גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


כריות אוויר ו-ABS

ארז בן ארי מרסק עוד תעלומה טכנולוגית, והפעם דאבל-פיצ'ר: איך עובדת כרית אוויר, ואיך עובד ABS

מערכות ה-ABS וכריות האוויר נמצאות איתנו כבר עשרות שנים, וכיום הן נחשבות לתוספות סטנדרטיות בכל מכונית מודרנית. היעילות שלהן במניעת תאונות כל כך משמעותית, עד שבמדינות מסוימות הוחלט לחייב כל יבואן רכב להתקין אותן כתנאי לאישור השיווק. מערכת ה-ABS נועדה לצמצם את הסיכון לתאונה, ואילו כריות האוויר נועדו למזער נזקים פיזיים לגוף האדם במקרה של תאונה.
עצירת חירום

פירוש השם ABS הוא מערכת בלימה עם מניעת נעילה (Anti-Lock Braking System), ומטרתה היא בלימת הרכב ללא נעילת הגלגלים. כאשר אנחנו נאלצים לעצור את הרכב במצב חירום, הנטייה היא ללחוץ בכל הכוח על הבלמים. כשזה קורה, הרפידות שתפקידן להאט את סיבוב הגלגל מפעילות לחץ גבוה על הדיסקה שאליה הוא מחובר. במצב כזה, במקום שהחיכוך יאט את הגלגל עד לעצירה, הוא נועל אותו לעצירה כמעט מיידית.

נשמע טוב? ממש לא. כאשר הגלגלים ננעלים, הם לא מסוגלים להוביל את הרכב בכיוון הנסיעה, וכך הנהג מאבד את השליטה על הרכב. חמור מכך, הגלגלים האחוריים אינם משתתפים במשחק וממשיכים לנסוע, כך שחלקו האחורי

של הרכב עלול להיזרק קדימה ולהכניס את המכונית לסחרור. כאשר הכביש חלק האפקט הזה חזק עוד יותר, והרכב עלול להסתובב על צירו עשרות פעמים ולנוע בכיוון אקראי.

בשנות ה-30 של המאה הקודמת החלה חברת בוש הגרמנית לפתח את מערכת ה-ABS, והמכונית הראשונה המצוידת בטכנולוגיה עלתה על הכביש ב-1978. המערכת מבוססת על חיישני מהירות: בכל גלגל מותקן חיישן המודד את מהירות הסיבוב שלו, והמערכת משווה את המהירות בין הגלגלים באופן תדיר. אם אחד הגלגלים מאט את מהירותו ויש חשש לנעילה, המערכת מפחיתה באופן מלאכותי את הלחץ על הבלם. כאשר המערכת נכנסת לפעולה, הדבר מורגש כפעימה של דוושת הבלם.

מזהה את ההתנגשות בצורה מדויקת

אם בכל זאת המכונית מעורבת בתאונה, כריות האוויר נכנסות לפעולה במטרה להגן עלינו מפני פגיעת ראש. כבר לפני 40 שנה החלו בהתקנת הכריות, תחילה רק בהגה ובהמשך גם בצד הנוסע. יש מכוניות המצוידות גם בכריות צדדיות למקרה של התנגשות צדדית. כיום נמצאות בפיתוח גם כריות חיצוניות, שיוכלו להגן על הולכי רגל במקרה שרכב פוגע בהם.

כריות האוויר הן שקי ניילון המקופלים בתוך קופסה קטנה הנמצאת בתוך ההגה או בלוח השעונים מול הנוסע. חיישנים מיוחדים מותקנים בחלקו הקדמי של הרכב או בתא הנוסעים עצמו, ויכולים להבחין בהאטה דרמטית של המכונית כתוצאה מהתנגשות. לעומת זאת, בלימה חזקה ומהירה לא תפעיל אותם.

החיישנים מכונים MEMS ומורכבים משבב מיוחד המכיל קבל שקיבולו משתנה בעת האטה. השבב מזהה את השינוי בקיבולת ומפעיל את מערכת פתיחת הכריות. מערכת הזיהוי היא למעשה מחשב משוכלל, המכיל מגוון אלגוריתמים שעוזרים לו לזהות התנגשות בצורה מדויקת ולצמצם מקרים של פתיחת כריות שלא לצורך.

פתיחת הכריות נעשית על ידי הצתת שפופרת של חומר כימי המבוסס לרוב על חנקן או ארגון. ההצתה יוצרת גז בנפח גבוה שמנפח את הכריות וגורם להן לפרוץ את הכיסוי של הקופסה שבה הן מאוחסנות ולצאת אל חלל הרכב. תהליך הבעירה הוא מהיר מאוד, והכריות מתנפחות בתוך 5 מאיות השנייה. הכריות אינן אטומות, כך שאם הנוסע נזרק קדימה לעבר הכרית, היא מסוגלת להתרוקן חלקית מהגז הממלא אותה וכך לספוג את עוצמת התנועה.

עם זאת, הטכנולוגיה אינה מושלמת, ולפעמים תהליך ההתנפחות המהיר עשוי לפגוע בנהג או בנוסע. הדבר נפוץ כאשר הנוסעים יושבים קרוב מדי להגה או ללוח השעונים. אבל על אף המקרים הללו, כריות האוויר מונעות מקרים רבים של מוות.

אודות הכותב והטור

הכותב הוא מהנדס בחברת מיקרוסופט ישראל. המדור "איך זה עובד" נועד לתת הבנה בסיסית בתופעות טכנולוגיות, ואין הוא מתיימר לספק הסבר מלא להן. 

עדכון אחרון : 7/9/2005 9:14
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''טכנולוגיה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים