקל בתוכנית חיסכון. בנוסף לביתו הנוכחי בשיכון ותיקים ברמת-גן (הבית בצהלה שייך לגרושתו מילכה), הוא רכש במהלך השנים בית בעין-הוד, ובבעלותו כמה דירות נוספות.
 
צירוף כל הנתונים האלה, מעניק לשלמה ארצי שווי של 54-41.5 מיליון שקל. כדי להיות שמרנים יותר, הפחתנו מסכום זה עלות מחיה שנתית, שאמדנו אותה ב-250 אלף שקל (יש לזכור כי בשנות ה-80 לא התקרב אפילו ארצי להוצאות שכאלה) וסכום שנתי, שאותו הערכנו ב-500 אלף שקל, שארצי משלם למילכה מאז פרידתם. בניכוי הוצאות אלה, מביאה ההערכה שלנו לקביעה, כי 'שוויו' של שלמה ארצי מגיע ל-40-30 מיליון שקל.

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...