ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
בזמן שהכסף שלכם נח
בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. אבל בדור שלנו דווקא משתלם מאוד להיכנס לשם. בזמן שהכסף שלנו התנמנם לו בפק"מ וצבר בקושי שני אחוזי ריבית, המשקיעים בבורסה המצרית עשו השנה 131 אחוז. וזה עוד צנוע לעומת מי שהשקיעו בשוק המתכות או הלוו כסף לטורקים. הנה עשר סיבות טובות לבקר אצל יועץ ההשקעות שלכם
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
סופי שולמן וינאי אלפסי
23/4/2005 8:00
זוכרים את הכסף שהפקדתם בפק"מ לפני שנה בדיוק? אם תסתכלו על תדפיסים מהבנק היום, תראו שהכסף שלכם לא עשה הרבה. במקרה הטוב קיבלתם ריבית של 2%-1.5%, וזה בערך מכסה את דמי הניהול והעמלות ששילמתם לבנק בשנה האחרונה. ואולם בזמן שהכסף שלכם נח לו בשקט בפק"מ, אפשר היה להשיג תשואות מעניינות וטובות בהרבה בחוץ, ואפילו לא מדובר בהשקעות ספקולטיביות במיוחד שמתאימות רק למי שמתמצא בשוק ההון לעומקו.

אז אם כבר יוצאים אל מחוץ לגבולות הפק"מ ותוכניות החיסכון, איפה הכי חכם להשקיע? את התשובה לשאלה הזאת אפשר לתת, כמובן, רק בדיעבד. האם צריך היה להמר על השקל לעומת הדולר? נראה שכן. האם היה כדאי להתמקד דווקא במניות הקטנות בבורסה ולא בגדולות? גם כאן התשובה היא חיובית. אז איך יודעים במה להשקיע?

לא יודעים. לפחות לא מראש, ולכן מנסים לפזר את הכסף בין כמה אפיקים מרכזיים כמו מניות, איגרות חוב או מט"ח. הכלל החשוב ביותר הוא בחירת רמת הסיכון של תיק ההשקעות. כל אחד צריך לשאול את עצמו שאלה אחת פשוטה לפני שהוא מקבל את ההכרעה: "האם אני מעדיף לנסות להשיג תשואה דו-ספרתית על הכסף שלי במחיר של סיכון הקרן, כלומר אפשרות שבעוד שנה אצא עם סכום קטן יותר ממה שיש לי היום, או שאני מעדיף תשואה של אחוזים בודדים, אך בתנאי שלא אפסיד אפילו אגורה אחת מהכסף שלי"?

אחרי שהחלטתם מה מתאים לכם, אתם מוזמנים לבחון את רשימת ההשקעות הטובות ביותר בכל אפיק מרכזי ב-12 החודשים האחרונים שריכזנו למענכם. מה שחשוב לזכור הוא שמה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה, ואם מדד מניות הבנקים זינק, למשל, ב-37 אחוז בשנה האחרונה והניב את התשואה הטובה ביותר, זה לא אומר שמדד "יתר 150" או "תל-אביב 100", לדוגמה , לא יעקפו אותו בשנה הבאה. בעניין הזה צריך, מה לעשות, גם לא מעט מזל.

קרן הנאמנות הרווחית בישראל
אי-בי-איי יתר מעורבת (+38%) 
קרן זו משקיעה 80 אחוז מהכסף במניות היתר ואת השאר באפיקים סולידיים יותר, כגון יגרות חוב ממשלתיות, כדי לנטרל את הסיכון הגדול שבמניות היתר. מניות היתר, לטובת מי שהמונח הזה נשמע לו כמו סינית, הן מניות של חברות בעלות שווי שוק נמוך יחסית, אבל ברשימה שלהן ניתן למצוא חברות מוכרות ומעניינות כמו "אלרוב", "ברן" או "טסקום".

קצת רקע: במהלך 2004 הסתערו גופי ההשקעה הזרים על שוק המניות הישראלי, שהפך אטרקטיבי בזכות ההתאוששות הכלכלית והרגיעה המדינית. אותם משקיעים זרים התמקדו במניות הכבדות ביותר בבורסה משום שהן מגלגלות סכומי כסף גדולים - גדולים מדי על מרבית המניות הישראליות. וכך, בעוד שהזרים התמקדו במניות הגדולות, נותרו המניות הקטנות יותר בצל, עד שגם שעת הכושר שלהן הגיעה לקראת המחצית השנייה של 2004, ובתחילת 2005 הפכה אפילו לחגיגה של ממש: בחודשים האחרונים זינקו מניות רבות בתוך המדד במאות אחוזים.

למרות זאת חשוב לזכור שכגודל העלייה כן עלול להיות גם גודל הנפילה. המניות הקטנות הן תנודתיות הרבה יותר, ולכן מסוכנות יותר מהגדולות. את כל הדרך שהן עשו למעלה, הן יכולות לעשות למטה - ואף במהירות גבוהה יותר.
המדד הרווחי בישראל
מדד הבנקים (+37%)
2004 הייתה השנה שמנהלי הבנקים ישמחו להנציח בראש קורות החיים שלהם, כי הרי מתי עוד נראה צמיחה של 70 אחוז ברווחי הבנקים? ועל רקע התוצאות הכספיות המצוינות שהציגו הבנקים הגדולים, וגם אלה הקטנים יותר בשנה האחרונה, הפכו גם המניות שלהם לכוכבות של ממש.

לא תמיד זה היה כך. בשנות המשבר הפכו מניות הבנקים לסוג של "מוקצה", לעתים אף יותר ממניות הטכנולוגיה. חשש לקריסה של אחד הבנקים ריחף מעל המשק, וגם בירושלים לא הכחישו את החששות. בתקופה ההיא אף אחד לא רצה להתקרב למניות הבנקים, והן נסחרו עמוק מתחת לשווי הכלכלי שלהן. אבל עם השיפור במצבה הכלכלי והפוליטי של ישראל, גילו המשקיעים הזרים שמניות הבנקים הישראליים הן זולות להחריד, אפילו בהשוואה למניות של בנקים במדינות כמו טורקיה, שלא ניתן להגדיר כמדינה יציבה במיוחד. אז גם החלה ההסתערות הגדולה.

באחרונה, אגב, שוב מורגשת הצטננות מסוימת בהתלהבות ממניות הבנקים הישראליים, משום שלדעתם של כלכלנים לא מעטים הן כבר עשו את שלהן. מנגד, יש גם הסבורים כי עדיין יש מקום לא קטן לעליות גם בהמשך.
קהיר. הבורסה של מצרים עשתה השנה 131%
הבורסה הרווחית בעולם
מצרים - מדד הרמס (+131%)
בזמן שכל משקיע ישראלי נושא את עיניו ביראת כבוד אל וול-סטריט, הבורסה האמריקנית דווקא לא סיפקה תשואות מעניינות למשקיעיה ב-12 החודשים האחרונים. הכוכבות האמיתיות, כך מתברר, נמצאות הרחק מניו-יורק ומהעולם המערבי בכלל, והטובה שבהן נמצאת, למרבה הפלא, אפילו קרוב מאוד אלינו: הבורסה שהציגה את הביצועים הטובים ביותר בשנה האחרונה היתה הבורסה המצרית. במקום השני אחריה נמצאת בורסת קולומביה.

המדד המנצח נקרא מדד הרמס, והוא כולל בתוכו את המניות הסחירות ביותר בבורסות קהיר ואלכסנדריה. מי החברות שמרכיבות את המדד המופלא הזה? כמה בנקים, כמה חברות כימיקלים, חברת "מלט סיני" אחת, אבל שום זכר להיי-טק או ליצוא. למען האמת, החברה הכי קרובה להגדרה של היי-טק שם, היא כנראה "וודאפון מצרים", מפעילת התקשורת הסלולרית במדינה.
המניה הרווחית בוול-סטריט
דינמיק מטיריאלס (+1,000%)
אז וול-סטריט ככלל לא ממש היתה המקום האטרקטיבי ביותר למשקיעים בשנה האחרונה, אבל מספר מניות בתוכה דווקא תגמלו את המשקיעים שלהן לא רע בכלל. השנה החולפת היטיבה במיוחד עם חברות העוסקות בדרך כלשהי בייצור ובהפקה של מתכות. מחירי המתכת הגיעו לשיאים היסטוריים, והחברות שהשכילו להצטייד במלאים גדולים של מתכת קודם לכן, נהנו במהלך השנה האחרונה מעלייה במחירי התוצרת שלהן, מבלי לשלם את המחירים הגבוהים לחומרי הגלם.

השיפור בתוצאות חברות המתכת ניכר היטב גם במחירי המניות שלהן, ולכן לא מפתיע שהן ניצבות בראש רשימת החברות שהעניקו את התשואה הטובה ביותר במהלך השנה. אחת החברות הללו היא חברת "דינמיק מטיריאלס" האמריקנית. מי שהשקיע 10,000 דולר, למשל, במניית החברה לפני שנה - בוודאי שמח לראות בתיק ההשקעות שלו ששווי אחזקותיו מגיע כעת כבר ל-110 אלף דולר, וזאת לאחר תשואה של 1,000 אחוז ( ! ) במניית החברה באותה תקופה.

בשנת 2004 גדלו הכנסות דינמיק מטיריאלס ב-50 אחוז ל-54.2 מיליון דולר, והרווח שלה הסתכם ב-2.8 מיליון דולר, לעומת הפסד של 700 אלף דולר ב-2003. החברה , המעסיקה כ-160 עובדים , נסחרת כיום לפי שווי שוק של 175 מיליון דולר, ואף שהיא עדיין חברה קטנה יחסית מבחינת מכירות ושווי שוק, מניותיה פופולריות מאוד בקרב המשקיעים בוול-סטריט.
קרן הנאמנות הרווחית בארה"ב
Profunds Oil & Gas (+78%)
נוסף על העליות החדות במחירי המתכת, היו בשנה החולפת סחורות נוספות שהגיעו למחירי שיא. העלייה המפורסמת יותר היא עליית מחירי הנפט, שהגיעו בתחילת אפריל השנה למחיר שיא של 58 דולר לחבית. העליות הללו אולי הצליחו להשבית קצת את השמחה בוול-סטריט והורידו את המדדים המובילים בבורסות מתחילת השנה, אך מגזר חיפושי הנפט והגז דווקא זכה לתשואות יפות.

בישראל, למרבה הצער, עדיין לא נמצא נפט בתפוקה מסחרית, אבל בארה"ב קיימות חברות רבות שעושות הון מתחום חיפושי הנפט. אחת האפשרויות לעשות כסף מנפט, מלבד קנייה של חוזים עתידיים, היא להשקיע בקרן נאמנות שמתמקדת במניות חיפושי נפט.

הקרן שהעניקה את התשואה הטובה ביותר בשנה החולפת בתחום זה היא "Profunds UltraSector Oil & Gas", הנסחרת בוול-סטריט ומנהלת נכסים בהיקף של 64 מיליון דולר. מי שהשקיע בקרן הזו באפריל האחרון השיג תשואה של 78 אחוז על השקעתו (לפני מס). נוסף על כך, מתחילת השנה, בעקבות העליות החדות במחירי הנפט ולמרות ירידות במדדים המובילים בוול-סטריט, השיגה הקרן תשואה נאה של כ-33 אחוז . עם ההשקעות המשמעותיות של הקרן נמנות מניות החברות "אקסון מובייל" ו"שברון טקסקו", שמתחילת השנה זינקו בכ-20 אחוז.

עם זאת, בשלוש השנים האחרונות השיגה הקרן תשואה נמוכה יחסית של כ-13 אחוז , וזאת בעקבות תשואה שלילית ב-2002 בשיעור של כ-26 אחוז , כך שבכל מקרה כדאי לזכור כי ההשקעה בתחום הנפט היא תנודתית מאוד.
ניו-יוק. שנה לא משהו, אבל עם דינמיק מטיריאלס יכולתם להרוויח 1000%
המניה הרווחית בבורסה בת"א
סטאר-נייט (+700%)
גם מי שהעדיף לשמור את כספו בישראל ולהשקיע אותו בבורסה המקומית, הצליח מאז אוקטובר האחרון להשיג תשואות נאות בתיק ההשקעות שלו. החברות שמרכיבות את המדדים המובילים בבורסה (תל-אביב 25 ותל-אביב 100) הפופולריות במיוחד בקרב המשקיעים, נתנו תשואה יפה אפילו של עשרות אחוזים. עם זאת, את התשואות הטובות יותר נתנו דווקא המניות הקטנות יותר, שלא עולות ברדאר של המשקיעים הגדולים במשק. מי שלא חיפש תחת אור הזרקורים, הצליח למצוא מספר השקעות מעניינות במניות קטנות שנתנו לפעמים תשואה של מאות אחוזים.

אחת המניות האלה היא של חברת "סטארנייט", שהגדילה את שוויה בשנה האחרונה כמעט פי שמונה, וכיום היא נסחרת לפי שווי שוק של כ-100 מיליון שקל. סטאר-נייט, שמוכרת ציוד לראיית לילה לתעשיות הביטחוניות בישראל ובעולם, נהנתה בשנה האחרונה מהביקושים הגדלים לציוד ביטחוני, והכפילה את מכירותיה ב-2004 לכ-26 מיליון שקל.

יש לציין כי סטאר-נייט נסחרת כיום ברשימת השימור של הבורסה, שהיא רשימה של מניות שלא הצליחו לעמוד בתנאי הבורסה להון עצמי חיובי של שני מיליון שקלים, והמסחר בה מתנהל בזמן קצוב בלבד בכל תחילת יום מסחר. עם זאת, בעקבות השיפור בתוצאות החברה בשנה שחלפה וגיוסי הכספים שביצעה לאחרונה בשוק, בהיקף של כ-14 מיליון שקל - ההון העצמי שלה גדל והיא בדרכה החוצה אל רשימת המניות במסחר הרגיל בבורסה.
תעודת הסל הרווחית בעולם
iShares MSCI Brazil (+53%)
תחום ההשקעות החם ביותר בבורסות בעולם בשנה האחרונה הוא תחום ההשקעות בתעודות סל. תעודת סל היא מכשיר פיננסי חדש יחסית והנהירה אליו התחילה בעולם, כמו גם כאן בישראל, רק בשנים האחרונות. בבורסה בתל-אביב רשומות כיום 28 תעודות סל המנהלות השקעות של כ-6 מיליארד שקל.

תעודת הסל נסחרת בבורסה כ"מניה" לכל דבר, והביצועים שלה מחקים את המדד שהיא מכסה. לדוגמה, אם מדד הנאסד"ק יעלה בשנה מסוימת ב-15 אחוז , אז תעודת הסל של הנאסד"ק תעלה באותו שיעור בדיוק. בעולם כולו קיימות 340 תעודות סל בהיקף מנוהל של יותר מ-300 מיליארד דולר, אחרי צמיחה של 50 אחוז בהיקף נכסיהן בשנה האחרונה.

ומהי תעודת הסל הרווחית מכולן? בוולסטריט ניתן למצוא תעודת סל בשם "iShares MSCI Brazil" הצמודה למדד של הבורסה בברזיל, שהציגה בשנה החולפת תשואה נאה מאוד של כ-53 אחוז . זאת לאחר שהבורסה בברזיל הציגה השנה תשואות מהגבוהות בעולם, אחרי שנים של משבר פיננסי קשה. בתעודת הסל הצמודה לבורסה בברזיל, שהונפקה לציבור במחצית 2000, מנוהלים נכסים בהיקף של 467 מיליון דולר, ובשלוש השנים האחרונות היא השיגה תשואה של כ-25 אחוז . רק מתחילת השנה היא כבר עלתה ב-12.8 אחוז בהתאם לעליות בבורסה בברזיל.
טורקיה. החליפה מטבע וסיפקה את האג"ח הממשלתיות הכי טובות - 20%
אג"ח המדינה הרווחיות ביותר
האג"ח של טורקיה (כ-20%)
איגרות חוב המדינה הן למעשה הלוואה שהאזרחים או החברות הקונים אותן נותנים למדינה המנפיקה, בתמורה להבטחה להחזיר אותן בתום תקופת ההלוואה בצירוף ריבית משתנה. גובה הריבית נקבע לפי רמת הסיכון של כל מדינה: ככל שמצבה הכלכלי של המדינה שמנפיקה את איגרות החוב קשה יותר, כך גם גובר הסיכון שהמשקיע באיגרות החוב לא יראה את כספו חזרה, ובתמורה לרמת הסיכון הגבוהה מציעה איגרת החוב תשואה גבוהה יותר. ועם זאת, השקעה באיגרות חוב שמנפיקה מדינה נחשבת לרוב להשקעה סולידית ובטוחה יחסית.

אחת מאיגרות חוב המדינה שהניבו בשנה האחרונה את התשואות הגבוהות בעולם היתה ההשקעה באיגרות החוב של טורקיה, שבה הריבית הנומינלית בשנה החולפת היתה 22 אחוז. לדברי ישי אלדר, ראש המחלקה הבינלאומית של בית ההשקעות "גיפט", מי שמפקיד כיום פיקדון רגיל בבנק טורקי לתקופה של שישה חודשים, מקבל ריבית של 15 אחוז.

איגרות החוב בטורקיה הגיעו בתחילת 2005 לתשואות של 23 אחוז, והתשואות על איגרות החוב לפירעון בעוד שנה מגיעות לאחרונה לכ-17.4 אחוז . אלדר מציין עוד כי אם המשקיע לא מוכר את איגרות החוב עד למועד פקיעתן, הוא נהנה מפטור ממס על הריבית.

התשואות שמעניקות אגרות החוב בטורקיה הן גבוהות, אך לצדן קיים סיכון גבוה לפיחות של הלירה הטורקית בעקבות אינפלציה (או עלייה במדד המחירים). במקרים כאלה, הירידה בערך הכסף עלולה לקזז את הרווחים מהריבית ואף לעלות עליהם.

למרות זאת טוען אלדר כי המצב הכללי בטורקיה, נכון להיום, מצביע על יציבות כלכלית ועל מעורבות של כוחות השוק הגדולים. לדבריו, טורקיה תנסה לשמור על יציבות זו לקראת ההחלטה על הצטרפותה לגוש היורו, אולם מנגד פועלים בה גם כוחות פוליטיים פנימיים, שעלולים לשבש את המהלכים ולגרום זעזועים במישור הכלכלי.

למשקיע הישראלי קיימות מספר דרכים לרכישת איגרות חוב בטורקיה: פתיחת חשבון בבנק טורקי וביצוע הפעולה ישירות מול אותו הבנק, רכישה באמצעות בנקים מקומיים וזרים בחו"ל או ביצוע העסקה בבנק "אקבנק" הטורקי באמצעות "גיפט". כדאי לבדוק בכל מקרה מהן העלויות של רכישת איגרות החוב בכל אחד מהאמצעים השונים.

הכתבה פורסמה במסגרת "הכי טובים", מגזין הנבחרים השנתי של מעריב, שצורף לעיתון ביום ו'
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

מתוך "הכי טובים", מגזין הנבחרים השנתי של מעריב


שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...